Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Blbá nálada. Důvěra podnikatelů v ekonomiku se vytrvale snižuje

Vít Hradil
Vít Hradil
23. 2. 2024
aktuality

Podle únorové edice konjunkturálního průzkumu poklesl celkový indikátor ekonomické důvěry o 1,9 bodu, dosáhl hodnoty 90,6 a nachází se nejníže od září roku 2023. Může za to hlavně další zhoršení důvěry podnikatelů, spotřebitelé jsou optimističtější.

Výrazné ochlazení nálady hlásí průmysl, v němž se znovu zhoršilo hodnocení aktuální poptávky a očekávání objemu výroby v nejbližších třech měsících. Průmyslníci zároveň předpokládají nárůst nezaměstnanosti a očekávají další zhoršování celkové ekonomické situace.

Horší nálada je patrná i u maloobchodu, který vnímá ekonomickou situaci jako čím dál slabší a snižuje i svá očekávání pro příští měsíce. Velmi mírné ochlazení hlásí i poskytovatelé služeb, kteří v blízké budoucnosti čekají slabší poptávku.

Z předchozí nebývale silné skepse se naopak pomalu zvedá stavebnictví, kde se celková nálada dostala na nejvyšší hodnoty od listopadu 2022. Stavebníci si všímají postupného oživování poptávky a počítají s růstem zaměstnanosti.

Nárůst optimismu u spotřebitelů byl tažen mírně lepším výhledem na kondici ekonomiky v nadcházejících dvanácti měsících a také příznivějším hodnocením vlastní finanční situace u dotazovaných domácností. Spotřebitelé se také přestávají obávat dalšího růstu cen.

Konjunkturální průzkum 02/24Zdroj: Český statistický úřad

Nejnovější průzkum tuzemské ekonomické nálady přinesl protichůdné tendence mezi podnikatelským a spotřebitelským sektorem. Zatímco podnikatelé – speciálně pak ti průmysloví – se nadále potýkají se slabou poptávkou, domácnosti již začínají větřit lepší časy. K tomu je na přelomu roku zřejmě přiměla nadále neexistující nezaměstnanost, uklidňování inflace, růst reálných příjmů a s velkou pravděpodobností i zjištění, že dopady vládního konsolidačního balíčku na jejich peněženky nakonec nebyly zdaleka drtivé, jak prorokovala část politické scény.

I v příštích měsících by se měla spotřebitelská nálada dál zlepšovat, což by následně ve spojení s pokračujícím poklesem úrokových sazeb České národní banky mělo zvýšit ochotu domácností utrácet, zvlášť mezi středně- a vysokopříjmovými skupinami. To by pak mělo dodat potřebný impulz i sektoru maloobchodu a služeb.

Nevalné bohužel zůstávají vyhlídky průmyslu, který bude z rostoucí domácí poptávky těžit jen částečně, a naopak proti němu bude působit stále utlumená investiční aktivita a chatrný výkon německé ekonomiky.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Vít Hradil

Vít Hradil

Hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Dříve pracoval například v Raiffeisenbank, kde zastával pozici makroekonomického analytika. Vystudoval podnikovou ekonomiku na Technické univerzitě v Liberci a poté ekonomii... Více

Související témata

aktualityekonomikakomentářmaloobchodpodnikánípodnikateléprůmyslspotřebitelstavebnictví
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo