Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Peníze pod stromečkem? Rychle s nimi pryč! Poradíme, kam je investovat

Hynek Just
Hynek Just
24. 12. 2023
 8 845
newsletter

Babička, strejda nebo ta druhá teta si můžou myslet, že obálka naditá bankovkami pod vánočním stromkem vyřeší vaše starosti. Ale to netuší, že vám je můžou naopak přidělat – pokud se budete snažit peníze poctivě zhodnotit. Co ale jiného dělat s obnosem, se kterým jste nepočítali?

Peníze pod stromečkem? Rychle s nimi pryč! Poradíme, kam je investovat
Dostali jste pod stromeček peníze? Poradíme vám, jak je nejlíp zhodnotit. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

To, že se nejmenovaný příbuzný moc nesnažil dát vám nebo vašim dětem něco osobnějšího, teď nechme stranou. Mezilidské vztahy jsou různé. A vztah k penězům má pozitivní každý. Na rozdíl od vztahu k dalším vlněným ponožkám s tím nemožným vzorem. Na to se dá spolehnout.

Výchozí situace je teď daná. Talíře s cukrovím jsou vyjedené, vaječný koňak dopitý, vy sedíte a přemýšlíte, co s obsahem obálek, které máte před sebou. Část z nich patří možná vám, část vašim dětem, na tom nesejde. Pokud nejmenovaný příbuzný peníze nedaroval s jasným určením, máme pro vás doporučení: rychle s nimi pryč!

Pokud tyto finance nepotřebujete pro přežití na další měsíce, investujte je. Pod tím slovem si můžeme představit poměrně širokou škálu možností. Nemusí to být hned ona nehmatatelná akcie výrobce vašeho telefonu. To bychom naopak pro začátek nedoporučovali.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Investici chápejme v jejím nejširším možném smyslu: Tedy uložení peněz do něčeho, co vám je zhodnotí. Může to být klidně stavebnice lega, obrázek oblíbeného umělce, knížka v limitované edici, veterán, drahokam, nemovitost – každému podle jeho gusta. A možností.

Zcela jistě nejhorší volbou je ale dát obálku do poličky s tím, že „možná bude hůř“, „pro všechny případy“ a tak podobně. Lze si velmi jednoduše spočítat, kolik z hodnoty těchto peněz vám ukrojí inflace, která aktuálně sice  brzdí, ale pořád zůstává vysoko.

Poslední data se vztahují k listopadu a to byl meziroční nárůst spotřebitelských cen o 7,3 procenta, průměrná inflace za rok 2023 dosáhne podle listopadového odhadu Ministerstva financí 10,8 procenta. To jinými slovy znamená, že pokud jste si loni po Vánocích zašili do štrozoku sto tisíc korun „pro strýčka Příhodu“, dnes tam máte o skoro 11 tisíc méně.

Přesněji řečeno, reálná hodnota obsahu štrozoku už není sto, ale asi 89 tisíc. Za to vám ten pověstný „strýček Příhoda“ určitě pěkně poděkuje…

Co tedy udělat pro to, abyste se při nenadálé návštěvě Příhody nemuseli bát podívat strýčkovi do očí?

Spořicí účet nebude, co býval

Ještě před rokem bychom jako jednu z alternativ doporučili spořicí účet. Je to ta nejjednodušší možnost – vaše banka ho skoro jistě nabízí, při troše štěstí jste se v roce 2023 mohli dostat k úročení přes pět procent ročně, téměř jistě a bez rizika.

To by za „normálních okolností“, kdy se inflace pohybuje mezi dvěma až třemi procenty, byla krása. Jenže v takové situaci nejsme a nejspíš ještě dlouho nebudeme, nemluvě o tom, že spořicí účty budou vaše peníze z principu úročit vždy pod hladinou inflace. Jinak by se to bankám nevyplatilo.

A ony ty normální okolnosti možná hned tak nenastanou – výhled na příští rok je přinejmenším chmurný, jak píše kolega Marek Hudema.

Dalším minusovým bodem pro spořicí účty je výše základní úrokové sazby ČNB (zjednodušeně nástroj kterým se centrální banka pokouší snížit inflaci). Tato sazba výši úroků na spořicím účtě vaší banky přímo ovlivňuje. A vzhledem k tomu, že pomalu a jistě klesá, je velmi pravděpodobné, že bude klesat i úročení spořicích účtů.

Takže kam s penězi z obálky?

Přemýšlet, rozmýšlet, počítat...

Musím zklamat. Neporadím konkrétně. To ani nesmím. A pozor na to, nesmí vám radit ani váš finanční poradce. Jediný, kdo vám smí doporučit, jak zhodnotit vaše finance, je investiční poradce certifikovaný centrální bankou.

Investice 2023
Shutterstock

Investiční rok 2023 očima expertů. Kdo se trefil do černého a kdo naopak prodělal?

Dluhopisy, kryptoměny, akcie...? Letošní novoroční anketu, do čeho investovat v roce 2023, jsme uvodili slovy, že se ptáme „expertů na slovo vzatých“. A abychom vám to dokázali, řekli jsme si letos poprvé také o jejich sebereflexi. Jak se jim dařilo odhadnout trhy? Pojďme se na to společně podívat.

Jsou ale jisté, lety ověřené obecné postupy, které fungují a na které se dá při troše štěstí spolehnout. Hlavně při dlouhodobých investicích, u kterých se náhlé výkyvy burz nahoru a dolů smazávají. Takže i když vidíme, že třeba americká burza je momentálně ve ztrátě nebo jen mírně v plusu, je dobré si připomenout, že od roku 1926 do roku 2020 činily průměrné výnosy akciového trhu v USA deset procent ročně.

„Při odkládání tisícovky měsíčně může mít dítě v osmnácti letech půl milionu korun, což už je fajn obnos na vstup do dospělosti,“ říká například Anna Kortusová z investiční platformy Portu – velký propagátor takzvaného pasivního investování do celých burzovních indexů. Třeba přes tuhle kalkulačku si to můžete propočítat i s ohledem na vaše plány.

Co vám štrozok, moderněji slamník, nenabídne, je takzvané složené úročení. Tedy to, že se vám postupně zúročuje suma, která už zahrnuje úroky. Albert Einstein to nazval dokonce osmým divem světa. Tady si to můžete cvičně spočítat.

Modelový příklad: když dáte čerstvě narozenému potomkovi do vínku (přesněji do nějakého z ETF fondů) sto tisíc korun, je velmi pravděpodobné, že k osmnáctinám si bude moct vybrat přes půl milionu korun.

Záleží také na tom, jak vysoké dáte komu provize za správu. Může se zdát, že je vlastně jedno, zda budete odvádět poplatek za správu 0,3 procenta, nebo třeba 1,4 procenta. Ale jedno to není, v dlouhodobém horizontu lze jen na poplatcích ušetřit tisíce korun. Investice pro děti jsou kapitolou na samostatné zpracování, i tady je fajn nepodcenit  rizika.

Hlavně ne na jednu hromádku

Při základní rozvaze je nejdůležitější si hned na začátku ujasnit, s jakým cílem chcete investovat – a jaké riziko tomu jste schopni obětovat. Tohle je svatá pravda, kterou vám potvrdí 11 z 10 investičních poradců.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.

 

Ukažte, co tam máte!

Jinak se budete rozhodovat v případě, že si chcete přilepšit k důchodu za 20 let, jinou investiční strategii zvolíte, když budete chtít do pěti let splatit auto, jinak se budete chovat, když budete chtít dát vaší dceři k osmnáctinám základ na nový byt. Dobré je také vědět, kolik si můžete dovolit investovat.

„Pokud se díváme na střednědobé a kratší investice, je vždy potřeba to portfolio doplnit například o dluhopisy či další složky, jako třeba nemovitostní složku, nebo uchovatele hodnoty, za kterého je považováno třeba zlato,“ připomíná Kortusová.

Jestliže nemáte čas na to se investicím aktivně věnovat, je určitě dobré je rozptýlit do více míst. Slovíčko diverzifikovat vám třikrát za sebou během minuty zopakuje libovolný investiční poradce. Možností jsou mraky, vyjmenovávat je tady nechceme, tomu věnujeme na Finmagu samostatnou sekci.

Peníze samy nekvetou

Takže k těm obálkám. Jsou to peníze, se kterými jste dost pravděpodobně nepočítali a neměly by být potřeba k pokrytí vašich běžných výdajů.

Ideálně – pokud si na to netroufnete sami – si hned po svátcích, dřív než otevřou obchody s povánočními slevami, dejte sraz s investičním poradcem. Klidně tím z vaší banky, které důvěřujete. Závazné to určitě není.

Jestli totiž něco platí s jistotou a dvojnásob, je to rčení, že „peníze jsou starosti“. Ony se totiž samy od sebe nerozmnoží, spíš naopak. Vítejte ve světě investorů. Anebo si na příště přejte radši ty vlněné ponožky. Vlna mezi investiční komodity zatím nepatří.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
-2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Hynek Just

Hynek Just

Vystudoval teorii kultury na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, což se na jeho profesní kariéře nijak nepodepsalo. Věnoval se hudební publicistice, jeho recenze a rozhovory lze dohledat třeba v archivu... Více

Související témata

FinmaginvesticenewsletterpenízeVánoce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo