Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Carebot dostal zelenou pro celou Evropu, svou AI pošle do nových dimenzí

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
22. 3. 2024
startupy

Zisk mezinárodní certifikace pro celou Evropu a dalších víc než třiceti milionů na další rozvoj. To jsou dvě nově oznámené mety, kterými se může pochlubit český zdravotnický startup Carebot. Svou umělou inteligenci, která analyzuje rentgenové snímky, navíc plánuje rozšířit do dalších oborů.

Carebot dostal zelenou pro celou Evropu, svou AI pošle do nových dimenzí
Zakladatelé Carebotu Matěj Misař (vlevo) a Daniel Kvak (vpravo) s certifikací pro celoevropský trh / Zdroj: Carebot

Carebot, za nímž stojí trojice zakladatelů Daniel Kvak, Karolína Kvaková a Matěj Misař, může díky zisku mezinárodní licence rozšířit svou působnost do celé Evropy. „Certifikaci jsme získali v rekordně krátké době. Obvykle trvá celý proces roky, nám zabral jedenáct měsíců,“ říká Matěj Misař, spoluzakladatel a výkonný ředitel Carebotu.

Jejich software založený na umělé inteligenci ve zkratce pomáhá lékařům analyzovat rentgenové snímky hrudníku, zejména pak plic. Lékařům pak slouží jako jakési „třetí oko“, které během pár chvil upozorní na různé anomálie. Plány českého startupu jsou ale větší: už nyní plánuje, že svůj software rozšíří o další oblasti lékařského oboru.

„Chystáme se rozšířit naše služby do dalších oblastí medicíny, včetně mamografie a hodnocení rentgenových snímků skeletu, což Carebotu umožní asistovat lékařům při identifikaci snadno přehlédnutelných fraktur a kostních lézí,“ poodhaluje další plány Misař.

K další expanzi Carebotu pomůže i nová finanční injekce. V nedávno uzavřeném investičním kole získal 1,2 milionu eur (bezmála 30,5 milionu Kč), což je zatím nejvíc od počátku působení tohoto českého startupu. Mezi investory Carebotu patří Karel Bastl, Roman Trachta, inovační laboratoř Pilulka Lab, Lukáš Kopčaj, Eva Janečková, venture kapitálová společnost Startguide VC, skupina BHM Group Tomáše Krska a Gain Ventures.

Carebot je přední český startup využívající umělou inteligenci pro analýzu rentgenových snímků plic. Jeho software je navržen tak, aby pomáhal lékařům rychleji a přesněji identifikovat potenciální nálezy, což je klíčové pro prevenci i včasnou diagnostiku a léčbu. V pilotním provozu byl nasazen ve víc než deseti nemocnicích v Česku a na Slovensku, zájem jeví i v Polsku, Německu či Británii.

„Carebot v naší nemocnici hodnotí všechny rentgenové snímky plic, zvládne zhodnotit sedm základních patologií. Používáme ho denně při běžném popisování, přínosem je zvlášť pro mladé, neatestované kolegy, kteří se na těchto snímcích učí,“ říká například Jiří Gerold, primář radiodiagnostického oddělení Nemocnice Šumperk, kde byl Carebot testován.

Zajímá vás propojení medicíny a byznysu? Ode dneška najdete na stáncích nový tištěný Finmag, který se tématu široce věnuje. Myslete na nás, až zas půjdete kolem trafiky.

Daňové přiznání online

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualitybyznysexpanzeinspiraceinvesticelékařimedicínapodnikáníPodnikavé Českoprevencestartupyumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo