Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bitcoin, Čína a daně aneb Jak přežít nejistou dobu? S kontextem v kapse to půjde líp

Hynek Just
Hynek Just
21. 1. 2024
newsletter

Leden je měsíc tabulek. Všemožné výčty, rekapitulace, roční výnosy, zisky, daně, HDP, ČNB… Čísla a zase čísla, sype se to na nás ze všech stran. Ba dokonce se po nás i chce, abychom tuto tabulkománii podporovali.

Bitcoin, Čína a daně aneb Jak přežít nejistou dobu? S kontextem v kapse to půjde líp
Bitcoin je na vzestupu, Čína naopak netáhne. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Což o to, my to děláme rádi. Má to svoji logiku, nový rok si o ohlédnutí zpět přímo říká. Jen myslím, že málokdo soucítí s chudákem čtenářem, který to musí všechno konzumovat.

Dobře, nemusí, ale mířím jinam. Poměrně zřídka se děje, že v té záplavě čísel hledá někdo hlubší souvislosti, vypichuje kontext, který tu číselnou spoušť objasňuje, vysvětluje, proč se tak děje.

Proto se tentokrát zastavím u textů, které jsou v tomto ohledu výjimečné. U textů, ze kterých si po zapomenutí všech číselných údajů budete pamatovat sdělení.

Bitcoin na vzestupu?

Stejně jako rekapitulace minulého roku jsou populární také odhady toho, co přijde letos. Predikce jsou vůbec zajímavá disciplína. Ekonomové, investoři, analytici i poradci se do nich pouštějí velmi rádi. Navzdory tomu, že jedna ze základních pouček investování je „neodhadujte, co přijde na základě pohledu do zpětného zrcátka“.

Ale když se trefíte – k čemuž jako správný profesionál máte mít určitě víc předpokladů než obyčejný smrtelník, neb znáte mnohem víc kontextu – stojí to za to. A stoupne vám také kredit. Což se počítá.

Nedávno jsme publikovali článek, ve kterém se sedm různých odborníků vrací k tomu, jak odhadovali budoucnost přesně před rokem. Jak píše v textu šéfredaktor Finmag.cz Michal Hron, „reakce všech – a vlastně i přesnost jejich odhadů na začátku roku – nás mile překvapily“.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Takřka identickou skupinu odborníků jsme oslovili i s odhadem výhledu na letošek, tedy s otázkou Kam investovat v roce 2024. Tak schválně, kolik z nich se trefí?

Je to už čtvrtý rok v řadě, do kterého vstupujeme s velkou nejistotou. Dojíždějí krize z let minulých, dvě války ve světě, další konflikt na spadnutí... Dát spolehlivě dobrou investiční radu prakticky nelze.

Zajímavé je, že se v odborných kruzích zas celkem často zmiňuje bitcoin. Dokonce panuje mezi více analytiky shoda na tom, že se letos může kryptoměnám dařit. Jako bychom se vrátili do časů, kdy se o kryptu mluvilo (než se to zas zpochybnilo) jako o anticyklické investici, zjednodušeně takové, která se vyvíjí obráceně než investice do akcií – že jde na rozdíl od nich nahoru v době krizí.

K tomu americká Komise pro cenné papíry podnikla veledůležitý krok, díky kterému budou kryptoměny brány zas o něco vážněji než doposud. Poprvé schválila vznik celkem 11 burzovně obchodovaných fondů (ETF), které investují přímo do bitcoinu.

U odhadu vývoje akcií jsou odborníci na slovo vzatí ve výhledech na letošek opatrní, někteří z nich doporučují investovat do nemovitostních fondů.

Na čem se ale všichni oslovení ekonomové shodují, a co zvlášť v této nepřehledné době zdůrazňují, je to, že nejlepší cesta k minimalizaci rizika výkyvů na trzích je diverzifikace. Své finance by investor měl dělit nejen mezi jednotlivé investiční instrumenty (dluhopisy, akcie, kryptoměny, nemovitosti), ale ideálně i lokálně (americké, evropské, čínské akcie).

Proč Čína netáhne

Náš dlouhodobý kolega-dopisovatel Jan Traxler sepsal pro kolegy z portálu Penize.cz článek, který se ohlíží za rokem 2023 z pohledu vzletů a pádů podílových fondů. Ty rozdíly mezi nejúspěšnějším fondem (akcie Metaverse s ročním výnosem 53 procent) a největším propadákem (Allianz China a minus 24 procent) jsou obří.

A teď přesně nastává otázka, co si z toho vzít. To, že je třeba čínský akciový trh relativně dole (největší propady přicházejí právě z Číny) by za normálních okolností mělo být jasným signálem pro nákup těchto aktiv. Jenže. Nežijeme v jasné době a víc než kdy jindy je třeba sledovat geopolitický kontext.

„Těmto akciím nenahrává vysoké geopolitické napětí. Spousta investorů se po zkušenostech s Ruskem raději stahuje z Číny. Čínský akciový trh se sice jeví podhodnocený, ale důvěra investorů je slabá a hned tak se neobnoví,“ míní Jan Traxler.

Takže akcie, byť mohou jít ještě nahoru, nejsou určitě jistota. „Ty jsou vhodné především pro dlouhodobé investice. Odhadovat výkonnost akciových fondů na roční periodě je čirá sázka do rulety,“ říká Traxler.

S poklesem úrokových sazeb stoupá zase výhodnost dluhopisů, zvlášť cena těch starších na burze roste. Tedy za předpokladu, že je nakoupíte dřív, než reposazba půjde dolů. Loni dluhopisové fondy v Česku vydělaly investorům kolem osmi až devíti procent, což je pěkné číslo. A možná na jejich nákup pořád není pozdě.

Jediná jistota? Daně

A pak je tu velká kapitola investic do nemovitostí, respektive nemovitostních fondů. O tom už jsme psali mnohokrát, názory expertů jsou v tomto ohledu dlouhodobě neměnné. Máme tu dva tábory zavilých zastánců i odpůrců těchto investic. Není předmětem tohoto článku je hlouběji představovat, představu už jste si mohli udělat třeba tady.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.

 

Ukažte, co tam máte!

Co lze konstatovat relativně bezpečně, je to, že jako neburzovní aktivum hodnotu nemovitostí ovlivňují jiné faktory než třeba akcie. Časem se do jejich ocenění začnou například pozitivně promítat klesající úroky u úvěrů. Na odhadech, že ty půjdou společně s reposazbou ČNB dolů, se shoduje většina ekonomů. Otázkou je jen, jak rychle základní úroková sazba klesne. A jak rychle pak stoupnou ceny nemovitostí.

Pokud byste chtěli na nemovitostním trhu hledat nějaký trend, kterého by se šlo chytnout, tak jsou to skoro jistě nákupní parky u měst. Tam odborníci větří dokonce obří potenciál. Zatímco trh s velkými obchodními centry je podle analýzy společnosti Savills už poměrně nasycený, menší centra pořádný boom teprve čeká. Vzácně se na tom shodují investoři, developeři i analytici.

Plocha těchto parků se letos má zvětšit až o třetinu, takže můžeme očekávat jejich rekordní výstavbu. Ale lze se na to dívat i z druhé strany, totiž že v některých případech nemá smysl nemovitost zbytečně držet a její prodej může být naopak skvělý byznysový tah.

Když jsme u toho kontextu, máme tu i odvrácenou stranu investic do nemovitostí. S novelou zákona o dani z nemovitých věcí přišla řada změn, která platí už od ledna. Tak si raději zkontrolujte, jestli nepatříte mezi ty, kdo musí do konce ledna podat přiznání k dani z nemovitosti.

Můžete se těšit, že tématu daní, slev, odpočtů a dalšímu servisu z této oblasti se budeme věnovat po celý únor. Pokusíme se srozumitelně a s kontextem. Ať není únor měsíc legislativní nudy.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

Bitcoindiverzifikaceinvesticenemovitostinewsletterpredikceriziko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo