Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Česko se okrádá o miliardy. Otevřete pracovní trh, naléhají zaměstnavatelé

Michal Hron
Michal Hron
3. 8. 2023
 8 410

Česku ročně utíkají desítky miliard korun, které by získalo už jen větším otevřením pracovního trhu. Firmy v čele s Hospodářskou komorou ČR proto volají po zjednodušení a zrychlení přijímání zahraničních pracovníků, které se kvůli nízkým kvótám a přílišné byrokracii nedaří do Česka dostat. Stát ovšem tvrdí, že na zefektivnění systému pracuje.

Česko se okrádá o miliardy. Otevřete pracovní trh, naléhají zaměstnavatelé
Nedostatek zaměstnanců v Česku dusí firmy i ekonomiku, pomoci by mohla vstřícnější pracovní migrace (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Čeští zaměstnavatelé se s nedostatkem zaměstnanců potýkají dlouhodobě. Nic na tom nemění ani vládní programy pro zrychlený příjem zahraničních sil, které podle zaměstnavatelů trpí na přílišnou byrokracii i nízko nastavené kvóty. Ve výsledku tak zaměstnavatelé na příchod pracovníků ze zahraničí čekají podle Hospodářské komory (HK) až dva roky.

„Kvůli nízko nastaveným kvótám se do vládního programu na zrychlený příjem kvalifikované pracovní síly ze zahraničí podařilo letos vyřídit jen polovinu žádostí uchazečů. Na zařazení do programu čeká už přes dva tisíce pracovníků,“ uvádí Hospodářská komora v tiskové zprávě.

Po kom je poptávka

Největší poptávka zaměstnavatelů je po technicky orientovaných pracovnících, jako jsou kovodělníci nebo strojírenští dělníci. Chybí řemeslníci, firmy postrádají ale i pekaře, cukráře, kuchaře, řezníky, švadleny, ošetřovatele skotu, přetrvává vysoká poptávka po skladnících a řidičích, například vysokozdvižných vozíků či nákladních vozidel.

Největší oborové sdružení firem v Česku přitom slouží jako jednotné centrální místo pro sběr, kontrolu a zařazování žádostí zaměstnavatelů do vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec. Vyřizuje tak víc než 80 % všech žádostí firem v zemi. Letos si u ní firmy podaly žádosti o 4 474 pracovníků, které si vyhledaly v zahraničí podle jejich odbornosti a pracovních zkušeností.

„Aktuálně ale 2 191 z těchto uchazečů stále čeká, až se jejich žádostmi o pracovní povolení začnou české úřady zabývat, někteří uchazeči čekají dokonce už od loňska a řadu měsíců zřejmě ještě čekat budou. Jde zejména o stovky pracovníků z Indie, Filipín, Mongolska a Kazachstánu, které firmy potřebují na dokončení zakázek,“ upozorňuje dále komora.

Pokud by vláda otevřela pracovní trh, nemusela by škrtat podporu zaměstnaneckých benefitů, investice do výzkumu či sociální programy.

Desítky miliard pro státní kasu

Výsledkem současné situace je, že zájemci o práci v Česku zbytečně končí v okolních zemích se vstřícnějšími schvalovacími procesy. „Připravujeme se tak o pracovníky ze zahraničí, o svou konkurenceschopnost a miliardové příjmy do státní kasy, které dnes potřebujeme více než kdy jindy,“ říká prezident Hospodářské komory Zdeněk Zajíček.

Ročně se takto stát připraví podle HK o desítky miliard korun. Už dříve uvedla, že kvůli rekordnímu počtu neobsazených míst tratil stát jen v roce 2018 nejméně 84 miliard korun na daních a odvodech, v roce 2019 ztráty dosáhly přibližně 110 miliard korun. A letos by to mohlo být až 150 miliard korun.

Miliardy pro stát

Podle odhadů Hospodářské komory cizinci, kteří už ve firmách pracují prostřednictvím vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec, odvádějí do státní kasy spolu se zaměstnavateli jen na odvodech 23 miliard korun ročně. Další miliardy pak stát získává z jejich spotřeby. Každý uchazeč má navíc povinnost státu při podání žádosti o zaměstnaneckou kartu zaplatit správní poplatek pět tisíc korun, což z velké části pokrývá platy státních úředníků věnujících se této agendě.

Zatímco tak vláda složitě hledá, jak zalepit díry ve státním rozpočtu, podle komory by výrazně pomohlo už jen větší otevření pracovního trhu. „Pokud by vláda konečně otevřela náš pracovní trh, nemusela by škrtat podporu zaměstnaneckých benefitů, investice do výzkumu či sociální programy,“ připomíná viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Současná situace podle něj vypadá tak, že i když komora zpracovává žádosti firem do jednoho až tří dní, na pracovníky z Indie se kvůli nízko nastaveným kvótám čeká až dva roky, z Mongolska a Kazachstánu jeden rok. Rychleji úřady zpracovávají žádosti o zaměstnanecké karty uchazečů z Filipín, kde administrativní proces trvá asi půl roku. Do tří měsíců se pak vyřizují žádosti o pracovníky ze Srbska, Severní Makedonie, Moldavska, Arménie nebo Gruzie.

Resort práce přitom v reakci pro agenturu ČTK tvrdí, že „v souladu s programovým prohlášením vlády prosazuje snižování administrativní zátěže, ale také zefektivnění a zjednodušení pracovní migrace za účelem rychlejšího přístupu zahraničních pracovníků na český trh práce“. A podporuje prý i zvýšení kritizovaných kvót, jejichž nastavení diskutuje s dalšími dotčenými resorty.

Žádná země ani žádná firma se neobejde bez pracovníků, jako jsou uklízeči, pomocníci v domácnostech, hotelích...

Nedostatek zaměstnanců, problém pro firmy

Nedostatek zaměstnanců na trhu práce je přitom podle komory dlouhodobě neřešený strukturální problém české ekonomiky, způsobený hlavně demografickým vývojem, který nemá v současnosti prakticky jiné řešení než dovoz pracovníků ze zahraničí. Podle dat Úřadu práce ČR zaměstnavatelé v současnosti postrádají na 300 tisíc pracovníků.

Komora navíc předpokládá, že do deseti let na trhu práce ubude dalších 240 tisíc ekonomicky aktivních lidí. Zintenzivní se tak nepříznivý dopad nedostatku pracovní síly na výkonnost české ekonomiky. Stále větším problémem přitom je, že firmám už chybí i zaměstnanci na méně kvalifikovaných pozicích.

Měl by stát víc otevřít český pracovní trh?

„Žádná země ani žádná firma se neobejde bez pracovníků, jako jsou uklízeči, pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních a průmyslových objektech, pomocní pracovníci ve stravovacích službách nebo montážní dělníci ve výrobě. Na pomocných silách ze zahraničí stojí i český zdravotnický a sociální systém,“ zdůrazňuje Prouza.

Vláda by proto i podle něj měla zohlednit potřeby zaměstnavatelů. Od července letošního roku se například měla zvýšit kvóta pro pracovníky z Filipín (o 3 000 za rok) a z Mongolska (o 2 000 za rok). Na to ale stále nejsou kapacitně připravené české zastupitelské úřady, proto bude program fakticky rozšířen až od ledna 2024.

Kvůli vyčerpanému trhu práce přitom firmám roste počet nedokončených zakázek, prodlužují se lhůty jejich dokončení, a tím pádem se prodražuje i jejich realizace. Řadě firem pak nezbývá nic jiného než nové zakázky odmítat a přenechávat je konkurenci v okolních zemích.

„Zatímco Polsko a další země masivně investují do svého rozvoje, čímž se v těchto státech rychleji zvyšuje životní úroveň, České republice ujíždí vlak. Chceme-li udržet konkurenceschopnost i životní úroveň a má-li vláda ambice začít masivně investovat do strategicky důležitých oblastí, bude potřeba tento program zásadně zrychlit,“ naléhá prezident komory Zajíček.

Hospodářská komora je podle něj připravena na zářijovém jednání Vládního výboru pro strategické investice předložit návrhy na úpravu programu.

Podnikavé ČeskoFinmag.cz

Kam dál? Podnikavé Česko na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
-4
+

Sdílejte

Diskutujte (1)

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciehospodářská komorakvótypersonalistikaPodnikavé Českopracovní sílapracovní trhstátní rozpočetzaměstnavatelé
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo