Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Rok naděje a prosperující země? Věřme, že se Fialova slova naplní

Michal Hron
Michal Hron
31. 12. 2023
newsletter

Že uplynulý rok nestál za moc, o tom jste si na Finmagu slovy našich komentátorů přečetli až dost. Dnes mi ale dovolte pozitivnější tón. A radostné vyhlídky do roku nového, jak nám je nastínil ve vánočním projevu premiér Petr Fiala.

Rok naděje a prosperující země? Věřme, že se Fialova slova naplní
Premiér Petr Fiala / Zdroj: Úřad vlády ČR

Využívám ji často a ani dnes se jí neubráním; novinářská zkratka typu „slovy klasika“ se sem prostě hodí. To máte inflaci, nižší poptávku, horší platební morálku, přemrštěné ceny prakticky čehokoli, vysoké ceny energií, přes všechny sliby stále bobtnající byrokratickou zátěž…

Pokračovat by se pro ilustraci toho, jaký byl rok 2023 (nejen) pro podnikatele, dalo ještě dlouho. Ostatně ani naše vydavatelství není výjimkou a muselo se během roku poprat s řadou nečekaných překážek. Díky tomu, že nejsme korporát, vnímáme tyhle podnikatelské strasti „z první ruky“.

Dneska ale nechme chmury stranou a podívejme se na tu pozitivnější stránku věci. A věřme alespoň chvíli slovům premiéra, že „to nejhorší máme za sebou a přichází rok naděje“.

Když se z práce stává radost

Je to bez dvou dnů přesně rok od chvíle, kdy jsme na Finmagu spustili projekt Podnikavé Česko. Chtěli jsme v něm vám, našim čtenářům, ale i vládnoucí garnituře ukázat, že mluvit o naší zemi jako o „montovně“ je dnes zcela mimo mísu. Tahle (bohužel i politiky) často zneužívaná nálepka jen dehonestuje práci desítek tisíc šikovných a činorodých lidí, kteří naši zemi budují především.

Při vší skromnosti si troufám říci, že tenhle projekt se povedl. Za ten rok jsme jen v rámci něj vydali na 330 textů, z toho desítky podnikatelských příběhů ze všech koutů země. Právě tenhle projekt také stál za klíčovým přerodem celého webu, o kterém jsem podrobněji mluvil už v jednom z předchozích newsletterů.

Podnikavé Česko mi zkrátka i po roce dělá obrovskou radost. Nejenže mě tenhle projekt naplňuje nadějí, že vzhledem k dosahu čítajícímu přes pět milionů čtenářů se nám daří ukazovat pozitivní tvář naší země. Jsem přesvědčen i o tom, že díky němu otevíráme témata, která jsou pro podnikatele v Česku důležitá. A že se díky našemu týmu komentátorů v čele s Pavlem Jéglem daří zdravě kritizovat vládu za to, co se naopak nepovedlo (například potírat byrokracii či posouvat zemi dál podle jasně definované rozvojové strategie).

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Abych si to ale ověřil, dovolte mi tady jednu osobní výzvu. Ta výzva míří na našeho čtenáře Petra Svobodu, který při startu projektu do diskuse pod úvodní článek napsal, že „jsme zaostalá, rozvojová země s platy sotva na 1/3 těch západoevropských…“. Tehdy jsem totiž vyjádřil naději, že ho Podnikavé Česko snad přesvědčí o opaku. Petře, ve vší upřímnosti, podařilo se…?

Pokud ano, skvělé. Pokud ne, zkuste do projektu zabrousit znovu. Vrátit se třeba k příběhu Ski a Bike centra Radotín a jejich Vindyšovy továrny, jednomu z prvních, který jsme popsali. Podívat se blíž na příběh Knihobotu či ryze českého Hanibalu. Nahlédnout na mezinárodní úspěch firem jako je Ocún, Dudr Tools, Violin Schönbach či na první pohled nenápadného Alkionu. Nebo poznat hluboký lidský příběh stojící za podnikáním Jana Dezorta. Stále nic…?

Nadějný rok 2024

Tak, či onak, pokračovat v naší snaze pozvednout pověst naší země budeme dál. Nachystány máme další příběhy lidí, kteří nesedí jen tak někde v koutě, ale tvoří, vymýšlejí a na denní bázi zápasí s úředním šimlem, který jim neustále klade do cesty nejrůznější překážky.

Nadále nás přitom zajímají především drobní živnostníci, mikropodniky a malé a střední firmy, kterých je v Česku požehnaně a které se o prosperitu naší země zasluhují především. Právě jim chceme pravidelně dopřávat informační náskok, notnou porci inspirace, ale i užitečné nástroje pro jejich (a ostatně i naše) podnikání. Podpora segmentu SME nám zkrátka dává obrovský smysl.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.

 

Ukažte, co tam máte!

Doufejme tedy, že se slova Petra Fialy naplní. Že skutečně přichází „rok naděje“. Rok, kdy se podle premiéra „díky digitalizaci významně posuneme“. A i když už teď víme, že zas tak slavné to nebude (na firmy se valí nová tuna povinností, nemluvě o všech těch legislativních změnách, se kterými se musí naučit nově žít…), vstupme do roku 2024 pozitivně.

Ono totiž platí, že kritizovat je snadné. Já osobně jsem ale na rozdíl od zlých jazyků přesvědčen o tom, že kdyby vláda nedělala nic, bylo by ještě hůř. O to víc se mi chce věřit oněm slovům naděje, že (alespoň dnešní mladí) lidé budou podle premiéra Fialy žít „v prosperující společnosti s vysokou kvalitou života“. Myslím, že si nikdo z nás ani nepřeje nic jiného…

A ta místa pro oprávněnou kritiku? Ty už nechme na tradičně jízlivých textech našich dvorních komentátorů, kteří si i v roce 2024 jistě rádi do vlády rýpnou, kdykoli to bude třeba. A to ať už bude sedět ve Strakovce kdokoli.

„Do roku 2024 můžeme a musíme hledět s optimismem. To nám všem dodává sílu a naději,“ pravil na závěr vánočního projevu Fiala. Já už chci jen vyslovit přání, aby se tato „naděje“ přetavila i v reálné činy a dopady.

Šťastný, pohodový a úspěšný rok 2024 i vám přeje celý tým Finmagu.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byznyscenyČeskoenergieFinmaginflaceinspiracemalé a střední firmynewsletterPetr Fialaplatební morálkapodnikánípoptávka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo