Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zpracovatelský průmysl pomalu nabírá dech. Brzdí ho ale slabá poptávka z Německa

Filip Pastucha
Filip Pastucha
2. 4. 2024
aktuality

Základní ukazatel ekonomické aktivity, index PMI, zůstal v březnu už dvacátý druhý měsíc v řadě pod 50 body. Pořád ještě ubývá nových zakázek a klesá výroba, ale firmy už vidí světlo na konci tunelu. I když poptávka, zejména ze zahraničí pořád ještě nepřichází.

Sezónně upravený index nákupních manažerů ve zpracovatelském průmyslu v březnu meziměsíčně vzrostl o 1,9 bodu na 46,2 bodu. Překonal tak výsledek z předchozího měsíce (44,3 bodu) i odhad trhu (44,8 bodu). V meziměsíčním srovnání dochází ke zlepšení čtvrtý měsíc v řadě, a to díky zpomalení tempa poklesu výroby.

Díky klesající inflaci v Evropě firmy pozitivně přistupují k výhledu na následující měsíce a očekávají, že pomyslné dno propadu výroby by mohlo být u konce. Zaměstnanost se stále mírně snižuje, ale firmy postupně očekávají zvýšené využití kapacit a snaží se zaměstnance si udržet. Druhý měsíc v řadě rostou ceny vstupů, nedochází ale ke zvyšování konečných cen výrobků, protože nízká poptávka a vysoká konkurence další růst cen neumožňují.

Inflace na začátku roku výrazně klesla a reálné příjmy domácností se začínají zvyšovat. ČNB v souladu s prognózou pokračuje ve snižování úrokových sazeb, což podporuje obnovu domácí poptávky.

Výrazným problémem ale zůstává slabá poptávka ze zahraničí, zejména z Německa. Očekává se, že německý HDP letos poroste o méně než jediné procento. V takovém případě ale nelze čekat ani výrazné oživení průmyslové výroby v Česku.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Filip Pastucha

Filip Pastucha

Ekonom poradensko-technologické společnosti Deloitte.

Související témata

aktualityfirmyinflacepodnikánípoptávkaprůmyslprůmyslová výrobazahraniční obchod
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo