Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Výhody a nevýhody podnikání. Není nakonec lepší nechat se zaměstnat?

Alena Šafrová Drášilová
Alena Šafrová Drášilová
6. 9. 2023
 9 852

Možná už delší dobu uvažujete nad tím, jestli nerozjet vlastní byznys. Třeba dokonce od základní školy víte, že jednou chcete podnikat. Nebo se naopak bojíte opustit zaměstnání a z občasných přivýdělků udělat hlavní zdroj svých příjmů. Je tedy lepší být zaměstnanec, nebo podnikatel?

Výhody a nevýhody podnikání. Není nakonec lepší nechat se zaměstnat?
Je lepší podnikat, nebo se nechat zaměstnat? Otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Na výše uvedenou jednoduchou otázku naštěstí neexistuje jednoznačná odpověď. Kdyby všichni podnikali, neměli by koho zaměstnávat. A kdyby chtěli být všichni zaměstnanci, neměli by nejspíš kde pracovat.

Proto se podíváme na hlavní výhody a nevýhody obou cest. Je pak na každém z nás, pro kterou se rozhodneme. A nebo: která naší nátuře a osobnosti lépe odpovídá.

Výhody zaměstnání

Zaměstnance chrání v České republice velké množství právních předpisů a nařízení. Tím hlavním je samozřejmě Zákoník práce (Zákon č. 262/2006 Sb.), kde je zaměstnanec vnímán jako slabší strana, a proto má celou řadu práv.

Namátkou můžeme zmínit nárok na dovolenou, odpovídající pracovní podmínky, ochranu při nemoci nebo při péči o dítě a mnoho dalších. Se současnou nízkou nezaměstnaností se také podniky předhánějí v nabídce benefitů. Zaměstnanec má obvykle ve smlouvě stanovenou pracovní dobu a mzdu za popsanou pracovní náplň.

Z tohoto pohledu má podnikatel mnohem méně záruk. Vlastně žádné – na dovolenou si musí vydělat, během mateřské a rodičovské dovolené nemá garantovaný návrat zpět na pracovní místo, nemá žádnou jistotu výše platu, náplně práce ani pracovní doby.

Podnikatel je odpovědný za to, kolik zakázek dokáže sehnat, a pokud zaměstnává další pracovníky, musí mít peníze především na jejich mzdy a povinné odvody. Ať už se daří, nebo ne, musí zaplatit své fixní náklady (typicky nájem, zálohy na energie, internet, odvody na sociální a zdravotní pojištění a spoustu dalších).

Podnikání vs. zaměstnání

Zaměstnání tedy přináší do života nesrovnatelně větší jistotu a stabilitu. Má ale samozřejmě i nevýhody. Na rozdíl od podnikatele pracují zaměstnanci vždy „pro někoho“. Znamená to, že se musí věnovat zadaným úkolům, které někdo jiný kontroluje: když si chtějí vzít dovolenou, musí ji někdo schválit. Když chtějí prosadit nějakou změnu, není to tak snadné jako ve vlastní firmě.

Jak začít podnikat

Finmag.cz s prvním poprázdninovým týdnem startuje novou sérii textů nazvanou Jak začít podnikat. Věnovat se v ní budeme tématům předcházejícím rozjezdu úspěšného byznysu, nastavením jeho životaschopnosti i myšlenkovým postupům, které by samotnému založení firmy či živnosti měly předcházet. Od nápadu samotného až třeba po to, jak ideálně najít a oslovit investory. Pokud už ale podnikáte, série textů Jak na podnikání poradí i vám.

Řadový zaměstnanec také většinou nerozhoduje o strategickém směřování firmy a nemá možnost ovlivnit důležitá rozhodnutí. Nenese ani osobní odpovědnost za úspěšnost podniku, a proto je výše možného výdělku obvykle omezená (s výjimkou top managementu s odměnami v podobě podílů na zisku).

Podnikatel má sice jistot velmi málo, na druhou stranu má obrovskou svobodu. Přijímá rozhodnutí, má kontrolu nad tím, jak dlouho a kdy bude, nebo nebude pracovat. Když chce něco změnit, stačí se rozhodnout a změnu uskutečnit.

Chcete pracovat přes léto míň (za míň peněz, samozřejmě)? Žádný problém. Jen si musíte pohlídat, aby bylo na účtu dost prostředků na uhrazení nezbytných nákladů a aby bylo po letním výpadku kam se vrátit. Nikdo jiný to totiž neudělá.

Výdělky podnikatele jsou omezené jen vlastními schopnostmi a možnostmi na trhu, které se podaří využít. V praxi to ovšem znamená, že podnikatel je minimálně ze začátku na všechno sám – od jednání s klienty až po úklid skladu a balení objednávek.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Právě počátky podnikání můžou být hodně náročné, takže si začínající podnikatel může o osmihodinové pracovní době nechat jen zdát. A když na konci měsíce není potřeba doplatit fakturu za telefon z vlastní kapsy, je to vlastně úspěch. Na oplátku ale dostává obrovskou svobodu a volnost.

Jak na úspěšné podnikání

Společnou vlastností úspěšných podnikatelů je, že dokážou vidět příležitosti tam, kde je ostatní nevidí. Skvělým příkladem je mladý český podnikatel Václav Staněk, který založil značku Vasky. Ta se specializuje na kvalitní koženou obuv vyráběnou v České republice. Podnik využil sílícího odporu vůči takzvanému fast fashion a rostoucí poptávky po kvalitní tuzemské obuvi.

Zakladatel Vasky Václav Staněk ve Finmag podcastu

Staněk současně dokázal navázat na sílící touhu zákazníků po tradici a zajímavém příběhu. Ostatně, i díky tomu se mohl později stát zachráncem tak tradiční české značky, jakou bezesporu je Botas. Staněk tak díky úspěchu vlastní značky zachránil ještě tradičnější výrobu, přičemž všem Čechům a Slovákům známé botasky nově řídí jeho mladší bratr.

Ale zpět ke klíčové otázce: podnikat, nebo ne? Pro úspěch v podnikání je potřeba si ujasnit, jaká jsou vaše očekávání a co pro vás znamená úspěch. To, že vyděláte víc peněz než v zaměstnání? Nebo že budete mít víc času na rodinu? Že budete moct pracovat odkudkoliv…?

Motivací může být ale i obyčejný pocit, že člověk dělá něco prospěšného a smysluplného. Může se pak stát, že váš byznys sice není zlatý důl obchodovaný na newyorské burze, ale umožňuje vám věnovat se něčemu, v čem vidíte smysl. A současně mít třeba i dostatek času pro sebe i svou rodinu.

Zaměstnání vs. podnikáníAlena Šafrová Drášilová

Úspěšní podnikatelé dělají to, co zákazníci chtějí, dělají to lépe nebo jinak než konkurence, a navíc k tomu mají lepší podmínky a předpoklady. A vědí, co jsou jejich osobní kritéria úspěchu. Pokud ale preferujete jistotu, bezpečí, jasné úkoly, danou pracovní dobu a stabilní plat, je zaměstnání určitě lepší volba.

Když se budeme bavit s úspěšnými podnikateli, zjistíme, že mají společné některé vlastnosti:

  • kreativita a aktivita – nečekají, až problémy někdo vyřeší, hledají nové postupy a nové příležitosti,
  • houževnatost a trpělivost – neodradí je dílčí neúspěchy a z chyb se dokážou poučit,
  • vize a strategie – vědí, čeho chtějí dosáhnout a jaký je jejich cíl.

Díky tomu přináší na trh produkty, o které mají zákazníci zájem a neváhají za ně zaplatit.

Kam dál? Podnikatelský servis na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice... Více

Související témata

byznysdovolenáJak začít podnikatmzdapodnikáníprávasvobodazaměstnání
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo