Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vyšší daně, inflace i málo lidí a peněz. Firmy věští další nelehký rok

Michal Hron
Michal Hron
28. 1. 2024
newsletter

Člověk by si řekl, že po všech těch trápeních s covidem, energiemi, inflací a sníženou poptávkou přijdou pozitivní zítřky. A ono ne. Alespoň z pohledu českých firem nás příliš pozitivní rok nečeká, skepse stále převládá. Důvodů pro to mají hned několik.

Vyšší daně, inflace i málo lidí a peněz. Firmy věští další nelehký rok
Mezi českými firmami stále převládá pesimismus. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Začátek každého roku je plný průzkumů. Hodnotí se rok předešlý, ale přichází na řadu i predikce na ten nadcházející. A jednu takovou přinesl nedávno průzkum agentury Ipsos pro společnost PKF Apogeo, který si dovolím využít jako nosný prvek dnešního Finmag newsletteru.

Proč mě tak zaujal, ptáte se? Protože z něj vyplynulo, že 43 procent oslovených malých a středních firem je nadále skeptických a očekávají pokles nebo stagnaci české ekonomiky. A protože právě takové nálady vlastně obecně celý trh negativně ovlivňují.

Za největší rizika v příštím roce malé a střední firmy vnímají vysokou inflaci, rostoucí daňové a odvodové zatížení, nedostatek lidí či volatilitu cen surovin a energií. Na druhé straně nejmenší obavy mají z klimatických změn a kybernetických rizik (jen jestli ony pamatují na NIS2!).

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Že rok 2024 nebude zrovna růžový, dokládají i inflační očekávání firem. Ta se rozhodně ani zdaleka neblíží k dlouhodobému dvouprocentnímu cíli ČNB a v jednoletém horizontu dosahují na téměř šestiprocentní hranici (přesně 5,8 %). Zmíněný průzkum pak dokonce mluví o očekávání mezi pěti až deseti procenty, což opravdu není žádná „hitparáda“.

Malé a střední firmy proto plánují snižování provozních nákladů a omezování investic, což – slovy předsedy Asociace malých a středních podniků Josefa Jaroše – „rozhodně neprospěje konkurenceschopnosti našich firem“. Pokud už nějaká firma přece jen o investicích uvažuje, směřuje je nejčastěji do snižování energetické náročnosti a zvyšování kvalifikace zaměstnanců, kteří nám ale tak trošku zpohodlněli. Tedy přesněji: zpohodlněli jsme všichni.

Popsaná skepse malých a středních firem vychází i z faktu, že pouze 38 % firem má finanční rezervy na provoz alespoň na půl roku a na více než jeden rok necelých 20 %. Naopak 34 % malých firem (10 až 50 zaměstnanců) nemá rezervy na více než čtvrt roku a 11 % z nich nemá rezervy žádné. Není pak divu, že dost možná stojíme na prahu období masivního výprodeje firem.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.

 

Ukažte, co tam máte!

Je tedy na místě ptát se, co by motoru české ekonomiky pomohlo. S jistým řešením přichází Hospodářská komora, která zastřešila volání svých členů po celoevropském „odbyrokratizování“. Vadí jí, že evropský trh rozhodně není trhem společným, ale 27 hřišti s různými pravidly. Chtít ale po Bruselu debyrokratizaci se zdá býti nemožné, byť jisté snahy tu už dříve byly.

Není pak moc divu, že ony malé a střední firmy se do světa zrovna nehrnou; v růstu na zahraničních trzích vidí podle citovaného průzkumu jen minimální příležitosti. Trochu zamrzí, že stejné platí i o automatizaci procesů či využití umělé inteligence. Přitom zrovna nástroje na tomto poli mohou nejen firmám dost pomoci; osobně například aktuálně hledám možnosti, které nabízí, a zkoumám její schopnosti v přepisování nahraných rozhovorů. Možná vám o tom napíšu víc příště.

Super zpráva z tohoto týdne je, že noty pro správnou cestu k nakopnutí Česka máme: vládě ji na stříbrném podnose dodal NERV. Doufejme, že se k nim Fialův kabinet postaví čelem. Při vědomí, že ten opravdový „rok blbec“ už máme dávno za sebou i toho, že zdanění firem na úrovni 21 % je v historickém kontextu vlastně velmi nízké, si tak snad nemusíme zase tolik zoufat…

Á propos: stále se můžeme inspirovat skvělými podnikatelskými příběhy. Třeba tím, jak obyčejně neobyčejná dřívka z jihu Čech dobyla hudební nebe. A než se na čas zase rozloučíme, mám tu ještě jednu drobnou připomínku: už jste si zvýšili zálohy na sociální pojištění?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznysFinmagfirmynewsletterpodnikání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo