Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Aby to svítilo a hřálo. Objevili jsme pravého Prométhea

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
22. 10. 2023
newsletter

Dnešní tipy na čtení ve Finmag newsletteru jsou tipy na čtení zejména o vědě. A věda je jistě věda, ale, lidi, taky strašně krásná sranda.

Aby to svítilo a hřálo. Objevili jsme pravého Prométhea
Zapalovač Zippo slaví devadesát let. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Spalovač mrtvol. Člověk ohně pán. Plži v plamenech. Pyrofilní hmyz – milovnící kouře, ohně a spálenišť. Kakost český – ohni, se mnou pojď. Něco z titulků, jimiž láká obálka říjnové Živy. Časopisu, který ku popularizaci vědy založil J. E. Purkyně. Možná si podle nich řeknete, že by měla radši nést název Mrtva.

Ale hned první jmenovaný článek, který najdete i v pdf na webu, vás přesvědčí o opaku. Nejdřív vás zahrne poznatky paleoekologie o tom, jak v naší krajině býval oheň doma, pak o tom, jak moc v těch požárech měli prsty naši předchůdcové, a pak nám na případě loni spáleného Českého, tedy našeho Švýcarska, ukáže jak z popela vstává nový život, pestřejší, rozmanitější, občerstvený: „Přišli jsme tím k velice cennému přirozenému experimentu a nejspíš i k chráněnému území prvotřídní kvality do budoucna,“ rozohňuje se plamenně na závěr svého textu Petr Pokorný a div že nám tu katastrofu nevelebí.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Udělali jsme umělou inteligenci a vůbec nevíme, co jsme to udělali. Šťoucháme do toho tady a šťoucháme támhle, díváme se, co to udělá, a snažíme se svoje poznatky nějak utřídit a kategorizovat. Aspoň někdo, tedy, většina je nás pořád spíš jen unešená tím, že to něco dělá. Skvělý příklad jsou obrázkové generátory jako Midjourney. Ještě loni se ve velkém věštilo, že vznikne nová sorta odborníků, prompt engineers, kteří se naučí zadávat jim specifickým jazykem, prompty, co mají udělat.

Před pár týdny ale došlo k propojení obrázkového generátoru Dall-e s povídálkem Chat-GPT. A najednou vidím, že místo toho programování naslepo si prostě povídám se svým výtvarníkem: Ahoj, píšeme článek o tomhle. Představoval bych si k tomu takovéhle obrázek. Jo, takhle nějak by to šlo, ale zkus to zabrat trochu víc z dálky. A vědci, kteří mají v povaze a kteří jsou cvičeni k tomu, aby třídili a kategorizovali líp než ostatní, říkají to samé: prompt engineering je mrtev, nový vesmír si s vámi bude povídat.

Věda a vědci je taky nosné téma Finmagu, který vyjde příští týden. A samozřejmě taky byznys, jasně. „Byznys potřebuje vědu a věda potřebuje byznys,“ řekl mi jeho editor Hynek. Naše vláda je prý velice pro byznys a školství je pro ni prioritou. A tady je kratičký rozhovor s děkankou FF UK Evou Lehečkovou k úterní výstražné stávce vysokoškolských učitelů: „My v naší Asociaci děkanů filozofických fakult na kritický stav na filozofických fakultách upozorňujeme už od roku 2021 přes čtyři ministry školství. Paralelně se stupňují také vyjádření České konference rektorů rady vysokých škol k celkovému podfinancování vysokého školství.“

Takhle to tedy vypadá s tím velevýznamným školstvím. A s byznysem? Marek Hudema si na webovém Finmagu povídal s byznysmenem Pavlem Bouškou. Kromě příběhu chlapíka, který začínal s podnikáním jako organizátor koncertů, ale pak v sobě objevil pokračovatele rodinného byznysu se žrádlem pro zvířata (sorry, to je prostě námět na bildungsromán), v něm najdete pár docela konkrétních tipů, jak rozvázat ruce začínajícím podnikatelům. A smutek, že nic podobného není součástí konsolidačního balíčku nebo vůbec plánů vládnoucích stran.

Ke kafi ku poslechu máme...

Mikrofounek
Zdroj: Shutterstock

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, uši napraví! A i pro ty něco máme: Finmag podcast. Reality, investice a zajímaví hosté.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se. Dobrou chuť!

To chci!

A ještě jednou umělá inteligence a krásný paradox. Ten článek Pavla Kasíka má už přes tři neděle, ale kvůli té krásné porážce, kterou jsme si přivodili a kterou popisuje, stojí za připomenutí. Povídací umělá inteligence Chat GPT byla v nedávné době zkřížena nejen s vytvářečem obrázků. Teď dokáže obrázky i vidět. A zatraceně dobře popsat. Pozná, na kterém z devíti obrázků je semafor a na kterém jiné barevné fleky. A rozluští skoro každou captchu: ta písmenka, jejichž přečtením dokazujeme webům, že nejsme spamovací roboti. Teď už jim to asi dokážou i spamovací roboti. A sami jsme je to naučili.

Když Google přišel se svým velkým projektem na skenování mamutího množství knížek, brzy přišel taky na to, že speciálně ty starší se rozpoznávači textu nedaří číst dobře. Rozstříhal je na slovíčka a ta potom nechal ukazovat nám všem. A my prokazovali, že nejsme roboti a četli a četli, až jsme Googlu všechna přečetli. A přitom jsme mašinám ukázali, jak se to dělá. Klidně v tom můžete vidět průser. Ale knížky jsou od toho, aby se četly. A kdo je bude číst, když jsme jich napsali už tolik, že to sami učíst nezvládneme?

A vlastně: abychom uzavřeli kruh a vrátili se na začátek: v tom novém Finmagu vlastně bude i oheň. Přispěl jsem zábavným článkem k devadesátinám zapalovače Zippo. A objevil jsem díky němu pravého Prométhea: byl to Rakušák jménem Carl Auer von Welsbach. Nejdřív vymyslel punčošku do plynové lampy, díky které se z plynu stalo osvětlení našich měst. Tím zastínil (pun intended) svého učitele Bunsena a jeho hořák. Pak jako první experimentoval s kovovými vlákny do žárovky, konkrétně s osmiovými – proto byla jeho značka Osram – a pak vymyslel slitinu, které se poněmecku krásně říká auermetall. Dělají se z ní kamínky do zapalovačů. Věda je krásná sranda. Tak – aby to svítilo a hřálo!

Kam dál? Ochutnejte Finmag newsletter:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

FinmagChatGPTnewsletterumělá inteligencevěda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo