Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Protesty zemědělců mají dohru v byznysu: Rohlík končí s produkty Rabbit CZ

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
20. 2. 2024
aktuality

Největší český internetový supermarket Rohlík vyřadí produkty firem z holdingu organizátora zemědělských protestů Zdeňka Jandejska. Firmě se nelíbí neférové jednání, které majitel holdingu Rabbit CZ při protestech předvedl. „Lokální farmáře podporujeme, neférové chování ne,“ říká majitel skupiny Tomáš Čupr s odkazem na hodnoty své firmy.

Protesty zemědělců mají dohru v byznysu: Rohlík končí s produkty Rabbit CZ
Zdeněk Jandejsek, bývalý předseda Agrární komory a předseda představenstva akciové společnosti Rabbit CZ na protestní jízdě proti likvidaci českého zemědělství v Letovicích na Blanensku (27. ledna 2024) / Zdroj: Profimedia.cz

„Rohlik.cz se jasně distancuje od metod, které tyto protesty zastupují. Ze svého sortimentu stahuje produkty organizátora protestů, společnosti Rabbit CZ,“ uvedla firma v tiskové zprávě. V ní odsuzuje zejména nátlakové pojetí akce formou blokády dopravy v centru Prahy.

Firma zdůraznila, že se dlouhodobě snaží o podporu malých farmářů a narovnání jejich postavení na trhu vůči větším holdingům. „Podpora, kterou poskytujeme, je založena na principech udržitelného rozvoje, férového jednání a vzájemného respektu. Není možné, aby jedna skupina držela za rukojmí celou veřejnost,“ uvedl dále Čupr.

„Navíc je také špatně, když organizátorem stávky proti současnému systému je člověk, který právě díky němu načerpal na dotacích přes dvě miliardy korun. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli na Rohlíku dále nenabízet produkty Rabbit CZ,” oznámil Čupr.

Naskladněné produkty z Jandejskova holdingu společnost prý pouze doprodá, ale nové už objednávat nebude. Zároveň však hodlá nadále podporovat malé farmáře a zemědělce, kteří Čuprem zmíněné principy dodržují.

Pondělní protest farmářů od rána několik hodin výrazně komplikoval dopravu v centru hlavního města. Po několika hodinách se k němu připojily i skupiny, které s původní myšlenkou vyjádření nespokojenosti s podnikatelským prostředím v Česku měly pramálo společného. Od protestní akce, od které se řada zemědělských asociací už dříve distancovala, nakonec dávali ruce pryč i někteří její účastníci a organizátoři.

Jeden z vůdčích představitelů protestu nicméně byl právě i bývalý šéf Agrární komory ČR a majitel potravinářského holdingu Rabbit CZ Zdeněk Jandejsek. Ten přitom rozhodně mezi malé farmáře nepatří: do skupiny spadají firmy jako Skaličan, Jatky Český Brod, Pivkovice, Drupork, Vema a další. Mezi hlavní požadavky řadil odstoupení od Green Dealu EU.

Jak přitom upozornil server Novinky.cz, firmy z Jandejskova holdingu v minulých letech načerpaly z EU víc než 2,2 miliardy na dotacích. Dohledat to lze z veřejně dostupné databáze na serveru Hlídač státu. To se jen těžko slučuje s vizí Rohlíku poskytnout podporu a ulehčit administrativní břemeno malým farmářům.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitydotaceEUpodporaprotestprotestyrohlík.cz
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo