Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

O biostimulantech i mandloňovém sadu. Věda a byznys v novém Finmagu

Irena Jirků
Irena Jirků
26. 10. 2023
časopis

Hlavním tématem podzimního Finmagu je propojení vědy a byznysu. Je toho ale ještě mnohem víc. Nechte se nalákat na nové číslo editorialem šéfredaktorky tištěného magazínu Ireny Jirků.

O biostimulantech i mandloňovém sadu. Věda a byznys v novém Finmagu
V novém Finmagu najdete i rozhovor s vědkyní Helenou Reichlovou. / Zdroj: Tomáš Nosil

Ke svatému grálu budoucnosti přirovnávají znalci látku MTU, která zpomaluje stárnutí rostlin a zvyšuje výnosy pšenice, kukuřice, řepky olejky a slunečnice až o 15 procent. Ten zázračný biostimulant nejen že Jaroslav Nisler objevil, ale dokázal také licenci na jeho výrobu moc dobře prodat.

Helena Reichlová zase získala výjimečný grant od české a německé vlády a od října buduje v Praze vědecké centrum, kde bude hledat způsob, jak snížit děsivě rostoucí spotřebu energie v informačních technologiích.

Alena Braunová zkoumá polymery, které vylepšují vlastnosti protirakovinových léčiv, zvláště těch, jež pacienti hůře snášejí. Hana Sehadová s pomocí mikroskopu proniká do světa chrostíků, produkujících celou škálu přírodních látek, jež používají pro spojování materiálů, z nichž si staví spletité příbytky pod vodou. Pod mořskou hladinu se vydává také Martin Vohník, když studuje mořské řasy nebo kvůli houbám žijícím v symbiózách s kořeny rostlin cestuje od jižní Patagonie po arktický Svalbard.

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

A když už je řeč o vzdálenějších horizontech… Kateřina Rusá letos v září jako první Češka dorazila do cíle cyklistického závodu, který se jezdí už 132 let na trase Paříž–Brest–Paříž. Výtvarník Jan Kaláb i tento rok uspořádal hned několik velkých výstav doslova napříč zeměkoulí – od Asie přes Evropu až k Jižní Americe. A rodinný tandem Novotných všechny své křehké zakázky pro klienty z Dánska, Francie a Ameriky vytvořil ve sklárně v Novém Boru.

Mimochodem, Jiřetín pod Bukovou je odtamtud sotva hodinku za volantem a právě tam Jaroslav Zeman už třicet let bojuje za budoucnost pro kdysi slavnou továrnu na výrobu dřevěných hraček. A na druhé straně republiky, v Hustopečích, Kateřina Kopová pečuje o mandloňový sad, zatímco v Táboře vystudovaný politolog Luděk Dolejší peče vyhlášený chléb a absolvent oboru mezinárodních vztahů Jan Čulík čepuje pivo a organizuje bezpočet kulinárních akcí.

Tak abych to shrnula. Myslím, že jsem ještě nepotkala tolik zajímavých a různorodých osobností v jednom čase, na jednom místě. Vy snad ano?

Kam dál? Tištěný Finmag na webu:

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Irena Jirků

Irena Jirků

Šéfredaktorka Finmagu. Vystudovala historii a bohemistiku, vsadila na novinařinu. Začínala jako reportérka v MF Dnes, posléze řídila časopisy Marianne, Sanquis a víkendovou přílohu Hospodářských novin.... Více

Související témata

byznysčasopiseditorialFinmagvěda
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo