Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Víte, odkud jsou slavné české firmy a značky? Veliký retro kvíz

Gabriel Pleska
Gabriel Pleska
27. 1. 2024
 41 615
kvíz

Dokázali to dědové, dokázali to tátové, dokážeme to taky. O čem je řeč? Přece o podnikání. Proč bychom neměli mít velké a slavné značky a vynalézavé a inovativní podnikatele? Ostatně máme je. A mimo jiné proto, že mají na co navazovat. Vybrali jsme deset slavných českých značek. A na vás teď je říct, kam s nimi na mapě, ke kterému městu patří. Máte na to?

Víte, odkud jsou slavné české firmy a značky? Veliký retro kvíz
Když se vytahujete rodným městem, chlubíte se cizím peřím? (ilustrační foto) / Zdroj: Gabriel Pleska

Jak to říkal Švejk? „Vodkuď vlastně seš? Přímo z Budějovic? To chválím, když je někdo přímo vodněkud.“ Já sice nemyslím, že jsme národ Švejků, ale že máme rádi, když je někdo přímo odněkud, to bych podepsal.

Vždyť to vím podle sebe. Nejenomže – i když dávno bydlím jinde – počítám se pořád za kluka z Rakovníka, ale ještě si zakládám na tom, co kdo z Rakovničáků dokázal. A trochu se v tom hřeju, aniž na tom pochopitelně mám nějakou zásluhu.

Takže ve starších činžácích a ve veřejných budovách, jako jsou školy a nádraží, koukám nejprv pod nohy, abych viděl, jestli tam nejsou typické dlaždice z rakovnické Šamotky. Když někde na venku někdo prohání kozí dech, moped z rakovnické Stadionky, tetelím se. A tetelím se dokonce, když někde narazím na zapomenutý prodejní stánek z devadesátek – myslím, že nikdo nikdy nedocenil význam Cafexu Miloše Cafourka, v jehož ohyzdných, ale zateplených buňkách o pětadvaceti čtverečných metrech začínaly v českých městech snad tisíce drobných podnikatelů.

Zlatým hřebem lokálpatriotského tahání trička jsou ovšem hliněnky. Právě teď jste si řekli: Hliněnky? Jako hliněné kuličky? Jak jsme na ně mohli zapomenout, to musíme koupit! No, zkuste si to, jestli si myslíte, že to jde. Už to neděláme.

Ale samozřejmě uznávám, že i jiná města mají svoje podnikatelské hrdiny, jako my máme mydláře Ottu, který kdysi založil podnik, který znáte jako Rakonu, výrobce Jaru na nádobí a pracích prášků, nebo zmíněného Miloše Cafourka. A že jste na ně hrdí. Tak schválně, jak se vyznáte v tom, „přímo vodkud“ jsou naše slavné podniky a značky.

1/10JAWA, výrobce motorek, sídlil v jakém městě?

2/10Nože z Mikova zná asi každý, minimálně slavnou rybičku. Odkud firma je?

3/10Se kterým městem je spojená firma a značka Karosa?

4/10Nevyhodili staré stroje a díky renesanci gramofonových desek je z nich teď světová vinylová jednička, která kupuje a staví fabriky na desky i ve Státech. Odkud je společnost GZ Media, dříve Gramofonové závody?

5/10České zbraně mívaly dobrý zvuk. A mají dodnes – česká Česká zbrojovka dokonce koupila americký Colt. Kde u nás vyrábí své kvéry?

6/10Kde šila boty firma Botas?

7/10Dnešní Kofola ČeskoSlovensko sídlí v Ostravě a rozlévá se odsud do světa. Ale nápoj téhle značky se od roku 1960 vyrábí v sodovkárně ve městě…

8/10Někdo měl skládačku, někdo SOBI 20 a jiný ukrajinu. Ale každý chtěl samozřejmě favorita. Kde se slavná jízdní kola vyráběla?

9/10TON: továrna na ohýbaný nábytek, znárodňovači si zkratku jako název firmy určitě vybrali i proto, že připomínala původní značku. Protože thonetka to byl a je pojem. Kde se ohýbaný nábytek dělá?

10/10A nakonec samozřejmě nesmí chybět Škodovka. Odkud je původně firma Škoda?

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte (2)

Vstoupit do diskuze
Gabriel Pleska

Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz.

Související témata

Emil ŠkodahistorieKofolakvízpodnikateléŠkoda Auto
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo