Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Adaptuj se, nebo umři! Příběhy slavných firem, které vás dost možná překvapí

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
3. 12. 2023
newsletter

Finmag nedávno změnil svůj profil. Chce se teď víc orientovat na podnikání a ty, kteří podnikají. Dobře, špatně? To je nakonec na našem snažení a vašem posouzení. Každopádně víme z historie, že změna směru může být k dobrému.

Adaptuj se, nebo umři! Příběhy slavných firem, které vás dost možná překvapí
Historie finské Nokie vás dost možná překvapí. A nejen ta její; firem, které začínaly s jiným produktem, než je nakonec proslavil, je mnohem víc... (ilustrační foto) / Zdroj: H_Ko / Shutterstock.com

Netflix

Tak například Netflix. Firma, která proměnila zábavní průmysl. Naučila lidi úplně novým způsobem konzumovat filmy a seriály, změnila způsob, jak se produkují a točí a samozřejmě i jak se prodávají.

Jak ale v roce 1997 začínala? Jako zásilkový prodavač dévédéček. Když dneska vidíte dévédéčko, je s nejvyšší pravděpodobností zavěšené na třešni, aby v létě plašilo špačky.

Spolu s disky mohl být dávno odepsaný i Netflix, ale jeho šéf Reed Hastings měl nos inovátora. Deset let se snažil přijít na to, jak lidem vnutit streamování a obsah on-demand. A jakmile se mu to povedlo, hned začal rozšiřovat záběr a pracovat na vlastních seriálech.

Amazon

Rok 1994. Jeff Bezos začíná z garáže prodávat knížky. Daří se mu. A netrvá ani tak dlouho, než se stane jedním z největších nebo největším knihkupcem na zeměkouli. Normálnímu člověku by to docela stačilo ke štěstí.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Bezos si ale uvědomil, že má nadosah něco mnohem většího. Jen musí přestat být knihkupcem a stát se logistikem. A prodávat a dodávat nejenom svoje zboží, ale i zboží jiných obchodníků. A nechat si dobře zaplatit za to, že je nechá vystavovat na svém tržišti. Pro záplavu všeho, co se na Amazonu dá koupit, si na nějaké knížky snad ani nevzpomenete.

Nokia

Firma Nokia vznikla v roce 1865. I těm mladším z nás asi dojde, že tenkrát sotva mohla podnikat v oboru, kde svého času byla světovou jedničkou, tedy v mobilních telefonech. Co asi tak tou dobou v zemi, která ještě ani nebyla, a jako finský velkokníže ji řídil ruský car, bylo?

Jezera, bažiny, komáři a lesy. Byznys se tenkrát dal postavit jen na tom posledním. Nokia byla papírna.

Později se sloučila s dalšími dvěma továrnami a většinu jejího byznysu tvořil jejich výrobní program: kabely a hlavně výrobky z gumy. S elektronikou, včetně telekomunikační, sice dlouho koketovala, ale devadesátkový obrat k mobilům byl nečekaný a strhující. Veškerou další produkci firmy mobilní divize přerostla a zcela zastínila.

Úspěch mobilních Nokií je ale stejně tak inspirace jako varování. Včas se neadaptovala a dneska skomírá. Zato gumáky Nokia si můžete pořídit pořád. Pokud vám není líto dát za ně tři tisíce.

Samsung

V roce 1938 si I Pjong-čchol založil obchůdek s potravinami. Nesl jméno Samsung Store. Obchod Tři hvězdy.

Vlastně se mi zdá, že už jsem řekl všecko. Ale neřekl, protože většina z nás zná jenom jednu ze současných tří hvězd, které tvoří souhvězdí Samsung. Nebo tu je někdo, kdo zná víc než ledničky, pračky, mobily a tak?

Kromě elektroniky Samsung patří ke špičce v konstrukci lodí a je obří stavební firmou. K tomu všemu a k titulu největšího jihokorejského exportéra (pětina všeho vývozu ze země je Samsung) to ale firma vzala ještě oklikou například přes pojišťovnictví.

Pozor ale, story není jen o hledačství a vizionářství. Bohužel v ní jsou i motivy prorůstání byznysu a státu a motivy zlého monopolu. Ačkoli – kdo by nechtěl být zlým monopolistou?

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.


Ukažte, co tam máte!

Wrigley

William Wrigley, dávný génius reklamy a marketingu. Začínal prodejem mýdla. A žvejkačky byly původně premium, něco navíc, co se dávalo odběratelům, tedy prodavačům v drugstorech a storech zbožím smíšeným. Když to Williamovi došlo, mýdlo bylo namydleno a skončilo u něj.

Ale tenhle příběh jsem podrobněji popsal dřív právě tady na Finmagu: Trhák made in USA. Jak otvírač žvýkaček za války (možná) zachránil svět.

A máme tu tedy dobrý oslí můstek, po kterém přejdeme k rychlým tipům na to, co se nám na Finmagu urodilo v poslední době.

Rychle z Finmagu

Ve čtvrtek to byl například článek o mateřské a rodičáku pro podnikatele. Žádné strhující čtení, ale poctivý servis, jaký teď Finmag (kromě toho čtení, to zůstává) chce nabízet:

Změnili jste kurz v životě či podnikání i vy?

Proto jsme taky nachystali menší pytlík užitečných kalkulaček pro podnikatele vůbec. Paušální daň (pro příští rok aktualizujeme, jen co budou venku všechny úřední podklady), daň z příjmů, nemocenská pro OSVČ:

A rychle zpátky k inspirativním příběhům a ke čtení. Tenhle týden tu pod hlavičkou Podnikavého Česka máme story o bratrech Kučerových, tesařích, co staví dřevostavby po celých jižních Čechách:

Mějte se krásně a neváhejte se změnou kurzu. Člověk vždycky někam dopluje.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

AmazonelektronikaFinmagJeff Bezoskalkulačkyknihylogistikamobilní telefonynetflixnewsletterNokiapodnikateléSamsungseriály
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo