Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům? Tak to neexistuje, říká vinař z rodu Valihrachů

Michal Hron
Michal Hron
9. 10. 2023
 10 280
Podnikavé Česko

Obec Krumvíř na Břeclavsku je spojena se slavným vinařským rodem Valihrachů. Vedle zdejšího rodáka a trojnásobného vinaře roku Josefa tu ovšem rozvíjí svůj byznys i jiná větev Valihrachů – bratři Antonín a Vít Valihrachovi. Jdou ale vlastní cestou. „Nechtěli jsme, aby si lidi mysleli, že chceme těžit z jména našeho strýce, které je známější,“ vysvětluje v rozhovoru pro Finmag.cz jedna z tváří místního Vinařství Pod Kumstátem Antonín Valihrach.

Dá sa, nedá sa, dá sa Pražákům? Tak to neexistuje, říká vinař z rodu Valihrachů
Antonín Valihrach u tanků na uskladnění vína ve výrobní části Vinařství Pod Kumstátem / Zdroj: Michal Hron, Finmag.cz
Vinařství Pod KumstátemVinařství Pod KumstátemVinařství Pod KumstátemVinařství Pod KumstátemVinařství Pod KumstátemVinařství Pod Kumstátem
Další fotky
v galerii (23)

Před kostelem doleva, přejet koleje a hnedka doprava. Tak zní poučka, která nás při pravidelné návštěvě zdejšího vinařství drží už řadu let. Pravidelně se sem vydáváme s partou kamarádů a stále širší rodinou. A mimoděk tak sledujeme, jak se zdejší sklepní hospodářství – tak trošku skryté před zraky náhodných návštěvníků – rozvíjí.

Rozsáhlé výrobní sklepy tu v době kolektivizace vybudovalo místní JZD na pozemcích, které dříve patřily prarodičům Víta a Antonína; rodinnou tradici vinařství založil Antonín Valihrach nejstarší už v první půli 20. století. „Tenkrát se však vinařilo pouze pro vlastní potřebu – a hlavně z lásky k vínu,“ říká dnes (zatím) nejmladší z nositelů téhož jména.

Štěstím v neštěstí prý bylo, že místní zemědělské družstvo mělo k vinařství vřelý vztah a rozhodlo se ho i nadále rozvíjet. Proto v obci vysadilo nové vinice a vybudovalo sklepní hospodářství, ke kterému měla rodina Valihrachů po pádu železné opony předkupní právo. A také ho využila.

Víno mě dřív moc neoslovovalo. Až někdy v roce 2011 či 2012 jsem měl nějaký záblesk, kdy mě to strašně začalo bavit.

Rodinná tradice v novém

Rodina se tím vrátila k činnosti, kterou lze nazvat tradicí. „Dělali to naši rodiče, prarodiče i praprarodiče,“ říká Antonín, který dnes společně s bratrem Vítem rozjetý byznys postupně od rodičů přebírají. „Na profesionální úrovni, respektive co se té samotné živnosti týče, to děláme až my po našich rodičích. Pokračujeme po nich v pěstování a výrobě vína,“ popisuje.

Nahlédněte do Vinařství Pod Kumstátem

Vinařství Pod KumstátemMichal Hron / Finmag.cz
Vinařství Pod KumstátemMichal Hron / Finmag.cz
Další obrázky v galerii (23)

Vinařství Pod Kumstátem patří k menším místním podnikům, ročně zde vyrobí do padesáti tisíc litrů vína a obrat počítají v řádech milionů. A dodnes prý nemají jediného zaměstnance. „Děláme tak nějak všichni všechno, stále do toho zasahují i naši. S bráchou to ale máme rozdělené tak, že já mám víc na starosti výrobu a papírování, zatímco on má pod sebou akce a obchod."

Generační předávání podle Antonína probíhá bez problému, byť sám poněkud překvapivě přiznává, že ho rodinné hospodářství původně vůbec nelákalo. „Víno mě dřív moc neoslovovalo. Až někdy v roce 2011 či 2012 jsem měl nějaký záblesk, kdy mě to strašně začalo bavit," říká. Práci ve výrobě ale dělal už dřív, jen v ní přímo neviděl svou budoucnost.

Vinařství Pod Kumstátem

 

  • tradiční rodinné vinařství z jižní Moravy se sídlem v Krumvíři
  • ročně vyrobí do 500 hektolitrů vína, soustředí se především na přívlastková
  • v poslední době stále častěji vyrábí i takzvané bariky (vína zrající v sudech)
  • při výrobě využívají moderní technologie, nemají žádného zaměstnance
  • součástí areálu je i degustační a archivní sklep
  • obrat firmy se počítá v jednotkách milionů

„S bráchou jsme se nakonec domluvili, že bychom v tom měli pokračovat. Navštívili jsme jiná vinařství, abychom prozkoumali nové technologie a abychom viděli, jak to chodí. Tehdy mě to nadchlo a začali jsme to tu budovat, modernizovat,“ naznačuje novou energii, kterou do podniku společně se svým bratrem přinesli.

Dnes už tu tedy nestojí jen staré výrobní hospodářství, ale i zrekonstruovaný zážitkový a archivní sklep Pod Kumstátem, který je určen na řízené degustace, oslavy a firemní akce. Ostatně, po jedné takové probíhal i náš rozhovor. „Bylo to náročné, končili jsme o půl čtvrté ráno,“ vítal mě Antonínův bratr Vít, který před pár lety na stejném místě prováděl i moderátora Kazmu. Ten se do jejich vinařství vydal, aby okusil zdejší řeholi.

„Degustace tu dělali už naši, tehdy ale hosty vodili přímo do výroby,“ dodává rozvoji areálu na barvitosti Antonín, kterému tu nikdo neřekne jinak než „Tonik“. O pár let později byl areál doplněn i rozměrnou stodolou určenou ke skladování potřebné techniky. Svou novostí a nespornými architektonickými kvalitami ovšem přímo láká i ke konání větších společenských akci či svateb.

Hodně záleží na už jen výběru odrůdy. Devadesát procent umu je už v samotné starosti o vinohrad, o rostliny samotné.

Sudy, kam se podíváš

Vinařství Pod Kumstátem aktuálně hospodaří na zhruba čtyřech hektarech půdy, na nichž pěstuje kolem čtrnácti odrůd vín. Další hrozny dokupují od jiných vinařů přímo v Krumvíři. „Jediná odrůda, kterou kupujeme mimo tuhle podoblast, je rulanda bílá. Tu bereme z Kostic, z písčitých půd, z rodného sadu z roku 1959. Tím to pro nás bylo zajímavé," popisuje Antonín.

Starší vinohrady jsou podle něj ceněné, do jisté míry určují i kvalitu výsledného vína. „Lepší je určitě starší vinohrad, protože je hluboce zakořeněný a nepotřebuje si tolik tahat vodu zvrchu. Ty mikrokořínky pak má třeba až ve třiceti metrech," říká. O výsledku ovšem rozhoduje – jak už to u výroby vína bývá – hlavně péče vinohradníka. „Jak se o něj stará, jak ho stříhá…“

Jak se vyrábí víno

Všechno začíná ve vinohradu: zimní střih, uvazování, nějaké ty zemní práce, okopávání... „Tam se to rodí." Následuje sběr hroznů a zpracování. „To znamená, že se hrozny odstopkují a ty bobulky se pomačkají. Odrůdu od odrůdy se pak rozhodujeme, zda a jak dlouho se nechají macerovat (jak dlouho budou nahrubo pomleté bobule ležet před lisováním, pozn. red.)," říká Antonín s tím, že právě zde se rozchází výroba červeného, bílého a růžového vína. „Červené na rmutu prokváší, u bílého a růžového kvasí až šťáva." Do procesu pak vstupují ještě dílčí úkony jako odkalování moštu, zakvášení a další.

Vinohrady prý stále sbírají ručně, byť i na tuto činnost dnes existuje strojové řešení v podobě speciálního kombajnu. I proto lze ve vinohradu narazit například i na kombinované keře bílého a červeného vína v jednom řádku. „To jsou vinice, které někdy v roce 1997 vysazovali naši. Tehdy se vůbec nepřemýšlelo nad tím, že by to sbíral nějaký stroj." Nejstarší vinohrad mají ve vedlejších Násedlovicích, a to z roku 1979.

Právě ve vinohradu podle Tonika leží ten pravý vinařův um. „Hodně záleží už jen na výběru odrůdy. Devadesát procent umu je už ve starosti o vinohrad, o rostliny samotné,“ poukazuje na důležitost celého procesu výroby. Každý správný vinař se tak podle něj má pořád co učit. „Do konce života hledá, co by zdokonalil nebo udělal líp…"

Sami se ve výrobě soustředí především na klasická přívlastková vína. Speciality typu sektů či slámového vína nevyrábějí. Jistým úkrokem je snad jen frizzante (jemně perlivé víno, pozn. red.), které na rozdíl od běžné produkce nabízejí v plechovkách. „Bylo by lepší dělat míň odrůd, ale lidi už jsou na to zvyklí a jistou pestrost vyžadují,“ poukazuje Antonín na sílu poptávkového trhu.

Jistou specializaci si přesto v posledních letech našli. „V poslední době se soustředíme na to, aby nám vína co nejdelší dobu zrála ve dřevě, ve francouzském dubu. A to nejen červená, ale i bílá. Je to trend,“ říká s tím, že po francouzských sudech sahají především proto, že jde o nejvyhlášenějšího světového výrobce takzvaných bariků (barrigue), tedy sudů určených ke zrání vína.

Při dotazu, zda skutečně neexistuje česká alternativa, se v něm ale probudí patriotismus. „Určitě existuje, hned tady v Čejkovicích, nebo pak na Zlínsku. Francie je ale vyhlášená svými vinařskými oblastmi a z pohledu sudů je to nejvyhlášenější světový výrobce,“ říká a přemítá nad tím, že možná ještě nějakého českého bednáře přece jen zkusí. „Vlastně by mě to i lákalo.“

Bariková vína jsou pak z logiky věci dražší než ta běžná. Mimo jiné proto, že deklarovat je jako „barik“ lze pouze po trojí naplnění sudu; pak je nutné použít sud nový. „Musí se s tím taky umět pracovat, protože barik vínu předává taniny a další látky, ale od nějaké doby je víno do sudu zas vrací. Člověk tedy musí vědět, jak dlouho to tam nechat, aby to bylo optimální," popisuje Antonín alchymii, která se s výrobou barikových vín pojí.

Špaček, postrach vinohradu

Špačci páchají v oblasti, kde Vít a Antonín Valihrachovi s rodinou vinaří, čím dál větší škody. „Je to dáno tím, že nedaleko mají mokřad, kde nocují. Když pak do nějakého vinohradu sednou, jsou schopni ho během chvilky požrat. V poslední době je to katastrofa,“ říká Antonín s tím, že vyhnout se tomu úplně nelze. „Každý je vyhání, ale jednou někde sednout musí.“

Boj s nevítaným ptactvem je podle něj navíc čím dál složitější. Krom tradičních akustických plašičů se zvuky dravců či raněných špačků a plynových děl, které svými ránami dotvářejí typickou jihomoravskou atmosféru, využívají v posledních letech i cvičeného jestřába. Přes to všechno jim prý nevítaní ptáci každý rok vinohrad výrazně „zredukujů“.

„V poslední době uvažujeme i o dronech, zvlášť když se jim dají jasně vytyčit trasy, po kterých by pak lítaly a vinohrad si samy hlídaly,“ dodává vinař s tím, že by se prý nebránil ani případné aktivní spolupráci s univerzitami.

Přejmenovali jsme se v roce 2012. Nechtěli jsme, aby si lidi mysleli, že chceme těžit z jména našeho strýce, které je známější...

Vlastní cestou

Vystoupit z řady malých vinařů ve vyhlášené vinařské oblasti, ještě s tak silnou konkurencí přímo v rodině, ale jistě není snadné. Na dotaz, jak to tedy dělají ve Vinařství Pod Kumstátem, ale Tonik jasnou odpověď nemá. „Každý má svůj rukopis či styl. Někdo jde naturálnější, jiný komerčnější cestou,“ říká na úvod. „Hodně ale dělá už jen to prostředí, že se u nás lidi dobře cítí. A taky si myslím, že máme zkrátka jiná vína: mají třeba víc kyselin, jsou taková šťavnatější."

Odlišit se snaží ale třeba i tvarem lahví, a nakonec i samotnou značkou. To aby si je nespojovali právě s jejich strýcem Josefem Valihrachem, trojnásobným vítězem soutěže Vinař roku i řady prestižních zahraničních klání. „Přejmenovali jsme se v roce 2012. Nechtěli jsme, aby si lidi mysleli, že chceme těžit z jeho jména,“ říká člen slavné vinařské rodiny, jejíž jméno původně zdobilo i jejich lahve. Inspiraci pro nový název našli u nedaleké přírodní rezervace Louky pod Kumstátem.

Se strýcem Josefem, který je bratrancem jejich otce, si prý zkušenosti v rámci rodiny předávají, do hloubky si však technologické postupy nesdělují. „Není to ale tím, že bychom to chtěli tajit. Já sám třeba nemám problém někomu sdělit přesný postup, jak jsme to dělali, protože vím, že to stejně v životě nenapodobí," tvrdí Antonín s tím, že hodně jiných vinařů si své know-how skutečně chrání. „Já ne. Jsem spíš rád, že lidem to víno chutná,“ směje se.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Netradiční kónické lahve, které jsou pro jejich vinařství typické, s sebou ovšem nesou i jednu nemilou povinnost: etikety je na ně třeba stále lepit ručně. „Úprava stroje by se nám finančně nevyplatila,“ dává Antonín nahlédnout do zákulisí byznysu, ve kterém je prý běžné, že některé technologie malá vinařství přímo nevlastní. „Vyplatí se nám například využít mobilní lahvovací linku, která přijede na zavolání."

Byť dříve dodávali třeba i do Globusu, dnes jsou jejich hlavními partnery restaurace a především sami koncoví zákazníci. Vystačí si také jen s domácí poptávkou, do zahraničí svá vína nevyvážejí. Provozují tak vlastní e-shop, prodávají přímo z výroby a značná část produkce padne na už zmíněné řízené degustace. „Hodně si taky berou firmy s logem své společnosti na Vánoce pro své partnery.“

Červené z Moravy

Díky globánímu oteplování se prý začíná na jižní Moravě dařit červeným vínům. „Lidi si často vybírali červená vína spíš z jižních oblastí typu Francie, ale myslím, že v poslední době jsou už i ta moravská červená vína vynikající,“ říká Valihrach. Sami vyrábějí sedm až osm odrůd červeného vína ročně s tím, že všechna nechávají zrát v sudu. „Tady to není jen o tom chuťovém tónu, ale že si tam to víno líp slehne, vydýchá se. Není potom tak ostré, spíš sametové, to zvýraznění chuti a aroma dřevem je už jenom bonus.“

Začíná to už při vinobraní; když posbíráš hrozny, mají nějakou cukernatost, kterou si naměříš sám, ale stejně musíš zavolat ověřovatele.

V zajetí byrokracie

Za velký problém považuje mladý Valihrach dovozová vína. „To je asi velký problém pro většinu tuzemských vinařů, protože nejsme schopni vyrobit víno za takovou cenu, za kterou se sem dováží ze zemí, ve kterých je vinařství a pěstování révy mnohem víc finančně podporováno a taky není zatíženo takovou byrokracií,“ říká otevřeně.

Ze své role člověka, který si ve firmě vzal na starost právě i „papírování“, by ostatně o byrokracii stojící za výrobou vína mohl sáhodlouze vyprávět. A taky tak činí. „Byrokracie ve vinařství je strašná… Těch papírů, hlášení, statistik. Myslím, že by to šlo dělat jednodušeji, nebo by to po nás stát možná vůbec nemusel chtít,“ rozpovídá se bez skrupulí.

Zdanění tichého vína? Nesmysl...

V rozhovoru jsme se dotkli i nedávno hojně diskutovaného zdanění tichého vína. Zatímco na pivo a další alkohol je uvalena vysoká spotřební daň, víno má výjimku, což v rámci chystaného konsolidačního balíčku vzbudilo silné emoce. Jak na to tedy hledí sám vinař-podnikatel?

„Stát tím ničeho nedocílí, co vybere, to spolknou náklady na celý ten úřední aparát,“ říká rázně Antonín Valihrach. Nesouhlasí ani s častým srovnáváním piva a vína. „Piva si můžeš kdykoli vyrobit jakékoli množství, víno se vyrobí jen jednou za rok. A to nezmiňuju rizika typu jarní mrazy, kroupy, okus od zvěře... To pivař vůbec neřeší. Nevidím proto pro spotřební daň jediný důvod.“

A přidává další argument: „Už dnes odvádíme padesát haléřů z každého litru vína a ročně asi 350 korun za každý započatý hektar vinic do Vinařského fondu. To beru jako jistou daň, byť za ni dostáváme od fondu zpětně podporu, třeba i formou dotací na startovné v různých vinařských soutěžích. Navíc už několik let spadáme do 21% sazby DPH.“

Různá hlášení mu prý zaberou neúměrně času i kvůli tomu, že jsou v nich nejasné či nejednoznačné otázky. „Často ani nevím, jak na to odpovědět,“ poukazuje na řadu formulářů, které vyplňuje nejen pro Český statistický úřad, ale i Vinařský fond, Českou potravinářskou inspekci a další instituce. „A začíná to už při vinobraní; když posbíráš hrozny, mají nějakou cukernatost, kterou si naměříš sám, ale stejně musíš zavolat ověřovatele, který to přeměří kalibrovaným moštoměrem.“

Pro stát má tahle situace snad jedinou výhodu: pro samé papírování si firmy velikosti Vinařství Pod Kumstátem nesáhnou na žádné velké dotace. „Některé jsou jednoduché, jiné jsou ale složitější na zpracování a je nutné sáhnout po dotačních poradcích. Za to následné pětileté martyrium, při kterém musí člověk pravidelně dokládat finanční zdraví podniku, to ani nestojí," mávne rukou Valihrach.

Pomoc od státu prý nevyužívali ani během covidu, kdy nemohli pořádat degustační akce ani se prezentovat na různých vinařských soutěžích. Potýkali se ovšem i s nedostatkem skla, jehož cena výrazně vzrostla, a později i s vysokými cenami energií. Největší odběry prý mají během řízeného kvašení, které ve výrobě využívají. „Ani tady jsme ale žádnou pomoc od státu nevyužili,“ říká s tím, že jejich dlouhodobá snaha o zachování cen jejich vín je za této situace velmi těžká.

A co zmíněné vinařské soutěže, vyplatí se? „Jak která. Minimálně se u nich platí startovné, které má každá soutěž jiné – záleží na tom, jestli je zahraniční, nebo česká, jakou má prestiž... A pak se odevzdávají dvě až dvanáct lahví na vzorek. A pokud vyhraješ medaili, tak si ji samozřejmě musíš taky zaplatit, pokud ji chceš lepit na flašku," shrnuje méně viditelný vinařský byznys.

Ještě jste nemrkli na galerii? Tady máte poslední šanci

Vinařství Pod KumstátemMichal Hron / Finmag.cz
Vinařství Pod KumstátemMichal Hron / Finmag.cz
Další obrázky v galerii (23)

„Není to ale jen o sběru medailí, ale i o tom, že si člověk své víno porovná s konkurencí. Abychom věděli, jak si mezi ostatními stojíme." Vyčíslit reálný dopad ocenění medailí podle něj ale nejde. „Někdo se na to dívá, jiný to neřeší. Je to tak půl na půl."

Jestli mě baví podnikání? Baví mě to vinaření. To je zajímavý. Furt je něco nového, ten proces výroby je čím dál složitější.

Překotně růst nechceme

Budoucnost vinařství vidí Antonín Valihrach jinde než jen v nekonečném růstu. Dodávat do řetězců prý není cesta, jelikož za cenu, kterou požadují, nejsou schopni vína dodávat. „Otázkou je i to, zda bychom byli schopni to zvládat objemově,“ zamýšlí se. „Nechceme se zvětšovat. Spíše investovat do technologií," říká po krátkém zamyšlení Antonín.

Odkud nejčastěji kupujete víno?

Když to ale člověk shrne: byrokracie, špačci, mnohdy i nenechaví turisti a stále velký podíl ruční práce na výrobě... Lze tuhle práci ještě vůbec milovat? A baví ho podnikání? „Baví mě to vinaření. To je zajímavý. Furt je něco nového, ten proces výroby je čím dál složitější. Neustále sbíráme informace, je třeba se kamarádit s jinými vinaři, předávat si zkušenosti,“ říká zasněně.

„Určitě bych do toho šel znova.“

A ještě poslední otázka, která mi jako rozenému Pražákovi nedá spát: platí to, co se traduje, že existují fakticky jen tři druhy vína: dá sa, nedá sa a dá sa Pražákům? „To neexistuje…,“ uzavírá rázně Tonik.

Máte snad tip na podobně zajímavý či neotřelý byznysový příběh? Pošlete nám ho a my se na něj rádi podíváme!

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Příběhy podnikatelů na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
16
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysJihomoravský krajpodnikáníPodnikavé Českopotravinářstvísuccess storyvinaři
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo