Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jak se rodí nápad za milion? Pomoci vám může třeba Superman

Alena Šafrová Drášilová
Alena Šafrová Drášilová
8. 11. 2023
Jak začít podnikat

Jedním z hlavních důvodů selhání startupů je podle řady studií neschopnost odhadnout poptávku na trhu a nabídnout zákazníkům správný produkt. Tímto způsobem zkrachuje okolo 40 % nových firem. Jak se téhle hrozbě vyhnout?

Jak se rodí nápad za milion? Pomoci vám může třeba Superman
Podnikatelský nápad za milion na zemi jen tak nenajdete. K jeho zrodu využijte třeba i Supermana (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Všichni máme přirozenou tendenci hledat zpětnou vazbu u svých blízkých. Problém je v tom, že nám málokdy řeknou, že považují náš nápad za nesmysl. Dokonce i když si to myslí. Lidé, s nimiž máme blízké vztahy, nám nechtějí ublížit, nechtějí nás zklamat, mají tendenci spíš chválit než kritizovat.

To je sice milé, ale velmi neužitečné. Takže se zeptejte na názor někoho mimo svou sociální bublinu. Skvěle se k tomu hodí různé inkubátory, akcelerátory, mentoringové programy a validační campy.

Nebo využijte přístup Design Thinking. Ten vám pomůže vyvarovat se hlavních chyb mladých firem: že přijdete s řešením neexistujícího problému, že si neseženete dost informací o zákaznících a jejich potřebách, nebo že si neověříte, že bude o váš produkt skutečně zájem.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Zaměřte se na Design (Thinking)

Design Thinking je metoda, která umožňuje nasměrovat neurčitý nápad tam, kde zaujme zákazníky a přinese jim přidanou hodnotu, za kterou ochotně zaplatí. Používá se u nových projektů, ale velmi často také při inovování těch stávajících. Zahrnuje pět fází, které se cyklicky opakují, dokud není k dispozici funkční produkt s šancí uspět na trhu.

1. Empatie

Nejdřív se ptejte svých potenciálních zákazníků, proč dělají to, co dělají. Jak často se s problémem setkávají? Co je nejvíc štve? Co je pro ně v životě priorita? Jaké problémy teď řeší?

Potřebujete si především ověřit, že to, co považujete za problém hodný řešení, problémem skutečně je. Chcete se ale také vžít do situace potenciálních zákazníků, pochopit jejich volby, identifikovat priority a poznat životní styl.

Pozor byste si měli dát především na jednoslovné odpovědi a nezájem. Pokud zákazník vnímá problém, je ochotný o něm detailně mluvit, popsat ho, a někdy dokonce navrhnout řešení. Odpověď „dobrý“ na otázku „jak se ti to líbí?“ je jednoznačně důvod k zamyšlení.

Jak začít podnikat

Finmag.cz přináší sérii textů nazvanou Jak začít podnikat. Věnuje se tématům předcházejícím rozjezdu úspěšného byznysu, nastavením jeho životaschopnosti i myšlenkovým postupům, které by u startu žádné firmy neměly chybět. Od nápadu samotného až třeba po to, jak ideálně najít a oslovit investory. A pokud už podnikáte, nezoufejte: paralelní série textů Jak na podnikání poradí i vám.

2. Definování problému

Fáze definování problému navazuje na empatické rozhovory a jejím cílem je přijít se skutečným problémem, se kterým se zákazníci potýkají. Užitečná je takzvaná „How may we…?“ věta, která pomáhá s formulací problému. Skládá se ze tří částí – Jak bychom mohli pomoci komu (1), s čím (2), aby se stalo co (3)? Definice problému pak může vypadat například takto:

Jak bychom mohli pomoci Marii, matce tří dětí (1), s organizací a načasováním povinností jejích dětí (2), aby na nic nezapomínaly (3).

Díky jasně definovanému problému se můžeme soustředit na vývoj produktu, o který zákazníci doopravdy stojí, a nesklouzneme do marketingové krátkozrakosti. To je stav, ve kterém jsou podnikatelé tak zamilovaní do vlastního produktu, že zapomenou na hlavní cíl – uspokojení potřeb zákazníka.

3. Generování nápadů

Na jasně stanovený cíl navazuje generování všech možných nápadů. Využít můžeme kreativní metody, jako jsou brainstorming a brainwriting, nebo se zaměřit spíš na systematické přístupy, které zahrnují třeba morfologickou analýzu (rozbor problému na dílčí úkoly), nebo metodu analogie, při které přizpůsobujeme existující řešení novým požadavkům.

Nápadů by mělo být co nejvíc a můžou být i zcela nerealistické, šílené, komiksové a nemožné. Jak by problém řešil Superman? Jak by se dal vyřešit ve vesmíru? Co bychom dělali s neomezeným rozpočtem? I bláznivé nápady nás mohou inspirovat ke skvělým reálným řešením. Nápady je pak potřeba roztřídit a vybrat ten, kterým má smysl se dál zabývat.

Podnikatel nápad
Shutterstock

Opravdu zbohatnu na jednom nápadu? Pět nejčastějších mýtů

Čeká mě spousta peněz, volného času, seberealizace a skvělých zážitků. Stačí mít plán, vytrvat a jít si za svým snem, ale hlavně na to potřebuju spoustu peněz. Právě tohle jsou nejčastější mýty a omyly spojené se začátky podnikání. Srovnejme si proto očekávání s realitou.

4. Prototypování

Následuje fáze vytváření prototypů. Dokud má nápad podobu několika slov na tabuli, těžko se vysvětluje zákazníkům a také se obtížně předvádí. Potřebujeme mít něco hmatatelného a vizualizovaného, co si může zákazník osahat a dát nám zpětnou vazbu.

V této fázi se výborně pracuje s kartonovými maketami, můžeme na 3D tiskárně vyrobit model produktu, k předvedení aplikací slouží třeba nástroj figma a u prototypu služby zase skvěle poslouží storyboarding, kde v několika obrázcích ukážeme, jak bude obsluha zákazníka probíhat.

5. Testování

Díky testování prototypů u reálných zákazníků máme možnost sesbírat zpětnou vazbu dřív, než se vrhneme do samotné výroby nebo rozjezdu podniku. Cílem je zjistit, jestli je finální produkt užitečný, použitelný a jaké vzbuzuje v zákaznících emoce. Musíme se proto vrátit k nadefinovanému problému a ujistit se, že jsme ho vyřešili. Produkt se také musí snadno používat a zákazníky nerozčilovat.

Cyklus

Ačkoliv vypadá proces Design Thinking jako seznam na sebe navazujících kroků vedoucích k potenciálně úspěšnému produktu, jedná se spíš o cyklus.

Design Thinkingmaqe.com / Finmag.cz

Při definování problému můžeme narazit na nedostatek informací od zákazníků a musíme se vrátit k empatickým rozhovorům. Generování nápadů může vyústit v návrat k definování cíle nebo rovnou k obnovení rozhovorů se zákazníky. Při prototypování můžeme narazit na nereálné požadavky a neuskutečnitelné nápady, takže je potřeba vybrat jiné řešení, nebo se dokonce vrátit k vymýšlení nových nápadů. A samozřejmě ani testování nemusí dopadnout podle představ.

Proč ztrácet čas

Proces systematického vymýšlení a testování nového produktu může být zdlouhavý a náročný. Dokonce je často velmi frustrující. Ale na jeho konci je mnohem větší pravděpodobnost, že produkt, se kterým vstupujeme na trh, vyvolá zájem zákazníků a bude doopravdy úspěšný.

Proti sobě vlastně stojí dvě strategie. V prvním případě utratíte spoustu peněz za vývoj a výrobu nového produktu, vstoupíte s ním na trh a doufáte, že si najde zákazníky. Ve druhém strávíte nějaký čas ověřováním potřeb zákazníků, ale na trh vstoupíte s produktem, který je určitě uspokojí.

Co je lepší volba, snad není třeba vyzdvihovat.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikatelský servis na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
3
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice... Více

Související témata

byznysbyznysplánJak začít podnikatmarketingpenízepodnikáníPodnikavé Českoprodukt
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo