Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Vynálezce, který předběhl dobu. Jak dobře znáte slavného podnikatele Františka Křižíka?

Adam Štěpánek
Adam Štěpánek
23. 12. 2023
 7 401
kvíz

Jeho jméno zná každý. František Křižík patří mezi naše největší vynálezce a podnikatelské průkopníky. Víte o něm ale opravdu všechno? Třeba i to, jaký „futuristický“ vynález ve své době sestrojil? Pokračujeme v seriálu kvízů o slavných jménech české podnikatelské historie.

Vynálezce, který předběhl dobu. Jak dobře znáte slavného podnikatele Františka Křižíka?
Slavný vynálezce a podnikatel František Křižík / Zdroj: Wikimedia Commons

Začínali jsme Emilem Kolbenem, minule jsme se vás ptali na Václava Laurina a Václava Klementa. Podle ankety Hospodářské komory Česko-slovenský podnikatel století se teď dostáváme už na stupně vítězů. Třetí místo v ní obsadil František Křižík.

Brilantní český vynálezce a průmyslník, který získal i mezinárodní věhlas. Také úspěšný podnikatel a velký vlastenec. Držitel několika významných ocenění. To všechno je František Křižík. Jeho kariéru odstartovaly železniční vynálezy, díky jejichž úspěchu se mohl v roce 1878 vydat na světovou výstavu do Paříže, kde ho okouzlila jedna technická novinka, která předznamenala jeho další dráhu.

Onen technický zázrak se mu podařilo zdokonalit (více v jedné z otázek v kvízu) natolik, že dosáhl významného mezinárodního ocenění a mohl si otevřít vlastní podnik. Nejprve sklízel spíš pocty než zakázky, nakonec se ale situace obrátila a jeho podnikání se začalo dařit.

Nakonec i jeho ale předčila mladší generace. Po neúspěchu v několika klíčových zakázkách upadl do finančních problémů a jeho podnik nakonec v roce 1917 převzala Pražská úvěrní banka. Zklamaný vizionář pak dožil v ústranní.

Přesto za svého dlouhého života (dožil se 93 let) dosáhl několika mimořádných úspěchů a prošlapal cestu nastupující podnikatelské generaci.

Co všechno (nejen) o těchto úspěších víte? Otestujte se v kvízu:

1/9
Jaké bylo Křižíkovo první zaměstnání po dokončení studií?
Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
6
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Adam Štěpánek

Adam Štěpánek

Editor Finmag.cz. Začínal ve sportovních redakcích, poté se přeorientoval na byznys a jako redaktor a posléze editor působil na webech týdeníků Euro a Hrot. Zajímá se o zahraniční politiku a rád se nervuje... Více

Související témata

elektřinahistoriekvízpodnikánípodnikateléprůmysl
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo