Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Byrokracie? Kdepak... Firmy ve skutečnosti nejvíc trápí úplně něco jiného

Michal Hron
Michal Hron
17. 11. 2023
 6 685
personalistika

Malé a střední firmy v Evropě trápí úplně něco jiného než tolik skloňovaná byrokracie. Ukázal to aktuální celoevropský průzkum Eurobarometr. Politici se přitom dušují, že už mají řešení.

Byrokracie? Kdepak... Firmy ve skutečnosti nejvíc trápí úplně něco jiného
Byrokracie? Kdepak. Nejvíc malé a střední firmy trápí úplně něco jiného, ukazuje rozsáhlý celosvětový průzkum. / Zdroj: Evropská komise / repro Finmag.cz

Nový průzkum Eurobarometr zveřejněný začátkem tohoto týdne ukazuje, že jedním z největších problémů malých a středních firem v Evropě se stává nedostatečná kvalifikace zaměstnanců. Na nedostatek dovedností si stěžovalo 53 procent mikropodniků (deset a méně zaměstnanců), 65 % malých firem (10 až 49 zaměstnanců) a 68 % středně velkých (50 až 249 zaměstnanců).

Zpětný pohled na dva uplynulé roky navíc odhalil, že problémy s nalezením lidí se správnými dovednostmi mělo 65 % malých a 80 % velkých firem. „Nedostatek dovedností je jedním z nejvážnějších problémů malých a středních podniků (SME / MSP) v EU. Problém nedostatku dovedností navíc v průběhu let narůstal,“ upozorňuje Evropská komise v tiskové zprávě.

O studii

Studie Eurobarometr 537 o „malých a středních podnicích a nedostatku dovedností“ byla zahájena v souvislosti s Evropským rokem dovedností. Proběhla od září do října 2023 ve 27 členských státech EU, Islandu, Norsku, Švýcarsku, Spojeném království, Severní Makedonii, Turecku, Spojených státech, Kanadě a Japonsku. Telefonicky bylo dotazováno více než 19 350 společností (malé a střední podniky i velké společnosti). Hlavní analytická zpráva se zaměřuje na malé a střední podniky v EU (13 253 rozhovorů), které jsou srovnávány s velkými společnostmi (s 250 a více zaměstnanci) a stejně velkými mimo EU.

 

Kde je tedy ona byrokracie, kterou v příbězích podnikatelů nejen na Finmagu tak často slýcháváme? Aktuální celoevropský průzkum ukázal, že je až na druhém místě v pětici nejpalčivějších problémů malých a středních firem. Nedá se tedy říct, že to není problém. Výrazný odstup od prvně jmenovaného však naznačuje, že ne až takový: 54 % SME / MSP společností uvádí hlavně nedostatek dovedností zaměstnanců a „jen“ 34 % regulatorní a administrativní povinnosti.

Průzkum navíc porovnává problémy malých a středních firem s těmi velkými. U nich je hledání vhodných kandidátů ještě větší problém s podílem 72 % společností, které měli v posledních dvou letech problém sehnat ty „správné“ zaměstnance. Byrokracie naopak trápí méně velkých firem, a to 26 %. Ostatně, to asi není až tak velké překvapení; takové firmy na to mají „své lidi“.

Dále firmy v průzkumu uváděly jako klíčové problémy omezený přístup k finančním zdrojům (21 % SME vs. 10 % velkých), neférovou konkurenci (20 vs. 7 %) či omezený odbyt pro své zboží či služby (16 vs. 13 %). Vybírat přitom mohly tři z osmi nabídnutých možností.

Trpí lidé i výsledovky

Nedostatek vhodných kandidátů firmy hlásí především u technicky zaměřených pozic; sama Komise konkrétně jmenuje laboranty či mechaniky. To způsobuje problémy především firmám v průmyslovém sektoru, který má třeba v Česku zhruba třetinový podíl na výkonu celé ekonomiky.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Montovna? Průmyslová země? Kdeže, Česko budují hlavně šikovní lidé

Říká se, že Česko je především průmyslová země. Že jsme montovnou Evropy. A že podnikatelé jsou „příživnici“ či dokonce snad „parazité“. I zběžný pohled do základních statistik ovšem odhalí, že je všemu jinak. A že by si politici, kteří se do podnikatelů oněmi nevybíravými slovy navážejí, měli ujasnit, co je pro Česko opravdu důležité: všichni ti činorodí lidé, kteří něco budují a podnikají.

Praktických dopadů nedostatku zaměstnanců je ale mnohem víc. Oslovené společnosti v průzkumu jmenují jako ty hlavní zvýšenou pracovní zátěž stávajících zaměstnanců, ztrátu odbytu nebo prodejních příležitostí a také snížení ziskovosti. A především: zásadní překážku v růstu. „Pouze jeden ze sedmi (14 %) malých a středních podniků přitom uvádí, že řešením situace by mohlo být najímání zaměstnanců z jiných členských států EU,“ stojí mimo jiné ve shrnutí výsledků.

Co s tím? Evropa se samozřejmě dušuje, že už na to má program. A aktuálním průzkumem se jen utvrzuje v tom, že jde správnou cestou. „Překonání nedostatku dovedností je pro evropské hospodářství prioritou. Tato studie přispěje k našemu pochopení toho, jak nedostatek dovedností ovlivňuje malé a střední podniky, které představují 98 % evropské ekonomiky, s cílem zlepšit jejich celkovou konkurenceschopnost,“ uvedl komisař pro vnitřní trh Thierry Breton.

Mimo jiné EU plánuje snížit administrativní zátěž firem, zlepšit jejich přístup k financím, a také usnadnit vzájemné uznávání kvalifikací státních příslušníků třetích zemí. Součástí chystaného balíčku na podporu konkurenceschopnosti evropských malých a středních podniků pak je i návrh na vznik fondu na podporu talentů EU.

Kompletní výsledky aktuální studie si můžete prostudovat přímo na stránkách Evropské komise.

Ztotožňujete se s výsledky průzkumu?

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
4
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

aktualitybyrokraciebyznysEvropapersonalistikapodnikáníPodnikavé Českoprůzkumy
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo