Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Daně aneb To nejhorší na začátek. Máme pro vás užitečný přehled

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
4. 2. 2024
newsletter

Dnešní výběr z toho, co se nám minulý týden přihodilo na Finmagu, nebude veselý. Nebude ani inspirativní. Ouřad, ouřad, daně, práce. Vyhazov z práce. Ale stejně se vyplatí číst. Protože jsme jednoduše – užiteční.

Daně aneb To nejhorší na začátek. Máme pro vás užitečný přehled
Ilustrační pan Yetti nemá datovku, daně dělá postaru na papíře / Zdroj: Pleska / Midjourney

Takže k těm daním. Jasně, nikdo to nemá rád. Ale popravdě, přiznávání – i když si k němu nepřizvete odborníka – je fakt jednodušší, než bývalo. A aby to bylo ještě jednodušší, udělali jsme pro vás rozcestníček s přehledem, linky na formuláře, kalendářem a vším možným. Račte tudy: Daň z příjmů 2024.

Daň z příjmů je ale jenom jedna ze tří daní, se kterými se musí poprat každý živnostník. Další dvě jsou převlečené za pojištění – zdravotní a sociální.

Živnostníci, kteří loni platili na zdravotní a sociální pojištění minimální zálohy, v tom budou pokračovat minimálně do podání přehledů o příjmech a výdajích. Jenže ty minimální zálohy jsou od ledna vyšší. Je tedy potřeba přenastavit trvalé příkazy, případně doplatit rozdíl, pokud už peníze odešly.

U zdravotního pojištění je mezní termín osmého února. U sociálního pojištění už je po něm, to je letošní novinka, loni to vydrželo až do podání přehledu pro sociálku. Jestli jste nestačili reagovat včas, pusťte se do toho bez zbytečného odkladu; když to spravíte hned, sankce nebude bolet.

Přehled povinností a novou výši minimálních záloh pro letošní rok najdete v našich článcích:

Nad touhle změnou v termínech člověka napadnou dvě věci. Zaprvé: jestli by neměl život jednodušší s paušální daní, kdy se jedním trvalým příkazem za rok vyřeší daň z příjmů, sociálka i zdravotní. A zadruhé: proč když se taková změna provádí, nezamyslí se někdo a datum se jednoduše nesladí? Ideálně k nějakému poslednímu dni v měsíci, protože osmička je číslo na nic, leda byste byli fandové do kulečníku.

Newsletter Finmagu se mění

Několik let pro vás pravidelně chystáme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Nazrál čas to změnit. Přechod webu k podnikatelským tématům si to přímo žádá. Newsletter Finmagu tak už nebude jen jednou týdně, ale shrne dění každého dne. Protože termíny nepočkají. Přihlaste se k odběru a my vám brzy naservírujeme Finmag.cz denně přímo do e-mailu.

Hlásím se!

Co yetti? Ale nic

Příbuznou otázku si klade Pavel Jégl v zamyšlení nad nucenou digitalizací živnostenského podnikání, rozdáváním datových schránek a daňovým přiznáním podávaným povinně výhradně elektronicky. Daně se samozřejmě mají digitalizovat a datovka není vynález Luciperův, ale trochu té empatie ke starým harcovníkům, co prostě nechtějí nebo neumějí žít online, se dala najít: Digitalizujeme, na padlé živnostníky nehledíme. Proč si stát neváží OSVČ?

Trochu optimismu by člověku mohl do žil vlít plán zřízení jednoho účtu pro platby daní a záloh na povinná pojištění. Jenže to by ten člověk musel vlastnit jednu slušně vyvinutou sklerózu. Ve skutečnosti ten plán vzniknul v roce 2006 – a od té doby jsme nebyli s to proměnit myšlénku takzvaného jednoho (nespravně jednotného) inkasního místa ve skutek. Zeptali jsme se v anketě: Jedno inkasní místo očima expertů. Sloučí se konečně výběr daní, zdravotního a sociálního?

Jako návnadu k otevření ankety si dovolím ocitovat z odpovědi šéfa Asociace malých a středních podniků a živnostníků Josefa Jaroše: „Pro zavedení jednotného inkasního místa jsem, zatím však připomíná spíše yettiho. Od roku 2006 o něm každý mluví, ale ještě ho nikdo neviděl.“

Takže čekáme, až nějaká sázkovka vypíše kurzy, jestli se yettnotného inkasního místa dočkáme do roku 2026, kdy bude jeho idea slavit dvacet. Vsadili byste na to?

Co vy a datová schránka?

Výpovědi snadno a rychle. Ale draho

Za jedno inkasní místo oroduje i Národní ekonomická rada vlády ve svých 37 nápadech, jak nastartovat domácí hospodářství. Jedním z nich je taky nápad okopírovat z Dánska systém, kterému tam říkají flexicurity. Tamní pracovní právo prý umožňuje zaměstnavatelům velice a snadno rozdávat rychlé výpovědi – to je ta první půlka cizího slova, pracovní trh je mnohem flexibilnější než ten náš. Našim zaměstnavatelům by se určitě tahle možnost taky líbila.

Jenže to slovo má ještě druhou půlku, ve které se schovává slovo security, tedy bezpečí. Míněno bezpečí a ochrana těch vyhozených zaměstnanců. Těm stát poskytuje dlouhodobé vysoké podpory, pomáhá jim s rekvalifikací a kvalifikovaně radí s výběrem povolání. A na to tady fakt nejsme zařízení, nemáme na to peníze ani zaplacené lidi. Takže buď budeme flexi, bez security, nebo budeme muset ty peníze někde sehnat. A kdo je asi zaplatí jiný než firmy?

Srozumitelně a s čísly vám to poví Marek Hudema: A dost, letíš! Snadný vyhazov trhu pomůže, ale těžce za něj zaplatíme.

Na začátku jsme měli to nejhorší. Marně ale přemýšlím, co by mělo být za uplynulý týden na konci. Jakože to nejlepší. Máte tipy? Ale když není nic nejlepšího dneska, vždycky můžeme aspoň vzpomínat na doby, kdy jsme to světu nandávali. Nebo jsme si to mysleli. Nebo to tak, optikou pokaženou nostalgií, myslíme dneska.

Ve kvízu jsme se takhle ohlíželi za firmami a značkami, které kdysi bývaly slavné (a některé pořád jsou). Dáte aspoň sedmdesát procent? Víte, odkud jsou slavné české firmy a značky? Veliký retro kvíz.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

daň z příjmudaň z příjmů fyzických osobdanědaňové přiznánídatové schránkydigitalizacejednotné inkasní místominimální zálohyNERVnewslettersociální pojištěnízdravotní pojištění
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo