Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Ovládli Česko, dobývají svět. Znáte naše firmy, kterým se podařilo prorazit ven?

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
10. 2. 2024
 7 800
kvíz

Máme šikovné podnikatele, pro které jsou hranice opravdu jen čára na mapě. Něco, co je nemůže zastavit, když je jim Česko malé. A tak se seberou a expandují. Otevírají zahraniční pobočky a sklady, zavádějí lokální verze svých značek – a některým se zatraceně daří. Vyznáte se v našich vzorných reprezentantech?

Ovládli Česko, dobývají svět. Znáte naše firmy, kterým se podařilo prorazit ven?
Zdroj: Shutterstock

Jak Honza vyhrál princeznu a půl království? Stačilo nesedět za pecí a být tak trochu natvrdlý. Protože některé podniky, do kterých se pouštěl, by neschválila maminka, pojišťovna a vůbec žádný rozumný člověk. Třeba ta věc s drakem.

Může i dneska obyčejný český člověk dojít ve světě úspěchu? Může. Stačí nesedět za pecí, makat a být trochu… tvrdohlavý. Protože byrokratické saně jsou dneska v každém království a bez trochy urputnosti to nejde. A bez správného podnikatelského nastavení, které asi nejlépe přibližuje příběh o dvou obchodních zástupcích z baťovských legend.

Když zlínský švec dobýval svět, vyslal dva své obchodní zástupce do Afriky. První šéfovi podal hlášení, že Afrika je pro jejich byznys mrtvý kontinent. Tady se boty nenosí. Druhá zpráva říkala: Ohromná příležitost, tady nikdo nenosí boty!

Příběh neříká, co nakonec Baťa v Africe podnikal a jak tam uspěl, nakonec to asi bude jen motivační legenda. Ale má pravdu, ne?

Nového Baťu samozřejmě ještě nemáme a možná už ani nikdy mít nebudeme. Ale firem, kterým je Česko malé, přerůstají ho, expandují a otevírají pobočky za hranicemi, je dost a dost. Jsou mezi nimi samozřejmě giganti a holdingy, ale my se dneska podíváme hlavně na ty mladší a menší dravce. Třeba i na ně jednou budeme vzpomínat jako na legendy. 

Pojďte se otestovat, jestli je znáte.

1/9Která internetová adresa nebude fungovat?

2/9Stroj na výkup a prodej použitých knížek Knihobot přenesl svůj byznys na Slovensko. To není překvapení, pořád tam čtou i české knížky. Pak se ale rozhodl dobývat další země. Která to není? Pozor: není.

3/9Ten e-shop se původně jmenoval Parfums.cz. Teď má asi pětadvacet mutací a prodává po většině Evropy. Je to…

4/9Honza bránil princeznu, dobrý antivirový program ochrání každého. A čeští podnikatelé vyryli v oboru přehlubokou brázdu. V roce 2022 je pak koupila konkurence, ale značka žije dál a dál na ní pracují naši vývojáři. Jde o…

5/9Jmenují se Lentiamo a prodávají v sedmnácti evropských zemích. Víte nebo uhádnete, jak se jmenovali dřív?

6/9Míchají zrní, prodávají ho v barevném tubusu a lidi jim to baští. Nejen v Česku, ale taky na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Je to…

7/9Favi. Jsou na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku. Ale co že to vlastně dělají?

8/9V Německu je to Knuspr.de, v Rakousku Gurkerl.at, v Maďarsku Kifli.hu, jinde Sezamo. A doma v Česku?

9/9Český 3D tisk proslavil Josef Průša se svými tiskárnami. Přerovské Sensio přišlo s vtipným nápadem na jejich využití. Co ale dělají...?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
1
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

byznysbyznyspláne-shopyexpanzeinspiracekvízpodnikánípodnikateléPodnikavé Českopodnikystartupy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo