Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Majitel české značky Jika ruší výrobu ve Znojmě, o práci přijde 250 lidí

Michal Hron
Michal Hron
8. 1. 2024
 5 143
aktuality

Výrobce sanitární keramiky Laufen CZ, pod nějž spadá i výroba keramiky pod tradiční českou značkou Jika, sníží ve svém závodě ve Znojmě během letošního roku výrobu. Důvodem je podle firmy neúměrný růst nákladů. O práci tím přijde 250 lidí. Společnost to oznámila v tiskové zprávě.

Majitel české značky Jika ruší výrobu ve Znojmě, o práci přijde 250 lidí
Společnost Laufen CZ, výrobce tradiční české keramiky Jika, utlumuje výrobu ve Znojmě (ilustrační foto) / Zdroj: Laufen CZ

„Opatření se postupně v průběhu roku 2024 dotkne zhruba 250 zaměstnanců. Těm Laufen CZ nabídne možnost relokace, odstupné i pomoc při hledání nové práce,“ uvedla společnost v pondělní tiskové zprávě. Propuštěné lidi chce podpořit například uspořádáním pracovního veletrhu.

Mezi hlavními důvody útlumu výroby firma uvedla zejména ceny energií. „V České republice patří mezi nejvyšší v regionu," tvrdí. Podle generálního ředitele společnosti Luise Sergia Castra navíc budou náklady na energie i nadále vysoké.

Dalším důvodem jsou podle Castra probíhající změny na trhu sanitární keramiky, kde společnost nevidí žádné jasné signály na oživení poptávky. Výrobu ve Znojmě chce proto z většiny zcela zrušit, naopak tamní logistické centrum hodlá firma zachovat a rozšířit.

Společnost uvedla, že zaměstnancům, kteří o to projeví zájem, nabídne možnost uplatnění v druhém svém českém závodě, jihočeské Bechyni. Zde chce naopak výrobu posílit.

Extrémní ceny energií

Na vysoké ceny energií Laufen CZ poukazuje dlouhodobě, Sám Castro na ve velkém rozhovoru pro Finmag.cz už koncem roku 2022 uvedl, že jde o „tak velkou externalitu“, že nejsou schopni si s ní poradit sami. Tehdy se hrálo o to, jak moc – a zda vůbec – stát energeticky náročné firmy podpoří.

„Podnikatelé jsou zvyklí si pomáhat sami, kolikrát nám nezbývá nic jiného. Ale to, co se děje teď – a teď mluvím jako ekonom – je obrovská externalita. Kdyby to byl nárůst o nějakých dvacet třicet procent, o státní podpoře by vůbec nebyla řeč,“ uvedl s tím, že ceny vzrostly až pětinásobně.

Společnost Laufen CZ vyrábí v Česku sanitární keramiku pod značkami Jika, Roca a Laufen. Od roku 1999 spadá pod španělskou skupinu Roca. Znojemský distribuční sklad je hlavním logistickým centrem pro aktivity celé skupiny ve světě.

Po omezení provozu ve Znojmě bude firma v Česku zaměstnávat celkem 615 lidí.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyznysceny energiíČeskoenergieJihomoravský krajkrizeLaufen CZodstupnépersonalistikaplynpodnikáníPodnikavé Českoprůmyslová výrobazaměstnancizaměstnavatelé
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo