Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Úleva pro začínající podnikatele: koalice navrhuje zmírnit platby sociálního pojištění

Michal Hron
Michal Hron
12. 2. 2024
aktuality

Kabinet Petra Fialy v čele s ODS přichází s návrhem na zmírnění povinnosti plateb sociálního pojištění hned od začátku podnikání. Pokud projde, začínající živnostníci nebudou muset hradit zálohy na sociální pojištění v minimální výši hned od začátku.

Úleva pro začínající podnikatele: koalice navrhuje zmírnit platby sociálního pojištění
Vláda představila už dva antibyrokratické balíčky. Český byznys by ale potřeboval spíš pořádný balík. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Jednou z bariér, která lidi odrazuje od podnikání, je nutnost povinných plateb hned od prvního dne jejich činnosti. Začátek podnikání tak předpokládá dostatek naspořených finančních prostředků, které povinné platby odčerpávají, aniž by na ně živnostník v prvních měsících vydělal. Tuto bariéru se snažíme částečně odbourat,“ komentuje aktuální návrh poslanec Vojtěch Munzar (ODS).

Návrh počítá s tím, že začínající živnostníci (nebo ti, kteří alespoň pět let nepodnikali) nebudou od počátku hradit průběžně zálohy na sociální pojištění; povinné pojistné odvedou vždy až při řádném zúčtování činnosti za kalendářní rok. Stejné pak bude platit i v roce následujícím, čímž se uleví všem začínajícím podnikatelům bez ohledu na to, v jaké části roku svou živnost založí.

Příkladem budiž OSVČ, která začne podnikat například po letních prázdninách v září. V takovém případě nebude muset platit zálohy za první čtyři měsíce (září až prosinec) a své povinné platby bude moct zaplatit najednou až při zúčtování kalendářního roku (typicky společně s daňovým přiznáním, vzhledem k povinnosti podávat jej od letoška elektronicky tedy do května následujícího roku). Stejně pak bude moct postupovat i následující rok od ledna do prosince.

Koalice přiznává, že návrh bude mít vlivem odložených plateb v prvních dvou letech mírné negativní dopady na státní rozpočet, z dlouhodobého hlediska ho ale neovlivní. Naopak si od návrhu slibuje zvýšení motivace pro vlastní podnikání, což by mělo podle poslanců mít pozitivní vliv na rozvoj ekonomiky a příjmy státního rozpočtu.

„Stát hospodaří pouze s penězi, které vybere od podnikatelů a jiných občanů, je proto naprosto správné, aby podnikání co nejvíce usnadnil. Odsunutím plateb záloh v prvních měsících podnikání stát žádné finance neztratí, ale pro začínajícího podnikatele to je velká pomoc," říká poslanec Miloš Nový (TOP 09), další z předkladatelů návrhu. Spolu s ním a Munzarem jsou pod návrhem podepsáni i poslanci Josef Bernard (STAN), Michael Kohajda (KDU-ČSL) a Jakub Michálek (Piráti).

Poslanci se při přípravě návrhu zabývali i otázkou zdravotního pojištění. Vzhledem k tomu, že na rozdíl od sociálního pojištění je zdravotní pojištění příjmem zdravotních pojišťoven a zároveň je pro čerpání zdravotní péče nutné, aby byla každá osoba kontinuálně pojištěna, nešlo prý stejný princip zavést i u záloh na zdravotní pojištění.

Vláda se dlouhodobě chlubí tím, že se snaží podnikatelům ulevit. V praxi se však ukazuje, že se jí to nedaří. Naznačují to čtyři stovky návrhů, kterými chce snížit nadměrnou administrativu podnikatelů Hospodářská komora. Podle představ živnostníků a firem by se mělo změnit nebo zrušit 114 ustanovení ve 41 předpisech.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

administrativaaktualitybyrokracieJakub MichálekmotivacenovelaODSOSVČpodnikáníPodnikavé Českosociální pojištěníStanislav Bernardstátní rozpočetvládazálohyživnostníci
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo