Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Nezaměstnanost roste, hurá. Nová čísla z úřadu práce

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
8. 2. 2024
 8 063
aktuality

Podíl nezaměstnaných na začátku roku vždycky naroste. Letos je jich ale nejvíc za posledních pět lednů (když nepočítáme ten s covidem). Budou mít zaměstnavatelé konečně z čeho vybírat?

Ke konci ledna měly úřady práce v evidenci 295 546 uchazečů o zaměstnání. Je to zhruba o 16 tisíc víc lidí než v prosinci.

Že počet uchazečů v lednu roste, je běžné. S koncem roku končívají i termínované smlouvy a dohody, na pracovní úřad přicházejí i OSVČ, které přeruší svou živnost. Zajímavější je, že počet nezaměstnaných je o víc než 12 tisíc vyšší než loni v lednu.

Podíl nezaměstnaných byl k poslednímu lednu čtyři procenta. S výjimkou roku 2021, který byl mimořádný kvůli epidemii a nedá se s ním nic rozumně srovnávat, je to nejvyšší lednové číslo od roku 2017. Ve srovnání s ostatními státy Evropské unie je ale Česko v počtu uchazečů o zaměstnání na hlavu pořád předposlední.

„Pokud jde o míru nezaměstnanosti, stále se však držíme na nejnižších úrovních v rámci celé Evropské unie. To platí dlouhodobě a ukazuje to, že naše firmy jsou v tvorbě nových pracovních příležitostí velmi efektivní,“ říká ministr práce Marian Jurečka.

„Přestože se nízká nezaměstnanost může jevit jako dobrý výsledek, v případě České republiky už to tak být nemusí. Firmy jsou hladové po kvalitních zaměstnancích, ale ti na trhu práce jednoduše nejsou a drží si svá místa a neopouštějí je,“ upozorňuje ale analytik Citfinu Tomáš Volf.

Firmy často nemají kde brát. Úřad práce udává, že největší poptávka je u něj o technické a dělnické profese. Dlouhodobě se nedostává kvalifikovaných řemeslníků a dopravcům v celém Česku chybějí řidiči.

Pro zaměstnavatele, kteří shánějí lidi, není lednový údaj o nezaměstnanosti sám o sobě důvodem ani k mírnému optimismu. Nějaký se dá hledat až v kontextu. „Naše statistiky naznačují, že se trh práce v České republice začíná měnit,“ říká generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof. „Druhý měsíc po sobě máme v evidenci Úřadu práce více uchazečů o zaměstnání, než je celkový počet evidovaných volných pracovních míst. Naposledy jsme dva měsíce v řadě takovou negativní bilanci zažili na začátku roku 2018,“ vysvětluje Krištof.

Analytici ale většinou nečekají, že by se měla nezaměstnanost dál zvyšovat. „Na úrovni čtyř procent, s možností nepatrného nárůstu, se bude míra nezaměstnanosti pohybovat i v únoru, s počátkem jara by se ale měla vydat k poklesu,“ odhaduje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments.

Obecně se očekává, že se české hospodářství letos konečně rozhýbá a o zaměstnance bude pořád zájem a nouze. „Poptávka po pracovní síle zřejmě začne opět růst kolem poloviny roku v souvislosti s oživením české ekonomiky,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš hodnotí český trh práce slovem „napjatý“ a připomíná, jak nízko je česká nezaměstnanost v porovnání se zahraničím. „To může i v roce 2024 přispívat k relativně dynamickému růstu mezd, tentokrát jak v nominálním, tak i v reálném vyjádření,“ dodává Zámiš.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitynezaměstnanosttrh práceúřad prácezaměstnánízaměstnavatel
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo