Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Směrnice NIS2 se blíží, jste připraveni? Otestujte se

Michal Hron
Michal Hron
18. 11. 2023
kvíz

Kybernetická směrnice NIS2 začne platit už za pár měsíců, konkrétně se mluví o polovině roku 2024. Změna to navíc bude velká, nové povinnosti se mají dotknout víc než deseti tisíc českých firem. Jste na NIS2 připraveni? Otestujte se v našem kvízu.

Směrnice NIS2 se blíží, jste připraveni? Otestujte se
Směrnice NIS2 (ilustrační foto) / Zdroj: Michal Hron / Midjourney

Dosavadní regulace kybernetické bezpečnosti byla v České republice koncipována pro poměrně úzkou skupinu několika stovek nejdůležitějších a nejvýznamnějších organizací s velkým dopadem na celou společnost. Směrnice NIS2 však přináší nový pohled a pro Českou republiku nutnost přizpůsobit se těmto změnám, které se nově dotknou tisíce firem.

„Dopady směrnice budou obří. Uvědomme si, že se bavíme o tisících subjektů. U těch největších se investiční náklady mohou vyšplhat i do stovek milionů korun a provozní náklady do desítek. V porovnání s NIS2 je, co do nákladů na implementaci, i GDPR malá,“ varoval v jednom z předchozích textů na Finmag.cz partner poradenské společnosti Grant Thornton Jan Zajíček.

Nové směrnici, jejíž legislativní ukotvení má v Česku na starost Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), se proto začala detailně věnovat řada poradenských společností. Ty dokážou podnikatelům pomoci s implementací a nastavením potřebných opatření, investovat se však vyplatí především do vlastních lidských zdrojů.

„Je důležité si také hlídat, do kdy se musí (dotčené firmy) samoidentifikovat přes portál NÚKIB, že na ně tato legislativa dopadá. Za nenahlášení se hrozí nejvyšší pokuty,“ upozornila už dříve v rozhovoru pro Finmag.cz spoluzakladatelka konzultantské společnosti Cybrela Kateřina Hůtová.

Jaké sankce tedy přesně hrozí? A k čemu vlastně směrnice NIS2 slouží? Znalosti si můžete ověřit v našem kvízu. A jelikož učený z nebe nespadl, jako tahák vám poslouží třeba tento náš ucelený přehled o NIS2.

1/12
Co znamená zkratka NIS2?
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Ohodnoťte článek

-
-7
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Michal Hron

Michal Hron

Šéfredaktor webu Finmag.cz. Novinář s dlouholetou praxí z největších českých médií, milovník moderních technologií i přístupů, ale i čisté nedotčené přírody. Po krachu vydavatelství Mladá fronta přešel... Více

Související témata

byrokraciebyznysITkvízkyberbezpečnostNIS2podnikáníPodnikavé Česko
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo