Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bod zlomu pro český maloobchod, tržby opět rostou. Blbá nálada odeznívá, hlásí ekonom

Michal Hron
Michal Hron
12. 1. 2024
aktuality

Tržby v českém maloobchodě se v listopadu meziročně zvýšily reálně o 0,9 %, meziměsíčně vzrostly o 1,0 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 4,7 % a meziměsíčně o 0,8 %. Vyplývá to z aktuálních dat zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Ukončil se tím několikaměsíční propad tržeb českých obchodníků.

Bod zlomu pro český maloobchod, tržby opět rostou. Blbá nálada odeznívá, hlásí ekonom
Inflace trápí Česko už řadu měsíců (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy po osmnácti měsících poklesu zaznamenaly v listopadu meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. I nadále však pokračoval pokles tržeb za prodej potravin,“ říká k aktuálním datům Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Meziměsíčně se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel zvýšily v listopadu reálně o 1,0 %, v tom za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 %, za potraviny o 1,0 % a za nepotravinářské zboží o 0,5 %.

Meziročně se maloobchodní tržby v listopadu zvýšily reálně o 0,9 %, přičemž za pohonné hmoty vzrostly o 3,7 % a za nepotravinářské zboží o 1,3 %, naopak za potraviny klesly o 0,7 %.

Tržby ve specializovaných prodejnách s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím meziročně vzrostly o 9,9 %, s kosmetickými a toaletními výrobky o 7,2 %, s počítačovým a komunikačním zařízením o 6,6 % a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 0,3 %.

Naopak tržby klesly v prodejnách s výrobky pro domácnost o 6,5 % a s oděvy a obuví o 6,2 %. Tržby ve specializovaných prodejnách potravin se snížily o 1,4 % a v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin o 0,7 %. V nespecializovaných prodejnách s převahou nepotravinářského zboží se tržby zvýšily o 9,3 %. Internetovým a zásilkovým obchodům tržby vzrostly o 5,6 %.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel reálně meziměsíčně vzrostly o 0,8 %. Meziročně se tržby zvýšily o 4,7 %, v tom za opravy motorových vozidel vzrostly o 5,7 % a za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) o 4,4 %.

Blbá nálada odeznívá

Pro ekonomy jsou aktuální data za loňský listopad pozitivním překvapením, oživení poptávky a tedy i zvýšení tržeb obchodníků se očekávali až později. „Obecně se čekal jejich další propad – v konsensu expertů oslovených agenturou Bloomberg měl činit minus 1,6 procenta,“ říká Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank.

„Po osmnácti měsících nepřetržitých poklesů tržeb obchodníků jsme došli do bodu zlomu. V listopadu 2023 konečně vzrostly maloobchodní tržby. K tomuto vývoji pomohla klesající inflace. Situace by se měla dále zlepšovat, protože bude docházet k růstu reálných mezd zaměstnanců,“ říká zas hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

I podle Kovandy jde o další příznak toho, že mimořádně vysoká inflace v Česku je na ústupu. „A s ní i nechuť Čechů utrácet víc. Otázkou je, jak rychlý ústup spotřebitelské „blbé nálady“ to bude,“ dodává s poukazem na začátek platnosti řady nepopulárních opatření v souvislosti s vládním konsolidačním balíčkem.

Vývoj českého maloobchodu

Ekonom upozorňuje, že aktuální pozitivní zprávy mohou zvrátit data za prosinec. Tehdy se výrazně propadla důvěra spotřebitelů v českou ekonomiku, zejména s ohledem na debaty o zdražování regulované složky cen energií. „V porovnání s listopadem 2023 se tak v prosinci 2023 zvýšil v šetření ČSÚ počet respondentů z řad spotřebitelů, kteří v následujících dvanácti měsících očekávají zhoršení celkové ekonomické situace,“ poznamenává.

Růst tržeb maloobchodu v Česku je i v přímém kontrastu s vývojem v eurozóně. Zde v listopadu maloobchod naopak poklesl o 0,3 %, v celé Evropské unii pak o 0,2 %.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyznysČeský statistický úřadekonomikainflacemaloobchodpohonné hmotystatistikatržby
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo