Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Průmysl se koncem roku mírně nadechl. Letos bude i kvůli potížím Německa a Číny stagnovat

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
6. 2. 2024
aktuality

Průmyslová výroba v Česku vykázala poměrně solidní závěr roku 2023: meziměsíčně v prosinci přidala celkem výrazná 2,8 procenta. Díky tomuto vzestupu nakonec meziročně produkce v prosinci klesla „jen“ o 0,7 procenta. To je sice na poměry celého roku podprůměrný výsledek, i tak ale jde o nižší než většinově očekávaný pokles. Letošek bude zřejmě ve znamení stagnace.

Průmysl se koncem roku mírně nadechl. Letos bude i kvůli potížím Německa a Číny stagnovat
Průmyslová výroba zaznamenala relativně úspěšný konec roku 2023. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Údaje o průmyslové výrobě zveřejnil Český statistický úřad. Za celý loňský rok skončila „v plusu“ zpracovatelská část průmyslu, která přidala jedno procento, zatímco „v minusu“ byly části těžební (přišla o 14,4 procenta) a energetická (ztratila 10,9 procenta).

V oblasti těžby se projevilo globální ochabnutí poptávky po surovinách, které souvisí s vysokými úrokovými sazbami v řadě vyspělých ekonomik a s hospodářským útlumem Číny.

Za pokles českého energetického průmyslu zase loni mohly rovněž vysoké úrokové sazby a celosvětový ekonomický útlum, ale rovněž zklidnění energetické krize roku 2022, jež vyháněla burzovní ceny elektřiny i plynu v EU k rekordům, což stimulovalo i výrobu energií. Zároveň během loňska docházelo k delším odstávkám výroby elektráren.

Průmysl grafČeský statistický úřad

Zpracovatelský průmysl loni – mírně – rostl zejména díky obnovení zpřetrhaných dodavatelsko-odběratelských řetězců světového obchodu a logistiky. Ty, ještě coby důsledek pandemie covidu, dlouho brzdily zejména výrobu automobilů, protože se nedostávalo klíčových komponent typu čipů. Právě i dobrý výkon autoprůmyslu může z velké části za zmíněný solidní závěr loňského roku.

Přes příznivý závěr loňska nelze letos čekat nastartování průmyslové výroby. Celoročně bude stagnovat, i přes vyhlížený pokles úrokových sazeb, a to zejména kvůli přetrvávajícím potížím Číny a Německa, klíčového obchodního partnera.

Zároveň už letos nebude přítomný tak silný impulz plynoucí ze zacelení zpřetrhaných mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců jako loni.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

aktualityautomobilový průmyslekonomikakomentářprůmyslprůmyslová výrobastatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo