Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Firmy omezují nábory a začínají propouštět. Nezaměstnanost ale zůstává pod kontrolou

Vít Hradil
Vít Hradil
8. 3. 2024
aktuality

Míra nezaměstnanosti v únoru stagnovala, počet uchazečů o práci se v meziměsíčním i meziročním srovnání mírně zvýšil. Část firemního sektoru omezuje nové nábory a ve výjimečných případech sahá i k propouštění. I v evropském srovnání je ale český pracovní trh stále v dobré kondici.

Registrovaná míra nezaměstnanosti dosáhla v únoru hodnoty 4,0 % a zopakovala tak výsledek z předchozího měsíce, vyplývá z údajů Úřadu práce. Tento vývoj byl v souladu s tržním očekáváním a je i standardní vzhledem k sezónnímu chování českého trhu práce.

Úřady práce v únoru evidovali 296 tisíc uchazečů o zaměstnání, tedy jen nepatrně více než před měsícem a o 14 tisíc více než před rokem. Tito lidé si mohli vybírat z 269 tisíc volných pracovních pozic, kterých tak bylo o dva tisíce více než před měsícem a o 15 tisíc méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 1,1 uchazeče.

Únorová stagnace míry nezaměstnanosti je v Česku standardním jevem, který odráží podobně utlumenou aktivitu sezónních činností jako v lednu. Nevalná kondice české ekonomiky se ovšem do statistik pracovního trhu již mírně propisuje. Počet volných pracovních pozic se letos nachází na hodnotách, které jsme pozorovali naposledy v dubnu roku 2018 a lidí bez práce je – pokud odhlédneme od období poznamenaného pandemickými uzavírkami – nejvíce od srpna roku 2017. Ani toto srovnání ovšem nezavdává důvod k panice, jelikož tehdy byl český pracovní trh v dobré kondici a to samé lze říci i nyní.

Spíše než o jakémkoliv dramatu tak lze hovořit o mírném ochlazení směrem k „normálnějším“ hodnotám. Je evidentní, že část firemního sektoru omezuje nové nábory a ve výjimečných případech sahá i k propouštění, ovšem nejedná se o masový fenomén a případní propuštění pracovníci si z velké části nalézají alternativní uplatnění. Podobná situace by měla panovat i v nejbližších měsících, když nejslabší zájem o nové zaměstnance bude panovat v průmyslu, růst naopak přijde ve službách či stavebnictví.

Míra nezaměstnanosti tak s velkou pravděpodobností již v březnu mírně poklesne a za celý letošní rok by v průměru mohla dosáhnout 3,8 %. To by sice bylo mírně více než v loňském roce, ovšem na historické poměry by se stále jednalo o bezpečnou hodnotu.

Poslední mezinárodně srovnatelná data pocházejí z ledna a Česku v nich náleží pozice třetí nejméně nezaměstnané země Evropské unie s hodnotou 3,0 % po sezonním očištění. Na prvním místě je Malta (2,6 %), na druhém pak Polsko (2,9 %). Na opačném konci žebříčku se nachází Španělsko (11,6 %), Řecko (10,4 %) a Švédsko (8,2 %), průměr EU činí 6,0 %.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

aktualityfirmykomentářnezaměstnanostpodnikánípracovní sílapracovní trhtrh práceúřad práce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo