Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová
Kontaktujte autora
Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice podnikání, managementu a mezinárodního managementu a je autorkou knihy Základy úspěšného podnikání a několika kapitolami zaměřenými na podnikání přispěla i do učebnic pro střední školy. Pravidelně hodnotí podnikatelské projekty v soutěži Start Your Business a zabývá se především ekonomickou udržitelností podnikatelských i neziskových projektů z nejrůznějších oblastí. Kromě akademické půdy pracovala jako manažerka marketingu a PR a příležitostně poskytuje konzultační a lektorské služby.
Zakládáte firmu? Nepodceňujte prezentaci, název a logo můžou být naprosto klíčovéJak začít podnikat

Zakládáte firmu? Nepodceňujte prezentaci, název a logo můžou být naprosto klíčové

Skvělý produkt a byznysplán často nemusejí stačit. V seriálu Jak začít podnikat si dnes vysvětlíme, proč je tak důležitá (nejen) vizuální identita firmy. Jak tedy vybudovat dobrou a silnou značku a vyhnout se nejčastějším chybám?

10. 4. 2024
Udržitelnost, nebo greenwashing? Odpovědné firmy mohou získat konkurenční výhoduJak na podnikání

Udržitelnost, nebo greenwashing? Odpovědné firmy mohou získat konkurenční výhodu

Společenská odpovědnost podniků (CSR) a environmentální, sociální a správní řízení (ESG). Dvě oblasti, které jsou při řízení firem stále důležitější. Jsou v dnešní době už opravdu nutné? Podíváme se na to v dalším díle speciálu Jak na podnikání.

13. 3. 2024
Vyvážet, přenést know-how, nebo rovnou otevřít pobočku? Jak na zahraniční expanziJak na podnikání

Vyvážet, přenést know-how, nebo rovnou otevřít pobočku? Jak na zahraniční expanzi

Uspěli jste se svou firmou na domácím trhu a rádi byste to zkusili i za hranicemi? Pro vstup na zahraniční trh neexistuje univerzální návod. Vždy je třeba zvažovat situaci, finanční možnosti, potenciál cílového trhu a podmínky, které na něm panují. V dalším dílu seriálu Jak na podnikání se podíváme na to, jakými základními způsoby může podnik oslovit zákazníky v zahraničí. Vezmeme to od těch nejméně finančně náročných, až po ty nejrizikovější a nejnákladnější.

6. 3. 2024
Jak oslnit investora? Na plané řeči není čas, zaujmout musíte už ve výtahuJak začít podnikat

Jak oslnit investora? Na plané řeči není čas, zaujmout musíte už ve výtahu

Máte úžasný nápad. Skvělou inovaci. Jedinečnou technologii. Akorát že na další krok směrem k úspěšnému byznysu jsou potřeba peníze. A ne zrovna málo. Problém je v tom, že nad budoucností projektu zatím visí hodně otazníků a vůbec není jasné, jestli to bude kolosální úspěch, nebo ještě kolosálnější průšvih. Přesně tak vypadá typická chvíle, kdy se začínající podnikatelé musí poohlédnout po vhodném investorovi rizikového kapitálu. Dnes si povíme, jak ho získat.

21. 2. 2024
Zákon o daních z příjmů 2024. Jak se v něm vyznat a na co si dát pozor?daň z příjmu
 5 924

Zákon o daních z příjmů 2024. Jak se v něm vyznat a na co si dát pozor?

Celé pojednání o daních by se v zásadě dalo shrnout do jedné věty – najděte si někoho, kdo tomu rozumí a zaplaťte mu za to. Proč? Protože každý ze tří hlavních zákonů , které se týkají daní, prochází každý rok v průměru čtyřmi úpravami. Vážně se vám chce to sledovat? Pokud ano, udělejte si z toho byznys a poskytujte daňové poradenství. Jestli ne, najměte si na to někoho. Přinášíme velký přehled Zákona o daních z příjmů.

7. 2. 2024

Další skvělí autoři

Natálie Dudová

Natálie Dudová

Studentka třetího ročníku žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci. V průběhu studia přispívala... Více

Tomáš Raputa

Tomáš Raputa

Studuje finance na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity. Již během studia na gymnáziu získal... Více

Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních... Více

Propisky s logem opravdu nestačí. Co je to marketing a jak ho správně dělat?Jak na podnikání

Propisky s logem opravdu nestačí. Co je to marketing a jak ho správně dělat?

Plácnout post na Facebook, zajít do tiskárny pro letáky, objednat propisky s logem a máme hotovo. Tohle je přece marketing, ne? Možná je to náplň práce marketingového oddělení, ale rozhodně to není marketing. Proto se dnes v rámci seriálu Jak na podnikání zaměříme na skutečnou roli marketingu – péči o zákazníka.

10. 1. 2024
Od banky, od přátel, nebo přes crowdfunding? Kde vzít na rozjezd podnikáníJak začít podnikat

Od banky, od přátel, nebo přes crowdfunding? Kde vzít na rozjezd podnikání

Máte vymyšlený podnikatelský plán, jasně nastavenou vizi a teď už „jen“ řešíte, jak a kde na rozjezd podnikání vzít? Na půjčky od přátel a rodiny pozor, skrývá se v nich riziko zničení mezilidských vztahů. Jaké alternativy existují k půjčce od banky? Na to se podíváme v dalším dílu speciálu Jak začít podnikat.

20. 12. 2023
Velmi křehké vztahy. Jak na předání a převzetí (nejen) rodinné firmy?Jak na podnikání

Velmi křehké vztahy. Jak na předání a převzetí (nejen) rodinné firmy?

Nástupnictví ve firmách je složitý proces, rodinné podniky nevyjímaje. Už se dál necítíte na vedení firmy, zároveň ale chcete zachovat její kontinuitu? Jak a komu vhodně předat firmu a nenarušit tím rodinné vztahy? Poradíme vám.

6. 12. 2023
Byznys se nedělá ve vzduchoprázdnu. Co je to SWOT analýza a jak na niJak na podnikání
 5 579

Byznys se nedělá ve vzduchoprázdnu. Co je to SWOT analýza a jak na ni

Všichni ji znají, skoro všichni ji už někdy dělali. Všichni ji chtějí a všichni o ní mluví. SWOT analýza je ale užitečná jen tehdy, když je udělaná dobře. Což bohužel není úplně pravidlo. Co to tedy vlastně ta SWOT analýza je a jak na ni?

22. 11. 2023
Jak se rodí nápad za milion? Pomoci vám může třeba SupermanJak začít podnikat

Jak se rodí nápad za milion? Pomoci vám může třeba Superman

Jedním z hlavních důvodů selhání startupů je podle řady studií neschopnost odhadnout poptávku na trhu a nabídnout zákazníkům správný produkt. Tímto způsobem zkrachuje okolo 40 % nových firem. Jak se téhle hrozbě vyhnout?

8. 11. 2023
Jak ustát růst? Krizím se nevyhnete, je ale dobré se na ně připravitJak na podnikání

Jak ustát růst? Krizím se nevyhnete, je ale dobré se na ně připravit

Všichni podnikatelé chtějí růst. Rostoucí tržby, rostoucí počet zákazníků, rostoucí množství zaměstnanců. Podle růstu se hodnotí úspěšnost před investory, růst umožňuje expandovat do zahraničí nebo získat úvěr, díky růstu máme nové podnikatelské možnosti. A taky nové problémy. Spoustu nových problémů. Podívejme se na ty nejčastější.

25. 10. 2023
Opravdu zbohatnu na jednom nápadu? Pět nejčastějších podnikatelských mýtůJak začít podnikat

Opravdu zbohatnu na jednom nápadu? Pět nejčastějších podnikatelských mýtů

Čeká mě spousta peněz, volného času, seberealizace a skvělých zážitků. Stačí mít plán, vytrvat a jít si za svým snem, ale hlavně na to potřebuju spoustu peněz. Tak určitě... Právě tohle jsou v kostce nejčastější mýty a omyly spojené se začátky podnikání, které nakonec vedou ke zbytečnému rozčarování a krachům. Srovnejme si proto očekávání s realitou. Jak je to doopravdy?

11. 10. 2023
Hledáte „práci snů“? Tady máte návod, jak jí docílitJak začít podnikat

Hledáte „práci snů“? Tady máte návod, jak jí docílit

Pro peníze? Kvůli nezávislosti? Motivací, proč začít podnikat, je hodně. V rámci seriálu Jak začít podnikat se podíváme na ty nejčastější. A řekneme si, v čem spočívá koncept IKIGAI (a proč je jeho vnímání na západě a v Japonsku jiné).

4. 10. 2023
Víc než jednu stránku číst nebudu... Co je Lean Canvas a k čemu se používáJak na podnikání

Víc než jednu stránku číst nebudu... Co je Lean Canvas a k čemu se používá

Štíhlá výroba, štíhlé procesy, štíhlé postavy… Není divu, že se štíhlý přístup prosazuje i v přípravě podnikatelských projektů. Vysvětlíme si proto, jaký je rozdíl mezi podnikatelským plánem a Lean Canvas, který se často označuje jako „podnikatelský plán na jednu stranu A4“.

27. 9. 2023
Chcete rozjet podnikání? Výhody a nevýhody jednotlivých cest k byznysuJak začít podnikat

Chcete rozjet podnikání? Výhody a nevýhody jednotlivých cest k byznysu

Uspět v byznysu neznamená jen mít dobrý nápad nebo produkt. Cest, jak začít podnikat a firmu dál úspěšně rozvíjet, je mnohem víc. Ať už se bavíme o převzetí už fungujícího podniku, podnikání na volné noze nebo třeba franšízy. Přinášíme přehled základních principů, jak začít podnikat.

20. 9. 2023
Bez inovací si zákazníky neudržíte. Jak zajistit, aby neutekli ke konkurenciJak na podnikání

Bez inovací si zákazníky neudržíte. Jak zajistit, aby neutekli ke konkurenci

Konečně se podařilo dostat vysněný produkt na trh. První zákazníci zaplatili, vychytali jsme všechny potíže s dodavateli, podnik už si vydělá na svůj provoz a zdálo by se, že je čas na chvilku vydechnout. Vlastně to tak je, jen ta chvilka nesmí být moc dlouhá. Vítejte u nového seriálu Finmag.cz Jak na podnikání.

13. 9. 2023
Výhody a nevýhody podnikání. Není nakonec lepší nechat se zaměstnat?
 9 847

Výhody a nevýhody podnikání. Není nakonec lepší nechat se zaměstnat?

Možná už delší dobu uvažujete nad tím, jestli nerozjet vlastní byznys. Třeba dokonce od základní školy víte, že jednou chcete podnikat. Nebo se naopak bojíte opustit zaměstnání a z občasných přivýdělků udělat hlavní zdroj svých příjmů. Je tedy lepší být zaměstnanec, nebo podnikatel?

6. 9. 2023