Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Bez inovací si zákazníky neudržíte. Jak zajistit, aby neutekli ke konkurenci

Alena Šafrová Drášilová
Alena Šafrová Drášilová
13. 9. 2023
Jak na podnikání

Konečně se podařilo dostat vysněný produkt na trh. První zákazníci zaplatili, vychytali jsme všechny potíže s dodavateli, podnik už si vydělá na svůj provoz a zdálo by se, že je čas na chvilku vydechnout. Vlastně to tak je, jen ta chvilka nesmí být moc dlouhá. Vítejte u nového seriálu Finmag.cz Jak na podnikání.

Bez inovací si zákazníky neudržíte. Jak zajistit, aby neutekli ke konkurenci
Dopad inovací na podnikání je zásadní (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Dnes se blíže podíváme na situaci, kdy už firma svůj produkt uvedla na trh. Předpokládejme, že se skutečně jednalo o úžasný nápad, který odhalil mezeru na trhu a zaujal velké množství zákazníků. Podniku se daří, zákazníci přibývají a tržby rostou. Ale co dál?

Docela jednoduše popisuje vývoj na trhu životní cyklus produktu. Po fázi vývoje, která je velmi finančně náročná, vyžaduje investice a spoustu úsilí, přichází ono uvedení na trh. Produkt se konečně dostává k zákazníkovi, začíná generovat tržby a pomalu se zvyšuje zisk. Ten ale zatím nepokryje úplně všechny náklady.

Jak na podnikání

Finmag.cz startuje novou sérii textů nazvanou Jak na podnikání. Věnovat se v ní budeme tématům, které trápí současné podnikatele, od vývoje produktu, přes marketing až po byrokratické berličky typu ESG, NIS2 či dnes tolik potřebné CSR. Neopomineme samozřejmě ani daně, otázky na poli personalistiky či samotnému obchodu. A rozebereme například i možnosti expanze do zahraničí. A pokud snad ještě nepodnikáte, máme pro vás jinou sérii nazvanou Jak začít podnikat.

Pokud podnik překoná toto velmi rizikové období, někdy označované jako „údolí smrti“, dostává se postupně do zisku. A nastává růst.

Cesta k úspěchu

Ve fázi růstu tržby rostou, zisk také, na poradách se prezentují samé optimistické výhledy, pěkná čísla a sluncem zalitá budoucnost. Všichni se navzájem chválí, rozdávají se odměny, o podnik se zajímají investoři a management uvažuje o přijímání nových zaměstnanců, rozšiřování výroby a expanzi do zahraničí. Podnik je ve fázi růstu.

Má to ovšem drobný háček – úspěchu si všímají i konkurenti. A začínají nabízet napodobeniny nebo alternativní produkty. Stávající zákazníci jsou čím dál náročnější a noví už nepřibývají tak rychle. Někteří dokonce odcházejí ke konkurenci za lepší cenou nebo novým zážitkem.

Už nestačí nabídnout základní produkt, který řeší hlavní problém. Zákazníci chtějí nové funkce, lepší servis, příjemnější používání, zajímavý design a také atraktivnější cenu.

Dopad inovací na životní cyklus produktu

Dopad inovací na životní cyklus produktuAlena Šafrová Drášilová

I když tak tržby ještě rostou, prosadit se s původním produktem je stále náročnější. Zvyšují se náklady na marketing, zákazníky je potřeba zaujmout slevami a doplňkovými službami, a to stojí peníze. Zisky proto zdaleka nejsou takové jako ve fázi růstu a podnik se dostává do fáze zralosti.

Zákazníci pak postupně ztrácí zájem, protože na trhu jsou zajímavější alternativy. Důležitou otázkou je, kam zákazník odchází, když už původní produkt není dostatečně atraktivní.

Kam se ztratila Nokia

Teď je rozhodně na místě připomenout si osud finské společnosti Nokia. Ta byla svého času největším výrobcem a prodejcem mobilních telefonů. Se zdánlivě neotřesitelnou pozicí jedničky. Její konkurenti pokrývali jen zlomek trhu a vypadalo to, že se na tom nemůže nic změnit.

Problém byl v tom, že konkurence se s tím nesmířila. Ostatní výrobci mobilů inovovali, přicházeli s novými technologiemi, zajímavým designem a vyšším výkonem. Nokia mezitím spíš přešlapovala na místě a těžila z úspěchů dosažených v minulosti.

Netrvalo dlouho a Nokia neměla svým zákazníkům co nabídnout. A ti? Šli prostě pryč.

Jak Apple porazil Nokii na jejím vlastním hřišti (vývoj prodejů a příjmů mezi lety 2010 až 2012)

Nokia vs. AppleStatista.com

Prodeje společnosti se propadly natolik, že svou divizi mobilních telefonů nakonec v roce 2014 prodala americkému Microsoftu. Po zhruba dvouletém neúspěšném tažení pak byla odprodána zpět do Finska společnosti HMD Global, která se firmu, respektive značku samotnou, snaží reinkarnovat prakticky jen na vlně nostalgie: nabídkou inovovaných legendárních modelů Nokia.

Dopad inovací na růst byznysu

Jak tedy dosáhnout toho, aby zákazníci neodešli, když se dostane původní produkt do fáze úpadku? Odpovědí jsou inovace. To ale znamená, že už když dosáhneme zralosti s jedním produktem, musíme mít připravenou jeho inovaci nebo už zavádět na trh nový produkt, jinak zákazníky přeberou schopnější konkurenti.

Vývoj nového produktu je samozřejmě náročný proces a nové podniky často nemají finanční kapacity chrlit jeden produkt za druhým. Ale inovace stávajícího produktu jsou mnohem jednodušší a často stejně účinné. Vidíme to třeba na faceliftech automobilů nebo nových funkcích mobilních aplikací.

Už tedy víme, že pokud podnik neinovuje (ať už ve formě vylepšování stávajícího produktu nebo vývojem nových produktů), postupně ztratí zákazníky a v krajním případě zanikne. A jak na to? Pro začátek je vhodné dodržovat několik jednoduchých pravidel:

  • Nenechte se ukonejšit první výhrou – oslavit úspěch je potřeba, ale důležitější je vyhodnotit výsledky, poučit se z nich a posouvat byznys kupředu.
  • Neustále sbírejte zpětnou vazbu od zákazníků a vyhodnocujte jejich potřeby a spokojenost – není nic horšího, než plýtvat penězi a energií na inovace, o které nikdo nestojí (takže za ně nikdo nezaplatí).
  • Plánujte inovace – dobrý plán inovací umožňuje udržet zákazníky a současně správně načasovat uvedení nového produktu, aby nedocházelo zbytečně k „internímu kanibalismu“, kdy si produkty v rámci jednoho podniku přetahují zákazníky.
  • Inovujte produkty i sebe samotné – inovace by měly procházet celým podnikem a nemusí se týkat jen produktů, inovovat musíte i výrobní postupy, logistické procesy nebo marketing. Klíčovou roli hrají v inovacích procesů motivovaní a spokojení zaměstnanci.
  • Sledujte konkurenci – je to důležitý zdroj inspirace a nových nápadů.
Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Alena Šafrová Drášilová

Alena Šafrová Drášilová

Vystudovala podnikovou ekonomiku a management na Masarykově univerzitě v Brně (MU), kde si rovněž doplnila specializaci z oblasti mezinárodního práva. Na Ekonomicko-správní fakultě MU se věnuje problematice... Více

Související témata

byznysinovaceJak na podnikánípodnikáníPodnikavé Českoprodukt

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo