Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vánoční prémie i 13. platy. Řada firem bude i letos štědrá, kdo se může těšit na odměny?

Michal Hron
Michal Hron
6. 12. 2023
 12 764
mzdy

Rok 2023 nebyl pro tuzemský byznys zrovna jednoduchým rokem. Nepříznivá situace, za níž stojí zejména energetická krize na začátku roku, ale firmy od odměňování svých zaměstnanců neodradila. Z aktuálního šetření Hospodářské komory vyplývá, že 13. plat, vánoční prémie nebo odměnu za letošní rok vyplatí svým zaměstnancům stejně či mírně více firem než loni.

Vánoční prémie i 13. platy. Řada firem bude i letos štědrá, kdo se může těšit na odměny?
V Česku máme vysokou zaměstnanost, ale nejsme bohatí. (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

„Řada zaměstnavatelů pomáhala zaměstnancům zmírňovat dopady zdražování, a proto vedle zvyšování mezd v průběhu roku vyplácela i různé mimořádné příspěvky, jednorázové nebo i opakované, například čtvrtletní,“ říká prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Podniky, kterým se letos dařilo, navíc podle něj pamatují na své zaměstnance i na konci roku. Z průzkumu komory vyplynulo, že se nějaké formy odměny letos dočkají 4 z 10 zaměstnanců v soukromé sféře. Nejčastěji to bude v pásmu mezi 22 a 46 tisíci Kč.

„Firmy se snaží těmito finančními bonusy udržet své zaměstnance. Uvědomují si, že si nemůžou dovolit přijít o zkušené zaměstnance s kvalifikací, která je na trhu práce nedostatková,“ vysvětluje hlavní motivaci českých podniků Zajíček.

Část firem 13. platy nebo bonusy vyplatí ve výplatním termínu v prosinci, další firmy se je chystají vyplatit v lednu nebo v prvním čtvrtletí roku 2024.

Kdo se dočká prémie

Z šetření Hospodářské komory mezi českými podniky vyplynulo, že nejčastěji plánují odměnit své zaměstnance velké (68 % firem) a střední firmy (43 %), které tento benefit zaměstnancům často poskytují každoročně. Odměny ale budou patrně vyšší než v předchozích letech, a to v pásmu mezi 22 až 46 tisíci Kč; bude ale záležet podnik od podniku i podle odvětví.

A kdo se nejčastěji prémií dočká? Na odměny dosáhnou spíše zaměstnanci působící ve stavebnictví a zpracovatelském průmyslu, nejméně se budou naopak vyplácet v oblasti osobních služeb a služeb převážně pro podniky.

Tyto odměny se následně propíšou i do výše průměrné nominální mzdy, která by podle odhadů Komory měla po sezónních odměnách a takzvaných 13. platech vzrůst meziročně o zhruba tři tisíce korun na 43 600 Kč. Umírněná dynamika mezd přitom letos patří k nejdůležitějším důvodům zpomalení inflace.

Do budoucna by se ale měli dočkat lepších platových podmínek téměř všichni: Komora odhaduje růst mezd i v roce 2024, kdy vzrostou v průměru o dalších sem procent. Celorepubliková průměrná mzda by pak mohla dosáhnout částky 46 700 Kč, meziroční nárůst tak bude činit 3 100 Kč.

Mzdy v příštím roce porostou i reálně, protože inflace za celý rok 2024 by mohla podle poslední prognózy Hospodářské komory klesnout na hodnotu 3,3 %. V roce 2024 by také mohlo dojít k oživení spotřeby domácností.

Česko v pasti

Přesto Hospodářská komora současně upozorňuje, že se Česko se ocitlo v „pasti středních příjmů“ a při současné struktuře ekonomiky bude další sbližování s úrovní vyspělejších států velmi obtížné. Aby růst mezd nezpomalil, tuzemské firmy a celá ekonomika si budou muset projít náročným transformačním obdobím a přesunout se k produkci s vyšší přidanou hodnotou.

Chystáte se odměnit své zaměstnance?

Problémem současné ekonomiky je, že generuje pouze nízkou přidanou hodnotu. Na to ostatně mimo jiné upozorňuje také výzkum Indexu prosperity, který sestavuje portál Evropa v datech a analytický tým České spořitelny. Ten dospěl k závěru, že přidaná hodnota vytvořená v Česku je jednou z nejnižších v celé Evropské unii. Patří nám 24. příčka mezi 27 státy.

„Nebohatneme a vyhlídka bohatší země se před námi ani nerýsuje. Další sbližování s úrovní vyspělejších států není při současné struktuře ekonomiky možné. Nejvyšší čas ji změnit,“ komentoval už v létě na Finmag.cz aktuální stav české ekonomiky Pavel Jégl.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

bonusybyznysekonomikainflacemzdyodměnypodnikáníprémiepřidaná hodnotazaměstnancizaměstnavatelézdražování
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo