Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Český HDP skončil loni v minusu. Letos se čeká oživení, výroba ale zůstane v útlumu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
1. 3. 2024
aktuality

Český hrubý domácí produkt (HDP) v posledním kvartálu meziročně klesl o 0,2 procenta, za celý loňský rok pak o 0,4 procenta. Tuzemská ekonomika tak zůstává ve slabé kondici, i když koncem roku prokazovala známky oživení. To by mělo pokračovat i letos, hlavně díky očekávanému zvýšení spotřeby domácností.

HDP očištěný o cenové vlivy a sezónnost byl ve čtvrtém čtvrtletí roku 2023 o 0,2 % vyšší než v předchozím čtvrtletí, ale v porovnání se stejným čtvrtletím roku 2022 klesl o 0,2 %.

Na výsledcích, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, se pozitivně projevila zahraniční poptávka a růst spotřebních výdajů domácností. Opačně to bylo u tvorby kapitálu, kde sice rostly investice do fixního kapitálu, ale výrazně poklesl stav zásob.

„Před hlubším propadem českou ekonomiku zachránil hlavně zpracovatelský průmysl, zejména pak automobilový,“ upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Vývoz automobilů ve čtvrtém kvartálu zásadně přispěl k dramatickému meziročnímu navýšení přebytku zahraničního obchodu, a to z předloňských zhruba 22 miliard na loňských 128 miliard korun.“

„Hlavním důvodem, proč česká ekonomika i nadále zaostává za předpandemickou úrovní, zůstává slabá spotřeba domácností, které k tehdejšímu objemu schází dramatických 8,3 procenta,“ okomentoval nejnovější čísla Vít Hradil, hlavní analytik Cyrrus. „Právě spotřeba domácností ovšem již zřejmě dosáhla svého dna a v nadcházejícím období by měla převzít roli tahouna ekonomiky.“

Podle Hradila by spotřeba domácností měla růst v celém letošním roce. „Naopak v útlumu zůstane minimálně po celé první pololetí výrobní sektor. V souhrnu by ovšem měly převážit pozitivní faktory a očekáváme růst ekonomiky kolem jednoho procenta,“ dodává ekonom.

Kovanda je v odhadu růstu umírněnější, čeká ho kolem 0,7 procenta. „Na tuzemskou ekonomiku totiž dolehnou také nepříznivé faktory, zejména dýchavičný výkon německého hospodářství,“ upozorňuje.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka by pak HDP měl letos růst jen kolem půl procenta. I podle něj růst potáhne zmiňovaná spotřeba domácností. „Mírné pozitivní příspěvky lze očekávat i od čistého exportu a investic. Negativně do HDP budou pravděpodobně po celý letošní rok přispívat zásoby,“ říká s tím, že HDP se tak ani letos nedostane na předpandemickou úroveň z roku 2019.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityčeská ekonomikaekonomikaHDPhrubý domácí produktmakroekonomikaprůmyslová výrobaspotřeba domácností
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo