Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Zlaté české díry do světa. Otestujte se, jak znáte vynálezy, co proměnily svět

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
2. 3. 2024
 10 484
kvíz

Že mají Češi zlaté ručičky, to se ví. Proto jsme taky montovna Evropy. Bylo by potřeba víc českých hlaviček, které samy vymyslí, co vyrábět. Dobrá zpráva je, že tady vždycky byly a že tady pořád jsou. Připomeňme si je v našem kvízu.

Zlaté české díry do světa. Otestujte se, jak znáte vynálezy, co proměnily svět
Jedna věc je, jestli vám to pálí. Druhá, jestli to umíte prodat (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Vzpomínáte si ještě na heslo Evropě to osladíme? Nepříliš šťastný slogan, který jsme zvolili pro období, kdy jsme měli předsedat Evropské unii, měl připomínat jeden český vynález, geniální ve své prostotě.

Tu historii asi znáte: cukr se prodával lisovaný do větších homolí, ze kterých si hospodyně pro potřeby domácnosti a kuchyně odsekávala menší kousky. Paní Johanna Radová z Dačic se při tom nešťastně řízla a milující manžel Jakub Kryštof Rad vymyslel kostkový cukr, aby se podobná nehoda už nikdy nestala.

Je ale na tom vynálezu opravdu co slavit? Pan Rad si svůj vynález nechal patentovat v roce 1844, ale proměnit ho na rozumné peníze se mu nepovedlo. Sukces zažily kostky cukru až o třicet let později.

Takže jsme si vlastně připomínali v lepším případě nešťastné načasování, vynálezce předběhl dobu, nebo jsme snad dokonce oslavovali podnikatelskou neschopnost!

Bádání nad příčinami dávných neúspěchů nechejme ale historikům. Sami se podíváme na české vynálezy a objevy, které udělaly díru do světa a dokázaly vydělat. Ať svým vynálezcům a objevitelům, firmám, pro které pracovali, nebo i podnikům, které po druhé světové ukradli bolševici.

1/10Otto Wichterle je pro většinu z nás spojený hlavně s kontaktními čočkami. Zásadně ale přispěl taky k objevu postupu výroby syntetického vlákna, které dostalo po vzoru amerického nylonu jméno silon. Pro koho to vymýšlel?

2/10K čemu byl původně určený Modurit?

3/10Přenosná trouba. Nebo snad pečicí mísa? Geniální vynález, který umožnil péci i těm, kdo neměli troubu, ba ani místo na troubu. Proč se to ale jmenuje Remoska?

4/10Patentní knoflík, patent, patentka – to není český vynález, ale díky zakládacímu stroji Hynka Puce se mohl začít vyrábět bez ruční práce, tedy opravdu ve velkém a lacino. Se kterou firmou je spojená patentka i vynálezce?

5/10Když jsme narazili na Koh-i-noor – jméno slavného diamantu si za značku vybral taky Joseph Hardmuth. Už podle jména je poznat, že nebyl Čech, ale svůj závod vybudoval v Českých Budějovicích. Co mu zaručilo úspěch?

6/10Neuvěřitelné sumy peněz má česká věda díky profesoru Antonínovi Holému. Co že to se svým týmem vymyslil?

7/10Viktor Kaplan si se svým vynálezem užil dlouhé roky patentních sporů, které podlomily jeho zdraví. To, co vymyslel, ale patřilo k pýše českého exportu. Co to bylo?

8/10Světově proslulá (i neblaze) je plastická trhavina Semtex. V jejím jméně je kus jména místa, kde se vyrábí. Je/jsou to…

9/10Ochrannou značku Alpa si Josef Veselý nechal registrovat v roce 1913. A začal pod ní prodávat mazání na bázi alkoholu, ve kterém maceroval kdejakou rostlinu. Co ho údajně k volbě názvu inspirovalo?

10/10Čeští vědci a firmy slaví velké komerční úspěchy díky nanovláknům. Která univerzita je s jejich vývojem spjata?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

kvízpodnikánítechnologievědavynálezvynálezcivýzkum
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo