Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dobrá zpráva pro maloobchod: Češi přestávají škrtit své peněženky

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
7. 2. 2024
aktuality

V roce 2023 se tržby v maloobchodě meziročně snížily reálně o 4,1 %. Pokles byl ještě horší než o rok dřív. V prosinci ovšem přišel mírný nárůst a alespoň odlepení ode dna. Ekonomové očekávají, že pozitivní trend letos bude pokračovat.

V roce 2022 klesly tržby v maloobchodě o 3,8 procenta, ale loni přišel propad ještě o 0,3 procentního bodu hlubší. Tržby za potraviny klesly o 5,3 % a za nepotravinářské zboží o 5,2 %, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 4,9 %, vyplývá z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Spotřeba domácností byla extrémně utlumená především v důsledku vysoké inflace, respektive pokračujícího poklesu reálných mezd. Svou roli sehrál také negativní sentiment domácností, který v kombinaci s atraktivními úrokovými sazbami na spořicích účtech vedl k odkládání spotřeby ve prospěch hromadění úspor,“ míní Dominik Rusinko, analytik ČSOB.

Prosinec ale přinesl alespoň mírné zlepšení, meziročně se v něm tržby v maloobchodě zvýšily reálně o 1,6 % a meziměsíčně o 0,2 %. Nejvýrazněji se na tom podepsaly tržby ve specializovaných prodejnách s kosmetickými a toaletními výrobky, které meziročně vzrostly o 15,5 %, s počítačovým a komunikačním zařízením (o 11,2 %) a s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím (o 5,6 %).

Maloobchod 2023 tržby grafČSOB

„Český maloobchod se zřejmě konečně začíná zvedat, ovšem namísto příslovečného odražení ode dna se z něj spíše pomalu odlepuje,“ komentuje nejnovější data Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus. „Ve srovnání s předpandemickým lednem 2020 zůstávají tuzemské maloobchodní tržby o drtivých 6,2 procenta níže, zatímco průměr Evropské unie je již o zhruba tři procenta nad tehdejší úrovní. Dosavadního vrcholu dosáhl český maloobchod v červnu roku 2021 a od té doby stačil poklesnout o téměř 11 procent,“ připomíná ekonom.

Podle Hradila jsou ale vyhlídky pro nadcházející období pozitivní. „Umírněnější inflační statistiky v kombinaci s opadnutím obav z dopadů vládního konsolidačního balíčku by měly dodat spotřebitelům ztracenou důvěru v lepší zítřky, což by se mělo projevit ve zvýšené chuti nakupovat,“ dodal s tím, že letos se očekává růst reálných tržeb o 4,5 procenta.

Pozvolnější nárůst tržeb naopak očekává analytik Akcenty Miroslav Novák: „Letošní rok rozhodně nebude o nějakém boomu v utrácení a rychlém rozjezdu spotřeby domácností. Naopak je podle mě nutné počítat s tím, že oživování maloobchodu bude jen velmi pozvolné a na úrovně maloobchodních tržeb z roku 2021 ve stálých cenách se nedostaneme ani letos, a dokonce ani v roce 2025.“ Podle něj by maloobchod letos mohl růst v rozmezí tří až čtyř procent.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadinflacemaloobchodspotřeba domácnostístatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo