Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Od banky, od přátel, nebo přes crowdfunding? Kde vzít na rozjezd podnikání

Alena Šafrová Drášilová
Alena Šafrová Drášilová
20. 12. 2023
Jak začít podnikat

Máte vymyšlený podnikatelský plán, jasně nastavenou vizi a teď už „jen“ řešíte, jak a kde na rozjezd podnikání vzít? Na půjčky od přátel a rodiny pozor, skrývá se v nich riziko zničení mezilidských vztahů. Jaké alternativy existují k půjčce od banky? Na to se podíváme v dalším dílu speciálu Jak začít podnikat.

Od banky, od přátel, nebo přes crowdfunding? Kde vzít na rozjezd podnikání
Půjčka od banky je jen jedna z možností, jak si zajistit peníze na rozjezd podnikání. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Peníze jsou až na prvním místě a v byznysu je správné zacházení s nimi základ úspěchu. Takže než se pustíme do různých zdrojů financí, jejich výhod a nevýhod, musíme si ujasnit odpovědi na několik důležitých otázek:

Kolik peněz bude potřeba na investice do rozjezdu podnikání? Na některé typy podnikání stačí notebook a připojení k internetu, jindy musíme vybavit celou kuchyň, restauraci, výrobní provoz, koupit auto (nebo dokonce několik), pronajmout kanceláře, sklady nebo budovy, pořídit stroje, kávovar, tiskárny a kdo ví co ještě.

Kolik peněz bude potřeba na provoz? Jedna z nejčastějších chyb, kterých se podnikatelé dopouštějí, je nedostatečná rezerva na provoz, než se podnik dostane do zisku. Často se stane, že peníze dojdou dřív, než je produkt uveden na trh, nebo se podnik neudrží dost dlouho, aby se našel dostatek zákazníků. I na tuhle, do značné míry kritickou fázi je potřeba mít finanční rezervu. Dodavatele materiálu, zdravotní pojišťovnu ani vlastníka nemovitosti, ve které máte kanceláře, nebude zajímat, jak se vašemu byznysu (ne)daří.

Přemýšlíte o podnikání? Otestujte se, na co se hodíte!

Otazník
Shutterstock

Podnikavé Česko, to nejsou jen zajímavé byznysové příběhy a rozhovory s podnikateli. Je to taky zábava. A vhled do toho, co takový podnikatel vlastně všechno musí řešit: byrokracie, daně, ESG/CSR, personalistika, technologie... Ono je toho víc, ale ne všechno lze tak snadno zaškatulkovat.

Pokud navíc sami přemýšlíte, do čeho se vrhnout, máme pro vás jedno milé překvapení: zkuste náš test osobnosti. Stačí vyplnit dvacet otázek a okamžitě zjistíte, jaký obor by vám sedl nejvíc. Tak směle do toho!

Jak dlouho vydržím, než mě podnik začne živit? Dostat se do uspokojivého zisku nějakou dobu trvá, ale jíst a platit nájem se musí. Neměli byste se proto vydat ze všech svých peněz. Je nezbytné nechat si finanční polštář na uspokojení vlastních potřeb, protože jste to nakonec právě vy, kdo je pro podnik a jeho úspěšné fungování nejdůležitější.

Kolik peněz mám a kolik z nich můžu do podnikání investovat? Přehled ohledně vlastních finančních zdrojů a možností je základ pro hledání dalších alternativ. Žádný investor také nevloží peníze do byznysu, do kterého nic neinvestoval jeho zakladatel. Kouzlo ale není v tom utratit všechno, ale vyvážit rizika a nechat si rezervu na nepředvídané události.

Interní zdroje

Podnikání můžeme financovat z vlastních úspor nebo průběžných příjmů ze zaměstnání, z podnikání, z pronájmu nemovitostí, z dividend nebo z tantiém. K interním zdrojům ale většinou patří i peníze půjčené od rodinných příslušníků, kamarádů a známých.

Jak začít podnikat

Finmag.cz přináší sérii textů nazvanou Jak začít podnikat. Věnuje se tématům předcházejícím rozjezdu úspěšného byznysu, nastavením jeho životaschopnosti i myšlenkovým postupům, které by u startu žádné firmy neměly chybět. Od nápadu samotného až třeba po to, jak ideálně najít a oslovit investory. A pokud už podnikáte, nezoufejte: paralelní série textů Jak na podnikání poradí i vám.

Mohlo by se zdát, že jde o logickou první volbu, ale ve skutečnosti v sobě skrývá obrovské riziko zničení mezilidských vztahů. Proto přistupujte k půjčkám od blízkých obezřetně a s maximální profesionalitou. Sepište smlouvu, stanovte úroky (i kdyby měly být nulové) a určete si pravidla splácení. Vyhnete se trapným situacím, nevraživosti a nepříjemným rozhovorům.

Externí zdroje

Banky jsou nejoblíbenějším způsobem financování nového i fungujícího podnikání. Vyžadují disciplínu a jejich cílem není pomoc začínajícímu podnikateli, ale zisk akcionářů. Aby měla banka své peníze pod kontrolou, může vyžadovat podnikatelský plán, zřízení podnikatelského účtu, nejrůznější účetní podklady, podnikatelskou historii nebo ručení. Banky raději půjčí peníze na restrukturalizaci ztrátového podniku, který převzal nový majitel, než na rozjezd nového nápadu úplně od nuly.

Leasingové společnosti máme většinou spojené s pořizováním aut a řízením firemního vozového parku. Jejich velkou výhodou je, že není potřeba jednorázová investice ani ručení. Předmět leasingu je ve vlastnictví leasingové společnosti a podnik si ho v podstatě pronajímá. Když leasing skončí, dochází k odkupu za zůstatkovou cenu nebo k výměně za nový model. Leasing ale není omezený jen na auta. Využívá se i u výrobních strojů, technologií, zemědělské a lesnické techniky a v mnoha dalších oborech.

Venture kapitálové fondy sdružují finanční prostředky individuálních investorů a následně je za kapitálový vstup (vlastnický podíl) investují do vybraných společností. Vzhledem k tomu, že se jedná o kapitál s vysokým rizikem, vybírají si tyto fondy většinou inovativní startupy a nové technologie s velkým potenciálem zisků v případě úspěchu. Venture kapitálové fondy sdružuje v Česku Czech Private Equity and Venture Capital Association.

Business Angels jsou individuální investoři, kteří si vybírají konkrétní projekty, do kterých investují. Většinou jsou to podnikatelé, kteří už úspěšně rozjeli jednu nebo více firem, prodali je, vydělali na tom spoustu peněz, ale podnikání je pořád baví. Na rozdíl od bank a fondů přinášejí začínajícím podnikatelům své kontakty, znalosti a manažerské zkušenosti, ale vybírají si zpravidla obor, ve kterém uspěli a mají co předat. V Česku je můžeme najít třeba v Czech Business Angel Association.

Podnikatel nápad
Shutterstock

Opravdu zbohatnu na jednom nápadu? Pět nejčastějších mýtů

Čeká mě spousta peněz, volného času, seberealizace a skvělých zážitků. Stačí mít plán, vytrvat a jít si za svým snem, ale hlavně na to potřebuju spoustu peněz. Právě tohle jsou nejčastější mýty a omyly spojené se začátky podnikání. Srovnejme si proto očekávání s realitou.

Dodavatelé mohou s rozjezdem podnikání a s jeho financováním hodně pomoci formou plateb s odkladem. Dodavatel dodá zboží nebo materiál, ale s jeho zaplacením počká, až podnik získá peníze od svých zákazníků. Na rovinu – je to spíš rarita. Dodavatelé si u nových podnikatelů platby většinou hlídají a chtějí kvůli vyššímu riziku zaplatit předem, ale tato strategie může být zajímavá na neobsazených trzích s velkým potenciálem a hodně se uplatňovala třeba po sametové revoluci. Tehdy ji pro vstup na československý trh využila například softwarová společnost Ashton-Tate. Rizikem této strategie je hlavně příliš úzký vztah s konkrétním dodavatelem.

Odběratelé naopak platí předem v podobě zálohy a je to praktika častá a oblíbená nejen mezi začínajícími podnikateli. Díky částečné platbě předem je možné nakoupit materiál potřebný k realizaci zakázky, aniž by musel mít podnik peníze k dispozici z vlastních zdrojů. Správné nastavení výše zálohy může dokonce minimalizovat riziko spojené s nepřevzetím nebo nezaplacením zakázky ze strany zákazníka.

Crowdfunding je vlastně specifickým příkladem platby předem. Na specializovaných serverech, jako jsou Kickstarter nebo HitHit, prezentují podniky své projekty a hledají dost zákazníků ochotných si produkt předplatit. Jakmile je vybraná částka dostatečná, podnik zahájí produkci a pošle objednávky prvním zákazníkům. Pro využití tohoto způsobu financování je nejdůležitější si dobře spočítat, jaká částka je potřeba. Projekt musí být zajímavě prezentovaný, ale zase ne příliš detailně, aby ho neukradla konkurence.

Růst firmy
Shutterstock

Jak ustát růst? Krizím se nevyhnete, je ale dobré se na ně připravit

Všichni podnikatelé chtějí růst. Rostoucí tržby, rostoucí počet zákazníků, rostoucí množství zaměstnanců. Podle růstu se hodnotí úspěšnost před investory, růst umožňuje expandovat do zahraničí nebo získat úvěr, díky růstu máme nové podnikatelské možnosti. A taky nové problémy. Spoustu nových problémů. Podívejme se na ty nejčastější.

Crowdfunding je rychlý a flexibilní, nicméně získaná částka je omezená. Přesto může perfektně sloužit jako průzkum trhu, protože zákazníci skutečně posílají peníze. Ani velký zájem zákazníků ale nezaručí úspěch, o čemž se v minulosti přesvědčil třeba brněnský startup Leitners.

Dotace jsou dnes hodně skloňovaným fenoménem a vypadají jako „peníze zadarmo“. Skoro jako dárek. Pomineme na chvíli diskutabilní morální aspekty – dotační programy přerozdělují peníze od těch, kdo je dokážou vydělat, k těm, kteří zvládnou napsat projekt a dopady dotací na konkrétní odvětví popsal v roce 2018 třeba Petr Fryč. Problematický je ale celý systém a může se z něj snadno stát past.

Dotace jsou pro začínající podnikatele extrémně administrativně náročné, je třeba průběžně plnit nejrůznější požadavky a dodržet takzvanou dobu udržitelnosti. Že se situace na trhu změnila a stroj, na který získal podnik dotaci, by bylo nejlepší prodat? Smůla. Budete muset dotaci vrátit. Pro začínající podnikatele je navíc programů naprosté minimum a většinou je potřeba doložit alespoň dvě uzavřená účetní období.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice... Více

Související témata

byznyscrowdfundingJak začít podnikatpenízepodnikáníPodnikavé Českopůjčky
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo