Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Co je „kolbenka“ a kde se vzalo ČKD? Otestujte se, co víte o podnikateli Emilu Kolbenovi

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
2. 12. 2023
 9 524
kvíz

Emil Kolben patří mezi české podnikatelské legendy. Vizionář a udavatel trendů měl zásadní vliv na rozvoj českého průmyslu a podnikatelského prostředí obecně. Co víte o zakladateli ČKD, kterého v roce 2018 představitelé Hospodářské komory v anketě Česko-slovenský podnikatel století zařadili na páté místo? Otestujte se v našem kvízu.

Co je „kolbenka“ a kde se vzalo ČKD? Otestujte se, co víte o podnikateli Emilu Kolbenovi
Ilustrace Emila Kolbena / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Základ svého pozdějšího velkého podnikatelského úspěchu získal Kolben v zahraničí. V Praze vystudoval elektrotechniku a strojnictví na vysoké škole technické s vyznamenáním, díky čemuž dostal cestovní stipendium a mohl tak poznat, jak to chodí ve velkých průmyslových podnicích v Londýně, Paříži či Curychu.

V pětadvaceti letech pak se svou ženou Malvínou odplul do Spojených států, kde získal zaměstnání v předchůdci dnešní General Electric. Po pěti letech se vrátil do Evropy, nejprve na dalších pět let do Švýcarska.

V roce 1896 už se ale s rodinou vrátil do vlasti, kde téhož roku založil továrnu Kolben a spol., ze které se později spojením s První Českomoravskou továrnou na stroje v Praze a následně fúzí s Akciovou společností Strojírny stala ČKD (Českomoravská-Kolben-Daněk) a Kolben v ní působil v roli generálního ředitele.

ČKD rychle rostla, začala vyrábět dokonce letadla či tanky, a stala se hegemonem na tehdejším trhu. V Česku se od té doby vžila fráze „vstávat jako do kolbenky“, která se stala synonymem ranního vstávání do práce.

Po vzestupu Hitlerova Německa Kolbenovi jeho přátelé kvůli jeho židovskému původu radili emigrovat, on to ale odmítal. V roce 1943 byl deportován do koncentračního tábora Terezín, kde ve věku 80 let téhož roku zemřel.

S jakým slavným vynálezcem pracoval Kolben v USA? A jak znělo podnikové heslo ČKD? Otestujte se v našem kvízu a ukažte, co všechno o slavném podnikateli víte.

1/9
U kterého slavného vynálezce pracoval v USA?
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
11
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

historiekvízpodnikánípodnikateléprůmysl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo