Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Lidé utrácejí méně než před pandemií, oživení maloobchodu se nekoná

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
5. 4. 2024
aktuality

Tržby v maloobchodě v únoru rostly méně než uváděly odhady. Meziročně se v únoru sice zvýšily reálně o 1,6 %, zatímco trh předpovídal víc než dvouprocentní růst, meziměsíčně ovšem klesly o 0,8 %. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). Ta jsou podle řady ekonomů spíše zklamáním než potvrzením oživení trhu.

Lidé utrácejí méně než před pandemií, oživení maloobchodu se nekoná
Nejnovější vývoj inflace dává důvod k optimismu. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Meziroční růst maloobchodních tržeb po očištění o cenové vlivy pokračoval již třetí měsíc v řadě. Tempo růstu se ale v únoru oproti předchozímu měsíci snížilo,“ uvádí v aktuální zprávě Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziročně podle ní rostly tržby za nepotravinářské zboží, potraviny i pohonné hmoty. K celkovému růstu maloobchodních tržeb pak přispěl nejvíce internetový a zásilkový prodej. „Tahounem jsou především internetové obchody, kterým se zvyšují tržby dvouciferným tempem,“ analyzuje nová data hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Meziměsíčně ovšem maloobchod ztrácel, což je oproti předchozím měsícům negativní obrat. „Pokles byl v tomto ohledu relativně plošný a zaznamenaly jej jak prodeje potravin (-0,8 %), tak nepotravinářského zboží (-0,8 %) i pohonných hmot (-1 %). Únorový meziměsíční pokles tržeb je však nutné dát do kontextu velmi silných lednových čísel, které patrně souvisely s povánočními slevami,“ uklidňuje Jakub Seidler, hlavní ekonom České bankovní asociace.

Vývoj českého maloobchodu

Ve stínu sousedních zemí

Ne všichni jsou ale k aktuálním datům tak vstřícní. Například Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus, tvrdí, že „únorová data bohužel nelze hodnotit jinak než jako zklamání“. „Češi si z obchodů odnášejí podobný objem zboží jako na začátku roku 2018, tedy před těžko uvěřitelnými šesti lety,“ interpretuje výsledky šetření statistiků.

Reálné tržby maloobchodníků tak podle Hradila zůstávají o více než pět procent pod úrovní z předpandemického ledna 2020. „Průměr států Evropské unie je přitom již 2,4 procenta nad předpandemickou úrovní a lépe jsou na tom i všechny sousední země, kde vyniká hlavně Polsko, které tehdejší hodnotu převyšuje o závratných 13 procent,“ dodává kontext Hradil.

Právě slabá spotřeba domácností představuje hlavní brzdu růstu české ekonomiky. S příchodem nového roku se k útratám domácností upínaly velké naděje vzhledem k uklidnění inflace, obnovenému růstu reálných mezd a zlepšení spotřebitelské nálady.

„Tyto naděje ovšem v únoru nebyly naplněny, když po čtyřech měsících postupného zlepšování tržby meziměsíčně opět zamířily směrem dolů. Nezbývá než věřit, že se jednalo o jednorázovou anomálii, nikoliv o skutečný obrat v trendu,“ dodává hlavní ekonom Cyrrusu.

Světlé zítřky nečekejte

Pravdou ovšem zůstává, že jde o nejsilnější meziměsíční pokles od března minulého roku. A vyhlídky nejsou podle ekonomů zrovna růžové. I přesto, že pozitivnímu trendu nahrává celá řada ekonomických ukazatelů, výraznější oživení se prý čekat nedá.

„V březnu poměrně prudce vzrostla spotřebitelská důvěra, nezaměstnanost zůstává nízká a spotřebitelská inflace poměrně rychle ustupuje. Reálný růst mezd začíná zvyšovat kupní sílu domácností. V tomto kontextu tak přeci jen nelze vyloučit rychlejší oživení spotřeby domácností v průběhu dalších měsíců,“ říká sice Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta, ale ani podle něj v letošním roce nelze čekat „boom v utrácení“.

„Stále je podle mě nutné počítat spíše s tím, že oživování maloobchodu bude jen pozvolné a na úrovně maloobchodních tržeb z roku 2021 ve stálých cenách se nedostaneme ani letos, a pravděpodobně ani v roce 2025,“ dodává podobně pesimistický pohled na vývoj jako jeho kolegové.

„Jediným pozitivem zůstává skutečnost, že absence pokrizové nákupní horečky nemá potenciál opětovně rozdmýchávat tuzemskou inflaci a i České národní bance tak umožňuje pokračovat ve snižování úrokových sazeb,“ uzavírá hodnocení vývoje maloobchodních tržeb Hradil.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikainflacemaloobchodrůstspotřebastatistikatržbyúrokové sazby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo