Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O všecko se rozděl. I o tipy na chytré čtení

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
24. 9. 2023
newsletter

O všechno se rozděl. Hraj fér. Nikoho nebij. Vracej věci tam, kde jsi je našel. Uklízej po sobě. Znáte? Pravidla, která se Robert Fulghum naučil v mateřské školce, prý člověku vystačí na celý život. Tímto se ve Finmag newsletteru dělím a zároveň si trochu uklízím stůl.

O všecko se rozděl. I o tipy na chytré čtení
Midjourney ilustrace / Zdroj: Shutterstock

Omlouvám se, budu psát spíš o práci. Ale neděste se, ani v nejmenším vám nebudu připomínat nevyřízené mejly s fangličkou. O svojí práci budu psát. Co mě při ní trefilo do nosu. Louskáme všelijaké oříšky – a třeba v některém bude i něco pro vás. A za odměnu pro ty, co se tím prokoušou, je na konci link na nejhezčí fotky ptáků.

Je to práce? Je to koníček? Ani jedno nepřiléhá. Pokud si článek Ethana Mollicka chcete přečíst celý, musíte zaplatit e-mailem. Ale udělejte to, protože chcete, aby vám pan profesor psal. Zkoumá umělou inteligenci, a co její zjevení může znamenat pro civilizaci. V tomhle textu doporučuje mimo jiné opatrnou praxi pro firmy: nesnažte se ji honem honem integrovat do nějakých svých systémů, vždyť ani nevíte, co to umí, nevědí to ani ti, co to postavili. Ten, kdo zjistí, k čemu to může být, budou jednotlivci. Dejte jim prostor to zkoumat. Ale dohlídněte, aby se v kuchyňce dělili!

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Já se podělím. Jestli jste si někdy hráli s obrázkovým generátorem Midjourney, zkušenější mičurinec pro vás prošlápl řadu cestiček. Mluví srozumitelně, dělí se o prompty a hlavně – všecko ukazuje na příkladech. Přestože se možná za chvilku všecko změní, až Open-AI pustí do světa zrovna teď avizované propojení Chat-GPT s obrázkovým generátorem Dall-e, ale i tak vám tahle sedmdesátistránková a neustále vylepšovaná skripta můžou ušetřit hodiny pracného zkoumání.

A když už se dělíme – v nedávné době jsme s kluky z Football Clubu chystali nové číslo magazínu. Povedlo se – a ze všech špeků, které uvnitř najdete, bych doporučil povídku Jana Jiráně o tom, jak byla před sto třiceti lety založena Sparta. Je totiž navýsost literární, skoro si připadáte, že by mohla být tak trochu od Poláčka nebo Herrmanna, ale při tom je to navíc pravda pravdoucí. Možná až na ten rozsednutý klobouk. Pokud si nechcete pořizovat báječný magazín, co se dá dělat, aspoň si nechejte vysvětlit, proč se sparťani smějou slávistům, že jsou jenom nějací cyklisti. (Jestli se budou smát i po derby, to teď ještě nevíme.)

A do třetice. Víte, proč je desetikoruna pětka? A proč se dvacetikoruně říkalo cejn? A jaká jména dáváme tisícovkám a milionům korun? Já jo. A jestli si myslíte, že vy taky, nechejte se vyzkoušet. A jestli si myslíte, že ne, zkuste si jenom klikat, všecko se dozvíte: Pětka, búr a litr. Melouny. Vyznáte se v lidových názvech peněz?

Na Finmagu jsem si se zájmem přečetl komentář Pavla Jégla o papírování, se kterým se musí nějak vyrovnávat firmy a živnostníci. Nad těmi čísly o stovkách hodin strávených hlídáním tisíců povinností mě napadá jediné: snižování počtu úředníků, které tak rádi ohlašují politici a které po nich pak veliká část společnosti taky chce, není možné. Určitě ne dřív, než zmizí ta práce, kterou teď musí dělat. Dokud vládne byrokracie, byrokrati musí být.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

Rád se přihlašuju k odběru newsletterů (a bez výčitek je pak nečtu nebo se odhlašuju, když jich moc zůstává neotevřených). Sní-daně Petra Bartoně ale jen tak neodhlásím (existuje i jako mluvené slovo a dá se číst na webu jako blog). Speciálně pro novináře, který se občas dotkne něčeho, jako je statistika, to bývá užitečné čtení. Nabízí (někdy snad s trochu hnidopišskou dikcí, ale i tak díky za to) zdarma užitečné korekce. Jsme zvyklí někdy bez přemýšlení převzít nabízené číslo a nekoukat na souvislosti. Tak například zelenina. V srpnu zlevnila meziměsíčně o 6,5 procenta. Sláva. A ověřil sis, kolik stála loni? A jestli náhodou v době sklizně nezlevňuje pokaždé? Díky.

Je to práce? Je to koníček? Ani jedno nepřiléhá. Je to posedlost, říkal jsem si nad nejnovějším Vesmírem. Tomáš Grim je ornitolog a ptáčkař a fotograf ptáků a v dlouhatém článku popisuje, jak ho soutěživost žene objíždět celý svět, aby si mohl odškrtnout co nejvíc odpozorovaných druhů. Přečtěte si to, i kdybyste nepoznali vrabce od sýkorky. Tolik vášně na stránkách časopisu popularizujícího vědu nenajdete. A to Vesmír umí o vědě psát zábavně. Jako bonus super fotky (text k nim je sice za paywallem, ale i samotné obrázky vám vezmou dech).

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Finmagfotbalnewsletterpenízesportumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo