Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Byznys během války. Je vůbec etické nad tím přemýšlet?

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
17. 12. 2023
newsletter

Česko-izraelské vztahy se během konfliktu na Blízkém východě ještě víc utužily. Může to znamenat další příležitosti i pro české firmy? A je v pořádku nad tím takhle vůbec uvažovat?

Byznys během války. Je vůbec etické nad tím přemýšlet?
Je během války etické přemýšlet byznysově a kalkulovat s tím, jak mohou vzájemné dobré vztahy pomoci vzájemné obchodní spolupráci? (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Jste tu první, jako v roce 1948.“ Návštěva ministra zahraničí Jana Lipavského v Tel Avivu a Jeruzalému jen pár dní po teroristickém útoku Hamásu utvrdila pozici Česka jako jednoho z největších spojenců Izraele. Další týdny tuhle pozici jen posílily. A z Izraele zaznívá vděk, lidé si třeba na sociálních sítích vzkazují, aby na to po konci války nezapomněli a jako první zemi navštívili právě Česko.

V tomhle týdnu u nás na webu vyšel článek Františka Nováka, který se zaměřil na to, jak válka na Blízkém východě ovlivnila české podnikatele nebo zástupce podnikatelských organizací, kteří tam působí. Žádné drastické změny (aspoň zatím) neprobíhají.

„Izrael je zvyklý fungovat ve válečných podmínkách, s přestávkami je napadán od prvního dne svého vzniku v roce 1948. Země má zákony a systémy, jak ekonomika v době války funguje. Momentálně nemám zprávy, že by aktuální situace v Izraeli nějak významně narušila česko-izraelskou obchodní relaci,“ řekl výkonný ředitel Česko-izraelské smíšené obchodní komory Ondřej Bočkay.

Newsletter z kuchyně Finmagu

Pravidelně pro vás přinášíme přehled chytrého čtení (nejen) na víkend. Protože dobré čtení má oproti sebelepší buchtě jednu výhodu: nevadí, že se do něj před vámi zakousl někdo jiný. Každý týden tým magazínu Finmag a webu Finmag.cz ochutná metráky textů. A každý pátek vám e-mailem pošle přehled těch nejlepších. Pokud tedy budete chtít a přihlásíte se k odběru našeho pravidelného newsletteru.

Hlásím se!

Zatím tedy došlo „jen“ k odložení obchodních misí a akcí, na nichž měli vystoupit obchodní partneři z Izraele. „V porovnání s tím, čím musí procházet lidé v Izraeli, to však není nijak podstatné. Lidé tam mají úplně jiné starosti, někteří pozvaní hosté byli povoláni do služby v armádě,“ vysvětlil Bočkay.

A teď kam tím mířím. Je v takové chvíli etické přemýšlet byznysově a kalkulovat s tím, jak mohou vzájemné dobré vztahy pomoci vzájemné obchodní spolupráci? Primární motivace by to samozřejmě neměla být, Česko ale výrazně proizraelský postoj zastává dlouhodobě a rozhodně nelze tvrdit, že by za současnými nejen vládními kroky stála nějaká vypočítavost.

České a izraelské firmy si prostě mohou pomoci vzájemně. A pro exportéry se třeba opravdu v budoucnu otevřou nové příležitosti. Mimochodem, Hospodářská komora v tomto týdnu vyhlásila vítěze dalšího ročníku Exportér roku. Asi nepřekvapí, že nejúspěšnějším vývozcem loňského roku byla Škoda Auto. V dalších kategoriích ale uspěli i menší vývozci.

Ještě se ale vraťme k Izraeli. Při každé válce je běžné, že z napadené země se snaží dostat co nejvíc lidí pryč. V tomhle ohledu mě zaujala na první pohled absurdní zpráva, že se čím dál víc lidí naopak snaží přestěhovat se do Izraele. Izraelští developeři a obchodníci s nemovitostmi registrují vzrůstající zájem o nemovitosti. Může za to bohužel stále rostoucí vlna antisemitismu ve světě.

Podcasty na Finmagu

Podcast

Nebaví snad číst? Nevadí! Co oči nebaví, to uši napraví!

Finmag podcast, to je šikroký výběr témat i zajímavých hostů.

Uvařte si kafe, sedněte si, a zaposlouchejte se.


Ukažte, co tam máte!

Zvlášť šokující pro mě bylo ostudné vystoupení představenkyň tří amerických předních univerzit na téma, jestli vlastně volání po genocidě židů náhodou není úplně v pohodě… The Economist v souvislosti s tím připomíná, jak to vlastně americké univerzity mají se svobodou slova. A s dvojími standardy.

Tipy na chytré čtení

Na závěr jako tradičně přikládám ve zkratce tipy na další zajímavé články. Musím začít „u nás“. Minulý víkend naše čtenáře hodně zaujal text Jakuba Žofčáka o byznysu spojeném s výstupem na Mount Everest. Víte třeba, kolik stojí vstupenka na nejvyšší horu světa (nebo, pokud budeme morbidní, nejvýše položený hřbitov)?

V souvislosti se zájmem Pavla Tykače o koupi Slavie zase přikládám text Luďka Mádla, který sepsal pro kolegy z Football Clubu, o tom, co vlastně miliardáře na koupi fotbalových klubů tak láká.

A protože už ani ne za rok budeme znát (staro)nového prezidenta Spojených států, doporučuju k přečtení analýzu magazínu The Atlantic, proč by Čína velmi stála o to, aby se do Bílého domu vrátil Donald Trump.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

byznysFinmaghamasIzraelnewsletterválka
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo