Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak najít nejlepší zaměstnance? Budujte brand, lidé se ozvou sami, radí experti

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
27. 7. 2023
 8 685

Existují i ve firmách rozdíloví hráči? A je důležitější, co člověk umí, nebo jeho charakter? V dalším podcastu mentoringového programu DoToho! o HR světech se nejen těmito otázkami zabývají Hana Kučerová, CEO byznys hubu Opero a Martin Kalenda, zakladatel poradenské společnosti ImageLab, která se zabývá strategickým rozvojem firem. „Lidé buď spolupracují, nebo spolu pracují,“ pojmenovává zásadní rozdíl na pracovišti Kalenda.

Jak najít nejlepší zaměstnance? Budujte brand, lidé se ozvou sami, radí experti
Zleva zakladatel poradenské společnosti ImageLab Martin Kalenda, moderátor, mentor a majitel agentury CzechPromotion a eshopu Bikero.cz Jan Coufal a CEO byznys hubu Opero Hana Kučerová. / Zdroj: DoToho!

Ve sportovní terminologii se používá pojem rozdílový hráč, který je pro úspěch daného týmu naprosto zásadní a nepostradatelný. Dá se takový pojem uplatnit i na pracovišti? Podle hostů podcastu záleží na kontextu.

„Schopnost pozvedávat nejen svůj výkon, ale i výkon celého týmu, je projevem dobrého leadershipu. Považuji to za určitý druh talentu. Všechno je to ale o kontextu. Někteří lidé můžou být v tomto směru skvělí, ale v určitém týmu to do sebe nemusí dobře zapadnout,“ říká Kalenda.

V tomto ohledu zmiňuje pojem „nabubřelost ega“ u lidí, kteří se do vůdčí role staví kvůli sobě. Naproti tomu jsou lidé, kteří získají příležitost k práci v místě, jež mají opravdu rádi a díky tomu dokážou vyniknout. „Na lidech je strašně znát, jestli tu práci dělají s láskou, nebo chtějí něčím být,“ říká Kalenda.

DoToho! by Opero

Mentoringový program DoToho! pomáhá malým a středním podnikům posouvat jejich byznys vpřed. Je otevřen pro všechny podnikatele a podnikatelky, kteří chtějí růst a řeší, jakým směrem se vydat a na koho se obrátit.
 
V projektu se spojují přední tuzemští podnikatelé, manažeři a další experti, kteří předávají své zkušenosti a znalosti malým a středním firmám. Individuální propojení podnikatele (účastníka) a mentora umožňuje řešení konkrétních problémů a má reálné dopady na fungování podniku. 
 
Součástí programu jsou konzultace s experty, praktické workshopy na byznysová témata a pravidelné networkingy v rámci vytvořené komunity. Díky nim získávají účastníci nové kontakty a obchodní příležitosti.
 
Program už úspěšně absolvovaly stovky firem z celé ČR a z různých oborů. 
 
Projekt funguje díky podpoře partnerů: Mastercard Strive™ Česko, Google, Česká spořitelna, PRE, AMSP a Finmag. A díky stovkám mentorů a expertů, kteří účastníkům věnují svůj čas a zkušenosti pro bono.
 
Více informacií na www.dotoho.pro

Jak ale takové lidi najít? Podle Kalendy mají firmy takové talenty přímo před nosem a mohou je najít i v interních zdrojích. Jeho firma se zabývá právě posuzováním a diagnostikou talentů ve firmách. „Lidé buď spolupracují, nebo spolu pracují. A právě ta společná práce dává dobrý obraz,“ říká.

Na druhé straně jsou zdroje externí. „Dívejte se kolem sebe. Kamkoliv jdete, tam uvidíte talent. Zkuste ho oslovit,“ vybízí Kalenda. Některé obory sice vyžadují exaktní znalosti, jinak je ale podle něj pro řadu oborů důležitý hlavně postoj a osobnost, všechno ostatní se dá naučit.

To potvrzuje i Kučerová. „Charakter člověka je vždycky důležitější než to, co umí,“ říká. „Ze všeho nejlepší je budovat brand, lidé se vám pak ozvou sami, i když zrovna nikoho nehledáte. To je ten ideální zdroj. Firmě to ušetří spoustu energie, času i peněz,“ dodává.

Hodnotu firmy vytváří to, když lidé svou roli a poslání dělají s láskou. V pracovním mistrovství dělat svou práci co nejlíp můžou být všichni áčkoví.

Áčko může být každý

Když jde tedy všechno dobře a podnikům se daří najímat ty nejlepší zaměstnance, nabízí se otázka: Můžou být ve firmě jen „ačkoví“ lidé?

Coufal Tygl
DoToho!

Být cool za každou cenu nemá smysl, marketing není punk, radí expertka

Kateřina Tygl je specialistkou na marketing. Vytváří strategie, které klientům pomáhají splnit jejich obchodní nebo interní cíle. „Firmy chtějí být cool a zapomínají na ‚staré dobré‘ věci, například média, outdoorovou reklamu a reklamu offline obecně,“ vyjmenovává největší marketingové chyby malých a středních podniků v dalším podcastu mentoringového programu DoToho!

Podle Kučerové na to neexistuje jednoznačná odpověď. „Na jednu stranu, když chcete áčkovou firmu, potřebujete áčkové lidi. Ale pro každou firmu znamená každý člověk něco jiného.“

„Každý člověk má své poslání a je důležité, aby dobře zapadnul. Někdy k sobě výrazné osobnosti potřebují partnery, kteří jsou podpůrní, ve své roli šťastní a vůbec by jim nedělalo dobře, kdyby byli oni sami tou výraznou tváří,“ říká Kalenda.

„Je to o hledání synergií mezi lidmi. Hodnotu firmy vytváří to, když lidé svou roli a poslání dělají s láskou. V pracovním mistrovství dělat svou práci co nejlíp můžou být všichni áčkoví,“ dodává.

Hlavní je podle něj v tomto směru zapálení a vášeň. „Harmonii a motivační atmosféru ve firmě vytvářejí všichni. Právě ta motivační atmosféra má jeden ze základních rozměrů: Jak moc se těším do práce. Není vázaný na to, co dělám, ale s kým dělám. Lidé k sobě musejí dobře zapadat,“ tvrdí.

Je podle vás v práci důležitější charakter, nebo znalosti a dovednosti?

Oba hosté promluvili i o tom, jak je mezi malými a středními podniky vnímaná role a důležitost personalistiky. „Mám to štěstí, že pracuji s firmami, které si důležitost personalistiky uvědomují,“ říká Kalenda. „Ve firmách se o ní starají i lidé, kteří jsou na vrcholových manažerských pozicích. Vědí totiž, že klíčem k úspěchu jsou pro ně právě lidé.“

Kučerová je v tomto směru kritičtější. Podle ní si firmy důležitost personalistiky ve svých začátcích stále moc neuvědomují. Později se dostanou do bodu v přerodu své velikosti, kdy potřebují klíčové zaměstnance a část byznysu jim stojí. V ten moment si říkají, že měli personalistiku řešit mnohem dřív.

„Lidem v managmentu otevřou oči často až čísla. Najednou totiž zjistí, že výsledek se rodí právě přes lidi,“ doplňuje Kalenda.

Co zajímavého se v podcastu ještě dozvíte?

  • Jak důležitou roli skutečně hraje motivační dopis?
  • Existují takoví zaměstnanci, kteří dokážou firmu stáhnout ke dnu?
  • Jak takové zaměstnance včas poznat?
  • Příklady omylů a průšvihů v personalistice.
  • Jak pro zaměstnance připravit kvalitní a motivační prostředí?

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
8
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

byznysdotoho!mentoringpersonalistikapodcastpodnikáníPodnikavé Českozaměstnánízaměstnavatel
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo