Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zemědělci čelí kolapsu výkupních cen. Potraviny ale zlevňují pomaleji

Lukáš Kovanda
Lukáš Kovanda
28. 2. 2024
aktuality

Potraviny v obchodech zlevňují nejvýrazněji od roku 2009, zemědělci se ale musejí vypořádávat s pětinásobně silnějším propadem svých výkupních cen, historicky zcela ojedinělým. Ceny v průmyslu klesají poprvé od roku 2020, jde o symbolickou tečku za covidem a energetickou drahotou.

Čeští zemědělci čelí mimořádnému cenovému kolapsu. Výkupní ceny, za které prodávají do obchodní sítě či k dalšímu zpracování, totiž letos v lednu padaly meziročně o 19,8 procenta, vyplývá z údajů Českého statistického úřadu. To je nejvýraznější propad minimálně od roku 2010. V celé historii Česka je takový pokles cen zcela mimořádný a ojedinělý.

Nízké výkupní ceny jsou jedním z důvodů, kvůli nimiž v uplynulém týdnu zemědělci masivně protestovali. Mají za to, že ceny stlačuje i levný dovoz zemědělské produkce z Ukrajiny.

Zemědělství
Shutterstock

Zemědělství je koulí na noze daňových poplatníků. Osvoboďme ho od dotací

Zemědělství je nejdražší a nejsešněrovanější politikou Evropské unie. Propojený systém dotací, kvót a regulací nás stojí hromadu peněz. Jak se z něho vymanit? Návod nabízí Nový Zéland, píše v komentáři Pavel Jégl.

Potraviny v obchodech ale historický propad cen v zemědělské výrobě zatím příliš neodrážejí, v lednu zlevňovaly meziročně o 3,9 procenta. Jedná se sice o nejvýraznější meziroční zlevnění potravin v obchodech za celé období od listopadu 2009, je ale zhruba jen pětinové v porovnání s kolapsem cen zemědělské produkce.

Obchodníci a řetězce navíc od letoška čelí nižší sazbě DPH, místo patnáctiprocentní jen dvanáctiprocentní. Jejich zlevnění tak zatím spíš odráží toto snížení daně, nikoli tolik samotné mohutné zlevnění zemědělské produkce.

Obchody a řetězce by pokles cen zemědělců měly viditelněji promítnout do svých cen v nadcházejících měsících, jinak vyvstane otázka, zda si opět nenavyšují marže a zisk, a zda tedy je maloobchodní trh v Česku dostatečně konkurenční.

Meziroční pokles cen průmyslových výrobců, letos v lednu o 1,8 procenta, je první od listopadu 2020. Tehdy cen klesaly v důsledku útlumu ekonomické aktivity, který souvisel s pandemií covidu.

Pokles cen se obecně očekával. Je symbolickým potvrzením toho, že průmyslová výroba definitivně překonala inflační vzedmutí související nejprve s odezníváním covidu a zpřetrháním mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězců, poté s nebývalým růstem cen energií.

Pokles cen v průmyslu ale odráží také poměrně vysoké úrokové sazby a jimi do značné míry způsobený útlum průmyslové výroby nejen v Česku, ale například i v sousedním Německu a dalších zemích.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda

Lukáš Kovanda působí jako hlavní ekonom Trinity Bank. Je členem Národní ekonomické rady vlády. Přednáší na Národohospodářské fakultě Vysoké školy ekonomické v Praze. Je členem vědeckého grémia České bankovní... Více

Související témata

aktualityceny potravindeflacekomentářnákupypotravinyprůmyslzemědělství
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo