Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Podvody, krize, směrnice. Na podnikatele se toho valí čím dál víc

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
5. 11. 2023
newsletter

V novém Finmag newsletteru se podíváme na stále vynalézavější podvody, kterým čelí (nejen) podnikatelé. A na další problémy spojené s vedením firmy.

Podvody, krize, směrnice. Na podnikatele se toho valí čím dál víc
Na podnikatele se valí čím dál víc internetových podvodů. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Neustálý boj o každou korunu, krize související s geopolitickou situací ve světě, zdražování energií, pořád hodně rozbujelá byrokracie… Na podnikatele je toho poslední dobou zkrátka moc.

Do toho všeho musí řešit kdejaký podvod, který se z nich snaží vytáhnout další peníze. Navíc se na ně ještě chystá jedna evropská směrnice, jejíž nedodržování hrozí obrovskými sankcemi.

I na ni se v dnešním newsletteru zaměříme.

Podvod, kam se podíváš

Začněme ale u těch podvodů. V posledních týdnech se v Česku objevily třeba falešné exekuce. Podvodné SMSky upozorňovaly na domnělý neuhrazený dluh a vyzývaly k návštěvě jisté webové stránky, na níž se šlo přihlásit pomocí bankovní identity. Podvodníci tím získali přístup k citlivým údajům, které pak mohli zneužít.

Další podvod z nedávné doby cílil vyloženě na podnikatele. Šlo o to, že fiktivní firma se je s odkazem na vysokou inflaci a související znehodnocení úspor snažila přesvědčit k investicím do kryptoměn. Za tím účelem jim pak vytvořila falešný investiční účet a tímhle způsobem z něj dostala všechny úspory.

To jsou jen dva příklady mnoha vynalézavých podvodů, které se na podnikatele valí odevšad. Kromě nich může jít třeba o hacknutý účet dodavatele, který požaduje proplacení statisícové faktury, nebo o výzvy k uhrazení částky za zveřejnění jména firmy v nějakém bezvýznamném katalogu či rejstříku. I tyhle případy poslední dobou proběhly médii.

Jak tedy nenaletět? Jednoduchá rada samozřejmě neexistuje. Člověk si může stokrát říkat, že on je přece opatrný a nic takového se mu nemůže stát, pak ale v tom všem spěchu a papírování něco odsouhlasí a pošle, aby to měl rychle z krku.

Několik praktických rad se ale najde. Ve svých textech pro podnikatele se jim v Česku věnovala třeba ČSOB (tady a tady). Pěkný výpis nejčastějších podvodů a jak se jim vyhnout pak najdete tady, další rady (včetně zaškolení zaměstnanců) tady a tady (všechno anglicky).

Podnikání = těžká dřina

Snaha odhalit a vyhnout se podvodům ale samozřejmě není jediný problém, kterému musí podnikatelé čelit. O nástrahách podnikání (a nejen o nich) pro Finmag.cz píše Alena Šafrová Drášilová ve speciálech Jak začít podnikat a Jak na podnikání.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Z poslední doby můžu doporučit třeba text o nejčastějších podnikatelských mýtech a jak se jich vyvarovat. Ono to opravdu není tak jednoduché, že jen tak vymyslíte geniální nápad, jehož realizace vás bude hrozně bavit, a od prvního dne začnete vydělávat. Tak pozor na takové hurá akce.

Ale i když vaše firma překonala prvotní těžkosti, daří se jí a roste, pořád nemáte vyhráno. I růst se totiž musí ustát. A že je to opravdu boj na dlouhou trať, se přesvědčíte v tomhle článku, v němž je skvěle popsáno střídání fází růstu a prosperity s krizemi, které na ně téměř zákonitě navazují.

Když budeme pokračovat v časové ose, tak i po překonání všech krizí, zajištění firmy a pravidelnému konci účetní uzávěrky v černých číslech máte pořád co řešit. Třeba nástupnictví.

Má cenu do toho tlačit děti, nebo je lepší firmu předat profíkům? A je lepší rodinná nadace, nebo svěřenský fond? Odpovědi najdete v článku, který jsme pro vás vybrali z tištěného Finmagu.

Nekončící byrokracie

A brzy přijde další velké téma, kterému podnikatelé a firmy budou muset čelit. Blíží se totiž evropská směrnice NIS2, která se nejpozději od poloviny roku 2024 dotkne nejméně šesti tisíc firem a dalších subjektů v Česku.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Že vám tahle zkratka nic neříká? Tak pozor, GDPR je proti ní slabý odvar. S šéfredaktorem Finmag.cz Michalem Hronem jsme pro vás připravili velký přehled toho, o co se vlastně jedná, koho se týká, na co se připravit, nebo jaké sankce hrozí při jejím nesplnění.

Tohle všechno je jen začátek, v nejbližší době pro vás chystáme ještě spoustu dalšího podnikatelského servisu, který bude vycházet vedle inspirativních příběhů převážně malých a středních firem. O nich píšeme už skoro rok v projektu Podnikavé Česko, a pravidelně vám je doporučujeme i v našich newsletterech.

Tradice se musí dodržovat, takže na závěr poslední tip: příběh podnikatele Jaroslava Málka, kterého nezlomil prvotní neúspěch s potápěčským vybavením, vrhnul se na vlastní cestovku, provozuje solnou jeskyni a vyrábí unikátní solární plachty na bazény.

A daří se mu. I když sám přiznává, že se vlastního úspěchu vlastně ještě pořád bojí.

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

byrokracienewsletterpodnikánípodvod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo