Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Opravdu zbohatnu na jednom nápadu? Pět nejčastějších podnikatelských mýtů

Alena Šafrová Drášilová
Alena Šafrová Drášilová
11. 10. 2023
Jak začít podnikat

Čeká mě spousta peněz, volného času, seberealizace a skvělých zážitků. Stačí mít plán, vytrvat a jít si za svým snem, ale hlavně na to potřebuju spoustu peněz. Tak určitě... Právě tohle jsou v kostce nejčastější mýty a omyly spojené se začátky podnikání, které nakonec vedou ke zbytečnému rozčarování a krachům. Srovnejme si proto očekávání s realitou. Jak je to doopravdy?

Riziko podnikání

Žádné podnikání není bez rizika. Proto se konec konců říká „riziko podnikání“. Můžete mít sebelepší nápad, perfektní tržní analýzu, jedinečné know-how, spoustu peněz a vynikající kontakty, a přesto nic z toho nezaručuje, že se byznysu bude dařit.

Ono je k tomu všemu ještě potřeba štěstí. Některé události se nedají předem předvídat a nemůžete se na ně připravit. Říká se jim „černé labutě“ a spolehlivě zničí zárodek sebelepšího projektu. Pandemie covid-19, vpád Ruska na Ukrajinu, zemětřesení v Maroku, tornádo na Hodonínsku…

Tak jako je šťastná náhoda často hybatelem nového podnikání, nepříjemné náhody dokážou slibně se rozjíždějící byznys zlikvidovat.

Jak snížit riziko podnikání?

  • neustále se dívejte okolo a analyzujte trh, zákazníky i vnější prostředí
  • buďte flexibilní a okamžitě reagujte na změny, neutíkejte před problémy
  • vzdejte nebo odložte rozjezd byznysu, pokud se podmínky změnily příliš

Začnu podnikat = začnu vydělávat

Oblíbenou a notně naivní představou začínajících podnikatelů je, že s rozjezdem podniku okamžitě začnou přitékat peníze. Bohužel to tak není.

Jak na podnikání

Finmag.cz vám přináší sérii textů nazvanou Jak na podnikání. Věnujeme se v ní tématům, které trápí současné podnikatele, od vývoje produktu, přes marketing až po byrokratické berličky typu ESG, NIS2 či dnes tolik potřebné CSR. Neopomineme samozřejmě ani daně, otázky na poli personalistiky či samotný obchod. A rozebereme například i možnosti expanze do zahraničí. A pokud snad ještě nepodnikáte, máme pro vás jinou sérii nazvanou Jak začít podnikat.

Čím složitější a investičně náročnější projekt, tím déle trvá, než se finální produkty dostanou k zákazníkům a ti za ně zaplatí. Problém je v tom, že spoustu nákladů je potřeba zaplatit hned – splátky úvěru, zálohy na energie, nájem, mzdy zaměstnancům, odvody na sociální a zdravotní pojištění, faktury za materiál, zálohy na DPH (o této zábavné pasti vytvořené státem si určitě ještě povíme)… A často dojdou peníze určené na rozjezd dřív, než dorazí platba od prvního zákazníka. Nebo těsně po tom, protože je rozjezd pomalejší, než se čekalo.

Jak snížit riziko krachu kvůli nedostatku peněz na účtu?

  • počítejte s časovým odstupem mezi nutností hradit výdaje a získáním prvních platících zákazníků
  • co nejpřesněji odhadněte náklady a přidejte k nim pro jistotu ještě 30–50 % jako rezervu
  • pokud je to možné, předfinancujte zakázky formou zálohy, crowdfundingu nebo předplatného

Budu dělat, co mě baví

Ve skutečnosti budete dělat všechno, co je zrovna potřeba. Pokud vás baví péct dorty, neotvírejte si cukrárnu. Podnikání je především o komunikaci se zákazníky, dodavateli a zaměstnanci. O řešení problémů, o nových nápadech, o hledání příležitostí a jejich využívání.

Práce snů
Shutterstock

Hledáte „práci snů“? Tady máte návod, jak jí docílit

Pro peníze? Kvůli nezávislosti? Motivací, proč začít podnikat, je hodně. V rámci seriálu Jak začít podnikat se podíváme na ty nejčastější. A řekneme si, v čem spočívá koncept IKIGAI (a proč je jeho vnímání na západě a v Japonsku jiné).

Samozřejmě jsou obory, kde se uživíte jako odborník na volné noze, ale i v tomto případě musíte spoustu času věnovat jednání se zákazníky, administrativě a marketingu. Odborná práce je jen jedna z mnoha aktivit spojených s podnikáním.

Jak předejít rozčarování z podnikání?

  • vytvořte si myšlenkovou mapu, ze které bude vidět, co všechno budete muset udělat, zařídit a vyřešit
  • pobavte se s někým, kdo už podniká, případně si aspoň přečtěte tematický blog nebo rozhovor
  • pokud víte, že některé činnosti dělat prostě nechcete, najděte si na ně společníka nebo zaměstnance

Nejdůležitější pro rozjezd jsou peníze

Utratit spoustu peněz umí každý. Samozřejmě, že peníze jsou potřeba v podstatě na jakýkoliv podnikatelský záměr, ale ve skutečnosti jsou mnohem důležitější kontakty. A taky čas, protože čas jsou opravdu peníze.

Poměrně hodně činností spojených s rozjezdem nového byznysu je možné udělat svépomocí nebo nízkonákladově (jen trvají déle). Na ten zbytek je dobré mít síť kontaktů a lidí, na které se můžete obrátit. Ne všechno je navíc potřeba hned platit. Některé služby je možné získat bezplatně v různých akcelerátorech, inkubátorech, inovačních centrech a podpůrných programech, jiné se dají vyměnit za protislužbu nebo platbu v naturáliích.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Jak vykompenzovat nedostatek peněz v začátcích?

  • vyhledávejte podpůrné programy na podporu začínajících podnikatelů ve svém okolí
  • zapojujte se do komunit podobně smýšlejících lidí, se kterými můžete sdílet problémy a jejich řešení
  • hledejte nadšence, kteří vám pomůžou hned, ale zaplatit jim stačí později nebo vůbec (obvykle patří do skupiny FFF – Family, Friends and Fools)

Zbohatnu na jednom nápadu

Zní to skvěle, ale takových případů je jenom pár. A i to, co zvenku vypadá jako jeden nápad, je ve skutečnosti řetězec vylepšení, zdokonalování, nových verzí a přidaných funkcí.

Na volné noze
Shutterstock

Šoková terapie volným trhem. Podnikání je plné brutálních nárazů, ale stojí za to

Doba přeje work-life balance. Režim zaměstnance už tolik ne. Máte-li pocit, že nazrál čas jít na volnou nohu, měli byste znát pravdu: svobody možná zakusíte tolik, že vám to nebude milé. V rámci speciálu Podnikavé Česko přinášíme pohled na podnikání od kovaného freelancera.

Spousta podnikatelů si myslí, že jeden nápad stačí na úspěšný byznys. Myslí si to dokonce ještě ve chvíli, kdy přicházejí první tržby, odcházejí spokojení zákazníci a zvoní telefon s nabídkami rozhovorů do časopisu. Jenomže prvotního úspěchu si obvykle velmi rychle všimne konkurence, a pokud firma nepřichází s novými nápady, vylepšeními a třeba i s novými produkty, rychle svou pozici ztratí.

Jak se nenechat převálcovat konkurencí?

  • neustále získávejte zpětnou vazbu od zákazníků, reagujte na ni a tu negativní si neberte osobně
  • inovujte, vylepšujte, přicházejte s novými nápady a podporujte k tomu i své spolupracovníky
  • sledujte konkurenci a učte se od ní
Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikatelský servis na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
5
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice... Více

Související témata

bohatstvíbyznysčerná labuťJak začít podnikatpodnikáníPodnikavé Českorizika
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo