Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Radost pro obchodníky. Čechům se vrací chuť nakupovat, měla by jim zůstat po celý rok

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
12. 3. 2024
aktuality

Tržby obchodníků v lednu vykázaly reálný růst o 2,4 procenta a potvrdil se tak trend rostoucího nákupního apetitu zákazníků. Podle odborníků by tržby v maloobchodu měly růst po celý rok.

Meziroční nárůst výrazně překonal odhady analytiků, kteří většinou očekávali růst kolem půl procenta. Meziměsíčně pak maloobchodní tržby stouply o jedno procento, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu.

Pod růst tržeb se podepsaly zejména nákupy na internetu, které oproti lednu 2022 stouply o 13,2 procenta. Nejvíce rostly tržby u kosmetických a farmaceutických výrobků, klesly naopak u výrobků pro domácnost či obuvi a oděvů.

Po dvaceti měsících byl pak zaznamenán růst u tržeb za potraviny. „K vyšším prodejům potravin mohlo v lednu přispět i výrazné oslabení české koruny vůči polskému zlotému (meziročně téměř o 15 %), které snížilo atraktivitu nákupů v Polsku,“ všímá si Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„Pozvolna se projevuje sílící spotřebitelská důvěra, která odráží zejména výrazný pokles inflace na úroveň dvouprocentního cíle ČNB,“ komentuje nejnovější čísla v maloobchodu Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank. „Leden navíc Čechy utvrdil v tom, že s příchodem nového roku nenastává žádné markantní zdražení v oblasti energií, a i dopad konsolidačního balíčku bude zvládnutelný.“

Podle Kovandy by měl růst maloobchodních cen letos dále sílit. „Zejména díky nadále klesající inflaci a vyhlídce na zhruba až čtyřprocentní letošní růst reálných mezd, a celoročně dosáhnout úrovně 4,3 procenta,“ dodává.

Pokračování trendu očekává i hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček: „Zákazníci zřejmě budou navyšovat spotřebu v průběhu celého letošního roku, protože díky návratu inflace na cílovanou úroveň jim porostou reálné mzdy.“

Růst tržeb ovšem může přinést i úskalí, jak upozorňuje Vít Hradil, hlavní ekonom Cyrrus. „Příliš překotné oživení spotřebitelské aktivity by mohlo vrátit vítr do plachet tuzemské inflaci, což by bylo krajně nežádoucí,“ tvrdí, nicméně dodává, že dostupná data nejsou tak alarmující, aby zastavila proces snižování úrokových sazeb.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityČeský statistický úřadekonomikainflacemaloobchodspotřebaspotřeba domácnostístatistika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo