Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Kdo chvíli stál, stojí opodál. Tvoříme celoživotní univerzitu pro firmy, říká duchovní otec DoToho!

Michal Hron
Michal Hron
22. 2. 2024
podcast

Mentoringová platforma DoToho!, která pomáhá malým a středním podnikům, utěšeně roste. A to tak, že si klade nové a ještě ambicióznější cíle. Jak vlastně vznikla, kdo ji financuje a co je jejím hlavním posláním? „Chceme vybudovat celoživotní univerzitu pro SME segment. Místo, kam se opakovaně budu vracet, nebo budu kontinuální součástí komunity,“ prozrazuje v dalším díle podcastové série platformy DoToho! Pavel Přikryl.

Přikryl, který dnes udává směr celému byznys hubu Opero, pod nímž program DoToho! funguje, byl u samého zrodu celého nápadu. „Celý program se velmi vyvinul, původní inspirace byla velmi specifická, a to doba covidu,“ přibližuje zrod platformy její duchovní otec.

DoToho! by Opero

Mentoringový program DoToho! pomáhá malým a středním podnikům posouvat jejich byznys vpřed. Je otevřen pro všechny podnikatele a podnikatelky, kteří chtějí růst a řeší, jakým směrem se vydat a na koho se obrátit.
 
V projektu se spojují přední tuzemští podnikatelé, manažeři a další experti, kteří předávají své zkušenosti a znalosti malým a středním firmám. Individuální propojení podnikatele (účastníka) a mentora umožňuje řešení konkrétních problémů a má reálné dopady na fungování podniku.
 
Projekt funguje díky podpoře partnerů: Mastercard Strive™ Česko, PRE, AMSP a Finmag. A díky stovkám mentorů a expertů, kteří účastníkům věnují svůj čas a zkušenosti pro bono.
 
Více informacií: www.dotoho.pro

Právě tehdy podle Přikryla vznikla v podnikatelském prostředí nutkavá potřeba vzájemné pomoci. „Cítili jsme, že řada malých a středních firem už takříkajíc padá na obličej a že je potřeba nějak pomoct. Nejsme ale subjekt, který by mohl rozdávat dotace či něco takového. Co ale umíme, je propojovat lidi,“ říká muž s dlouholetými zkušenostmi v poradenství.

Původní myšlenka programu DoToho! tedy byla pomoci malým a středním podnikům zasaženým covidovou krizí. Ve zhruba tříměsíčním turnuse pak společně s mentory hledaly cesty, jak dané období úspěšně přežít. „Jen v prvním běhu jsme pomohli asi 150 firmám,“ ilustruje tehdejší vysokou poptávku Přikryl, který se sám věnuje investicím do startupů a má i vlastní společnost GrowthGarage.

Platforma, ve které podnikatelé radí podnikatelům, předávají si své zkušenosti a know-how, se ale osvědčila i později. Už ve druhém běhu se tak z původně časově omezené pomoci stal kontinuální program vzájemného propojování lidí, kteří potřebují pomoct, a lidí, kteří pomoc nabízejí. „Ona ta krize vlastně nikdy neskončila: odešel covid, ale přišla inflace, energie...,“ zdůrazňuje Martin Mára, který má od roku 2022 fungování celého programu DoToho! na starost.

Stále se něco děje

Dnes se tak do programu podle Máry hlásí různé firmy průběžně, v průměru jich je kolem deseti až dvaceti týdně. A mění se i jejich složení. „Už to není o tom, že se hlásí jen firmy, které procházejí nějakou krizí. Máme tam už víc jak polovinu firem, které naopak rostou a potřebují pomoct ukočírovat překotný růst,“ prozrazuje.

Právě i tento trend podle Máry jasně ukázal, že po podobném programu je poptávka i v dobách ekonomické konjunktury. Postupně se proto vyvíjí, v reakci na válku na Ukrajině se například rozšířil i o větev vzájemné pomoci ukrajinských podnikatelů v Česku. Ty hlavní myšlenky na další rozvoj se ale, jak říká Pavel Přikryl, upírají zcela jiným směrem.

Využili jste někdy v podnikání rad zkušenějšího?

„Chceme vybudovat takovou celoživotní univerzitu pro SME segment. To znamená místo, kam se člověk bude opakovaně vracet, nebo tam dokonce bude kontinuálně, a bude se tak rozvíjet po celý svůj profesní život. Protože doba je prostě taková,“ říká. Aneb, jak poznamená moderátor, spoluzakladatel agentury Czech Promotion, majitel Bikero.cz a sám mentor platformy DoToho! Jan Coufal: „Kdo chvíli stál, stojí opodál.“

Nejčastěji firmy v programu podle Máry poptávají rady v oblasti marketingu a obchodu, dále pak HR záležitosti typu jak najít správné lidi, jak je vést či jak delegovat práci, časté jsou i konzultace ohledně nastavení různých vnitrofiremních procesů a nakonec i konzultace na téma nastavení samotného byznys plánu.

„Majitel firmy je většinou na tom můstku sám, od zaměstnanců nemá potřebnou zpětnou vazbu, ale tady najde parťáka, který už to zná, ví přesně, čím si ten majitel prochází, co řeší a podobně,“ říká programový manažer DoToho! „Je to obohacující i pro mentora, určitě to není jen one-way traffic. Praxe ukazuje, že i menší mohou těm větším něco předat,“ doplňuje Přikryl.

(…)

Nekončíme. Co se v podcastu dále dozvíte?

  • V čem se skrývá to kouzlo, že se do programu dobrovolně hlásí třeba i miliardáři
  • Jak probíhá párování mezi těmi, kdo potřebují pomoct, a těmi, kdo pomoc nabízejí
  • Jaká budoucnost čeká program DoToho! a proč je nutné ho zpoplatnit
  • V čem je program unikátní oproti jiným dostupným školením
  • Kolik lahví vína padlo, než se zrodil název programu

Podnikavé ČeskoFinmag.cz
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
2
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

covidDoToho!marketingmentoringpersonalistikapodcastpodnikateléPodnikavé Českopomocporadenstvírůst
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo