Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Překvapení měsíce: inflaci v Česku došel dech, ČNB může začít snižovat úroky

Vít Hradil
Vít Hradil
10. 10. 2023
 16 036
inflace

Inflaci v Česku už zřejmě skutečně došel dech. Ukazuje to poměrně výrazné překvapení, o které se postarala data za měsíc září. Tuzemské spotřebitelské ceny oproti předchozímu měsíci poklesly o 0,7 %, což odpovídá meziroční inflaci na úrovni 6,9 %. Trh přitom vyhlížel inflaci 7,5 % a Česká národní banka 7,2 %.

Překvapení měsíce: inflaci v Česku došel dech, ČNB může začít snižovat úroky
Pohonné hmoty zlevňují, přesto inflace v srpnu 2022 dosáhla v meziročním srovnání 17,2 procenta (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Zářijová inflace představuje pro českou ekonomiku potěšující zprávu. Samotný pokles cen – první od letošního dubna – byl očekávatelný, ovšem jeho intenzita je skutečně nebývalá. Svůj podíl na tom mělo sezonní zlevnění dovolených, které už připomíná standardní dobu před vypuknutím inflační vlny.

Nezvykle výrazný byl ovšem pokles cen potravin, který dalece překonal běžnou sezonnost a evidentně odráží měsíce pozorovaného uklidnění v cenách zemědělských výrobců, které se konečně propisuje na pultech obchodů. Příjemným bonusem pak bylo snížení cen v kategorii bydlení, kde patrně pokračuje přesun zákazníků na tarify pod vládními stropy na zemní plyn a elektřinu.

Vývoj inflace v Česku

Vidle do ještě citelnější inflační úlevy podle očekávání hází hlavně pohonné hmoty, které reagují na dražší ropu a slabší kurz koruny vůči dolaru. Tvrdohlavě ve zdražování pokračují i oděvy a obuv či stravování a ubytování, ovšem i zde se už nacházíme na úrovních běžně pozorovaných v „normálních“ letech.

Drahé bydlení

Detailní pohled do statistik ukazuje, že v meziročním vyjádření nejvíc zdražily kategorie stravování a ubytování (10,3 %), odívání a obuvi (9,2 %) a bydlení (8,9 %). Nejméně pak oddíly doprava (0,2 %), bytové vybavení (3,7 %) a pošty a telekomunikace (4,3 %).

S přihlédnutím k vahám jednotlivých kategorií ve spotřebním koši je meziroční inflace tažena bydlením, které do celku přispělo 2,6 procentními body, potravinami (1,1pb) a rekreacemi a kulturou (0,7pb).

Ve srovnání s předchozím měsícem ceny nejsvižněji rostly u odívání a obuvi (1,2 %), dopravy (1,0 %) a stravování a ubytování (0,5 %). Zlevnění jsme se naopak dočkali předvídatelně u rekreací a kultury (-5,3 %), potravin (-1,6 %) a bydlení (-0,7 %).

S přihlédnutím k vahám jednotlivých kategorií působily ve směru větší inflace oddíly dopravy a odívání a obuvi (shodně +0,1pb), naopak deflačně působily nejvíce rekreace a kultura (-0,4pb), potraviny (-0,3pb) a bydlení (-0,2pb).

Rozhodne dění v Izraeli

Momentálně se tak zdá být pravděpodobné, že poptávkové inflaci už skutečně došel dech a v nejbližší době zůstane utlumena. Jediným výraznějším proinflačním rizikem zůstane cena komodit, primárně pak ropy, a její reakce na dění na Blízkém východě.

V říjnu pak meziroční inflační statistiku zkreslí loňské zavedení úsporného tarifu, kvůli kterému inflace opticky naroste do okolí 8,5 %. Do prosince by ovšem měla klesnout k 7,5 % a v průměru za letošní rok dosáhnout přibližně 10,9 %.

Pro Českou národní banku je to silný argument pro zahájení procesu snižování úrokových sazeb. I nadále tedy předpokládáme, že k prvnímu uvolnění měnové politiky centrální banka sáhne už na svém listopadovém zasedání.

Vývoj ceny ropy WTI

Zdroj: peníze.cz

Kam dál? Inflace na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

bydleníČeský statistický úřaddopravainflacekomentářobuvspotřebitelské cenystatistikatelekomunikaceubytování
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo