Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

AI revoluce pro další generace. Masivní nástup umělou inteligenci teprve čeká

Josef Janků
Josef Janků
24. 11. 2023
umělá inteligence

Umělá inteligence se nám pomalu vytrácí z titulků mainstreamových médií. Už nikoho nepřekvapí, že software vytváří na zakázku během několika sekund obrazy, rozumí psanému textu nebo dokáže bleskově a velmi přesně překládat v desítkách jazyků.

AI revoluce pro další generace. Masivní nástup umělou inteligenci teprve čeká
Potenciál umělé inteligence naplno využijou až příští generace (ilustrační foto) / Zdroj: McKinsey Insights

Firmy, a to i ty ze sektoru IT, ale zavádějí nové technologie pomalu. Chybí totiž programátoři. Je po nich stejná sháňka jako v době, kdy jim ještě AI nepomáhala. Kde je slibovaná revoluce? Kde jsou softwaroví pomocníci, „zloději práce“?

Jednoduchá odpověď je, že se teprve nadechují k výkonu. Vytvoření nové technologie je jen první krok. Třeba osobní počítače byly v prvních letech své existence, zkraje „osmdesátek“, považovány za hračku pro nadšence. Až s nasazením tabulkového procesoru se počítač změnil v nepostradatelný nástroj pro podnikání.

Nebo internet. V 90. letech minulého století se s jistotou předpovídalo, že internet a web naruší maloobchodní, reklamní a mediální průmysl. To se sice stalo, ale až s desetiletým zpožděním, dávno po splasknutí burzovní technologické bubliny v roce 2001. Zásadní změna přišla, až když se technologie v myriádě drobností zlepšily.

Když se rychlé připojení k internetu stalo běžnou záležitostí. Když vznikly snadno použitelné platební systémy. Když se zdokonalilo streamování zvuku a videa. A hlavně: když po letech drahého vývoje, pokusů a omylů klesly náklady na zavádění technologií.

Umělá inteligence na startu

To vše technologie spojené s umělou inteligencí teprve čeká, i když investiční šílenství je v plném proudu. Podle společnosti PitchBook, která sleduje investice do začínajících podniků, dosáhly během prvních deseti měsíců roku 2023 finanční prostředky pro začínající podniky s generativní umělou inteligencí 21,4 miliardy dolarů (479 miliard Kč), což je čtyřikrát více než za celý loňský rok.

Jako první se dá očekávat, že umělá inteligence bude hlavně urychlovat procesy. Systémy napojené na „velká data“ firem budou schopny dávat manažerům přehled o výkonu společností v řádu minut namísto hodin či dnů práce datových analytiků.

McKinsey Global Institute, výzkumná pobočka poradenské společnosti, ve své nedávné zprávě dospěla k názoru, že ke všeobecnému přijetí AI dojde za 8 až 27 let. Široké rozpětí je dáno tím, že ve hře je spousta neodhadnutelných vlivů: ekonomické cykly, vládní regulace, rozhodování managementu nebo další technologické průlomy.

Tak běžně, jako dnes streamujeme, platíme telefonem nebo využíváme rychlý internet, bude ale umělou inteligenci využívat možná až příští generace.

Otazník

STOP! Líbil se vám text, který jste právě dočetli? Pak nám věnujte pár sekund vaší pozornosti. V našem tištěném magazínu Finmag toho totiž najdete mnohem víc. A i když jsme ten dnešní text odemkli speciálně pro vás, budeme moc rádi, když si náš magazín příště sami koupíte.

Myslete na nás, až zas půjdete kolem trafiky. Děkujeme!

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Josef Janků

Josef Janků

Publicista, který se snaží najít a sdílet skryté příběhy za technologiemi. V minulosti psal pro stránky Technického týdeníku, nepravidelně také například pro server Technet.cz. Snaží se probudit zájem... Více

Související témata

AIbyznysfirmyinternetkomentářpodnikáníPodnikavé Českorevolucetechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo