Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Dej si knihu! Tipy na knižní bestsellery pod stromeček

Irena Jirků
Irena Jirků
10. 12. 2023
newsletter

Prosincové číslo Finmagu klepe na dveře s adventním věncem a tipy na dárky pod stromeček doporučují přední čeští nakladatelé. Co je to vlastně za lidi? Proč vsadili na knižní byznys? A co se pro ně změní s nulovou DPH?

Dej si knihu! Tipy na knižní bestsellery pod stromeček
Bestsellery pod stromeček / Zdroj: Koláž Finmag.cz

Své nakladatelství založil Aleš Lederer 17. prosince 1989 a měsíc po sametové revoluci se tedy stal prvním podnikatelem, který si zřídil soukromou živnost v Československu. Dostal IČO 1111 1111 a vrhl se po hlavě do knižního byznysu.

Třicet čtyři let poté je nakladatelství Prostor ceněná značka, která staví na kvalitních textech světových i českých autorů. Aleš Lederer se svým týmem ročně vydává okolo 30 knih, čímž se řadí mezi středně velká a prosperující česká nakladatelství.

K těm úplně nejmenším hráčům v knižním byznysu zase patří nakladatelství wo-men, ale Barbora Baronová to nebere jako nevýhodu. Spíš naopak. Firmu založila v momentě, kdy chtěla svou první autorskou knihu vytisknout na kvalitním papíru a nakladatelé, jež oslovila, odmítli do tak drahého projektu jít.

A tak Barbora vybrala stavební spoření a sedla na tygra. Každý rok teď vydává dvě výpravné knihy, všechno zařizuje sama a ještě sbírá četná ocenění.

Mohla bych v podobném duchu pokračovat a vylíčit příběhy třeba Meandru a Ivany Pecháčkové, Paseky a Ladislava Horáčka, pak třeba také nakladatelství Práh a Martina Vopěnky, Labyrintu a Joachyma Dvořáka, až postupně doputuju k největším nakladatelským domům – Grada a Svitákovi, Albatros Media a Horákovi…

Celkem na osm tisíc nakladatelství je registrováno v Česku, skutečně aktivních je jich ale jen okolo 500. I tohle číslo je ovšem víc než dost.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

„Malý počet aktivních čtenářů a velký počet aktivních nakladatelů,“ popisuje Jiří Padevět, který roky řídí polostátní nakladatelství Academia, úskalí tohoto specifického byznysu.

Kdo jsou tedy lidé, kteří sázejí na knihy? Blázni, snílci, tvrdí byznysmeni? A vyplatí se knihy ještě dnes vůbec vydávat, když se zdražuje papír a rozpíná se umělá inteligence? A co asi tak změní nebo nezmění nulová DPH, kterou si vydavatelé pro rok 2024 ubránili?

O tom všem je nejnovější číslo Finmagu, doporučuji nalistovat strany 19, 24, 32, 44 a taky…

Co prosím? Že jako mám přibrzdit? Že je konec roku a vy hrozně nestíháte práci, natož časopisy? A že jste zatím nekoupili, ba dokonce ještě nevymysleli ani jeden hezký vánoční dárek?

Tak to je snadná pomoc. V rámci zkoumání knižního byznysu jsme se v devíti předních nakladatelstvích totiž také ptali, jaké knihy se nejlépe prodávaly v roce 2023 a které tituly by doporučili čtenářům pro rok 2024. Všichni odpověděli, a tak se nám v redakci sešla pozoruhodná hromádka bestsellerů. Stačí, když si nalistujete ve Finmagu stranu…

No dobře, už nebudu provokovat. Níže přikládám pár zaručených tipů pod stromeček od těch, kteří knihám fakt rozumí. A co víc, dokážou na nich vydělat.

Bestsellery pod stromeček

  1. Walter Isaacson: Elon Musk (Práh)
  2. Andrea Sedláčková: Toyen. První dáma surrealismu (Prostor)
  3. Jo Nesbø: Zatmění (Albatros Media – nakl. Motto)
  4. Martin Groman: Kriegel. Voják a lékař komunismu (Paseka)
  5. Paulo Coelho: Lukostřelec (Argo)
  6. Aňa Geislerová: Co tě nezabije (Euromedia)
  7. Martin Rychlík: Dějiny lidí (Academia)
  8. Alena Mornštajnová: Les v domě (Host)
  9. Jakub Pok, Lucie Poková: Dokonalá paměť. Jak si zapamatovat úplně cokoliv (Grada)

A ještě dva tipy z našeho vydavatelství jako bonus:

  1. Zdeněk Folprecht: Fotbalové pohádky (NextPage Media – Football Club)
  2. Susanne Mierau: Manuál pro moderní mámy. Jak vychovat dcery, které změní svět (NextPage Media – Heroine)

Co by vám nemělo uniknout na Finmag.cz

Informace

Velký čtenářský úspěch na webu Finmag.cz slavil v tomto týdnu příběh výrobce svahových sekaček Spider. Že jde opravdu o success story dokládá fakt, že firma Lubomíra Dvořáka vyváží do padesáti zemí světa. A mezi její dlouholeté zákazníky patří i Kennedyho vesmírné středisko na mysu Canaveral.

Stále větší důraz klademe na servisní články pro podnikatele. O procesu předávání rodinného podniku si můžete přečíst v článku Aleny Šafrové Drášilové, o tom, kdo se může letos těšit na odměny, zase v textu šéfredaktora webu Finmag.cz Michala Hrona.

Hlavní komentátor Finmag.cz Pavel Jégl se tentokrát zaměřil na to, jak Česko (ne)využilo evropské dotace. Zatímco my za ně stavíme rozhledny a cyklostezky, Poláci je využili na dálnice. A pak to tak dopadá…

A jestli máte rádi kvízy, vyzkoušejte si, co všechno víte o Emilu Kolbenovi. Víte třeba, u kterého slavného vynálezce pracoval v USA? Nebo jak znělo podnikové heslo ČKD?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

byznysDPHFinmagknihynakladatelstvínewsletterpodnikánítipyumělá inteligenceVánoce
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo