Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Jdeme si pro tebe, igelite! Česká firma chce recyklovat desetinu evropského plastového odpadu

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
29. 2. 2024
 7 956
startupy

Evropa chce spotřebovávat míň ropy a recyklovat plasty. Jenže to neumí. Česká společnost Green Future má prý řešení. Letos do komerčního provozu překlopí zatím experimentální recyklační jednotku, která bude funkční ekologicky i ekonomicky. A chystá stavbu dalších tří v Česku i za hranicemi.

Jdeme si pro tebe, igelite! Česká firma chce recyklovat desetinu evropského plastového odpadu
Plast – slast? Pro někoho možná ano (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Jen relativně malá část plastového odpadu se dnes recykluje. Zbytek se v lepším případě promění na teplo ve spalovnách, případně přemění na jiný typ energie. A v horším případě končí na skládkách.

Česká firma Green Future vyvinula spolu s vědci ze společnosti Enress funkční a komerčně využitelné zařízení na termochemickou recyklaci plastů. To je metoda, při které se dají zpracovat i plasty, které se dnes většinou nerecyklují. Většinu opravdu recyklovaného materiálu tvoří PET (polyethylentereftalát). Ostatní materiál se většinou znovu nezpracovává.

Metoda, kterou používá Green Future, dokáže zpracovat plastový odpad bez většího složitého a nákladného třídění a čištění. Ven se musí dostat jen PET a PVC, nevadí znečištění například zbytky jídla nebo etiketami na obalech. 

Až devadesát procent vstupního materiálu se přetváří na pyrolýzní olej, materiál podobný složením ropě. Zbytek tvoří plyn, který se dá přeměnit na energii využitelnou i na provoz recyklační jednotky a pět procent je dál nezpracovatelný tuhý zbytek.

„Z plastového odpadu dokážeme jako jediní vyrobit pyrolýzní olej tak kvalitní, že je ho možné bez dalších úprav použít na výrobu plastů. Takto kvalitní látka má na trhu vysokou cenu. Za den provozu jedna jednotka vyrobí až 15,3 tuny pyrolýzního oleje fungujícího jako zelená náhrada ropy, 0,85 tuny energetického plynu a 0,85 tuny uhlíkatého zbytku. To vše v hodnotě skoro 200 tisíc korun,“ říká Michal Pivrnec, zakladatel a generální ředitel Green Future.

Společnost hodně spoléhá na ekologické předpisy Evropské unie, která například obcím nařizuje plastový odpad na vlastní náklad třídit a likvidovat. A na druhou stranu podle směrnice Fit for 55 musí výrobci plastů nahradit 30 procent ropy nefosilním zdrojem.

Green Future a Michal Pivrnec

Michal Pivrnec a pyrolýhní olej, druhotnou ropouZdroj: Green Future

Michal Pivrnec pózuje v recklačním středisku s lahvičkou pyrolýzního oleje

Green Future založil v roce 2021 za pomoci investorů Michal Pivrnec, který se spojil s českými vědci ze společnosti Enress. Společně dokončili vývoj první plně jednotky termochemické recyklace na světě, která může fungovat jak z hlediska ekologického, tak ekonomického. Pivrnec prodává sportovní náčiní, specializuje se na šipkařský sport, zabýval se mimo jiné developementem.

Dnes Green Future provozuje ve vědeckém režimu jednu jednotku ve Dvorcích u Bruntálu v Severomoravském kraji. Povolovací řízení, po kterém ji bude moct překlopit do režimu komerčního už běží, hotovo by mělo být do konce letošního roku, uvádí společnost v tiskové zprávě.

„Stále ale narážíme na určité limity v legislativě, která s funkční technologií nepočítala. Například energetický plyn, který při procesu vzniká, je v rámci zákona o odpadech považován právě za odpad a v současné době ho musíme místo využití likvidovat. Naštěstí se setkáváme s pozitivním ohlasem na naši technologii a daří se nám prošlapávat legislativní cestu. Během prvního pololetí letošního roku by tak měla vzniknout vyhláška řešící využití plynných a kapalných paliv z odpadu,“ říká Michal Pivrnec, šéf Green Future.

Další dva areály by se letos měly začít stavět v Česku – každý by měl ročně dokázat zpracovat 22 tisíc tun plastového odpadu – a jeden v Rakousku ve spolupráci s obcí Hauskrichen. Ten by měl zpracovat 30 tisíc tun plastu za rok. Do deseti roků chce Green Future ovládat desetinu evropského trhu s recyklovanými plasty. 

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
10
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityekologieEvropská unieodpadypodnikánírecyklaceropastartupy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo