Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Známe obory v ohrožení. Může umělá inteligence sebrat práci i vám?

Pavel Kohout
Pavel Kohout
19. 10. 2023
 9 287
komentář

Některé obory nemají proti nastupující umělé inteligenci šanci. Pokud v nich podnikáte či se jimi „jen“ živíte, měli byste se mít na pozoru. Nebo se raději naučit, jak AI pro svůj obor umně využít. A když to náhodou nevyjde, stále tu jsou profese, na které ani ta sebelepší umělá inteligence ještě dlouho mít nebude.

Známe obory v ohrožení. Může umělá inteligence sebrat práci i vám?
Kdo se má začít bát? Oborů „ohrožených“ umělou inteligencí je celá řada (ilustrační foto) / Zdroj: Shutterstock

Pokud jste někdy v minulých letech pracovali na vývoji nějakého softwaru, pravděpodobně budete znát server Stack Overflow. Je to místo, kde při určitém úsilí najdete odpověď na skoro každou otázku, která se týká nejrůznějších programátorských technik a triků v různých programovacích jazycích a operačních systémech.

Namísto dlouhých hodin či dní studování tištěných manuálů stačí zpravidla minuty (v náročnějších případech desítky minut), abyste na Stack Overflow našli odpověď. Obvykle správnou. Přesto v  poslední době provoz na tomto serveru poklesl zhruba na polovinu úrovně z let 2018 až 2022.

Ano, zajisté jste uhodli příčinu: je jí nástup umělé inteligence. Zejména ChatGPT.

ChatGPT už letos dokázal „zdrtit“ firmu Chegg Inc., která se zabývá systémy pro podporu učení (nikoli strojového, ale lidského).

Rychlá pomoc jménem ChatGPT

Potřebujete-li k vyřešení určitého problému na Stack Overflow minuty či desítky minut, na ChatGPT obvykle stačí sekundy. Umělá inteligence navíc umožňuje v rámci rozhovoru postupně zpřesňovat zadání.

Pokud něco nefunguje, stačí poslat na ChatGPT chybovou hlášku. Vzápětí obdržíte vysvětlení, co je pravděpodobně špatně a jak to napravit.

Stack Overflow doposud reagoval úspornými opatřeními: propuštěním desetiny pracovníků v květnu a pravděpodobným propuštěním dalších 28 % v blízké době. Zároveň oznámil vlastní program vývoje umělé inteligence.

Tradičnímu vyhledávání pomocí klíčových slov už nejspíš nadobro odzvonilo.

ChatGPT už letos dokázal „zdrtit“ jinou firmu: Chegg Inc., která se zabývá systémy pro podporu učení (nikoli strojového, ale lidského). Její akcie ztratily od konce roku 2022 celkem dvě třetiny hodnoty (do 17. října, abychom byli přesní). Také Chegg už oznámil propouštění a zároveň novou orientaci na vývoj AI.

A nyní otázka na tělo: co vy? Jak je na tom vaše zaměstnání, firma nebo živnost? Nehrozí, že budete jednou také nahrazeni umělou inteligencí? Pokud provozujete nějaký druh kancelářské práce, pak vám něco takového možná opravdu hrozí, alespoň do určité míry.

Účetní se budou více soustředit na to, co výsledky účetnictví vypovídají o fungování firmy a jak lze její chod nadále zlepšovat.

Účetnictví v rukou AI

Ze všech možných oborů jako první připadá v úvahu účetnictví. Je to činnost, která je snadno formalizovatelná a po všech stránkách ideální pro automatizaci pomocí AI.

Umělá inteligence
Shutterstock

Stroj versus lidské zvíře. Proč se nemusíme bát umělé inteligence

Umělá inteligence kromě nadšení budí i skepsi, dokonce strach. Aniž by dokázala způsobit jakýkoli problém, vzniká proti ní odpor. Nejznámější je takzvaná Muskova petice, kromě ní tu ale máme i italský zákaz systému ChatGPT s odvoláním na možnost porušování soukromí a vystavování nezletilých nevhodnému obsahu. Do jaké míry jsou tyto obavy oprávněné? Dočtete se v komentáři Pavla Kohouta.

Stroj se snadno naučí souvztažnosti, je schopen sám číst faktury a podobné doklady v nejrůznějších formátech, může dokonce poskytovat upozornění, pokud něco není v pořádku nebo když by bylo možné něco optimalizovat. Automatické čtení faktur mimochodem není novinka: touto činností se už před několika lety zabývala jedna česká IT firma.

Podle údajů z roku 2019 působí v ČR v oblasti účetní a daňové evidence asi 83 tisíc živnostníků. Článek z téhož roku očekává, že nástup automatizace přinese do odvětví zásadní změny.

„Neznamená to ale, že veškerou účetnickou práci zastane speciální software. Účetním se uleví od zdlouhavého zpracovávání prvotních dokladů, stále ale budou zapotřebí jejich expertizy,“ tvrdí zmíněný článek.

„Účetní se budou více soustředit na to, co výsledky účetnictví vypovídají o fungování firmy a jak lze její chod nadále zlepšovat. Tedy na odborné a strategické poradenství pro klienty.“ Jenže přesně to – expertíza odborné a strategické poradenství – je ovšem AI rovněž schopna zvládnout.

V zásadě je jen velmi málo důvodů, proč by vůbec účetnická profese v dnešním chápání měla během takových deseti let ještě existovat. Prvotním důvodem je nejspíše konzervatismus klientů, ale na něj nelze spoléhat věčně.

Pokud je počítač schopen během sekund vytvořit olejomalb, proč by nemohl během přijít i s několika návrhy daňové optimalizace?

Daňová optimalizace na počkání

Totéž v bledě modrém platí i pro daňové poradce. Komora daňových poradců aktuálně eviduje 5164 poradců a 1337 společností. Začátkem roku 2017 to bylo 4656 poradců a 943 společností. O obor je jednoznačně zájem, jak na straně poptávky, tak na straně nabídky.

Co vše dnes zvládne umělá inteligence
sklososky / Midjourney

Supervýkonní zaměstnanci a recepční, co se nemračí. Co vše dnes zvládne AI

Slibuje až osmdesátiprocentní úsporu nákladů nebo rapidní zvýšení efektivity zaměstnanců. Nepotřebuje přestávky a pracuje čtyřikrát rychleji. Umělá inteligence, která loni vtrhla do společnosti s nebývalou razancí, se čím dál častěji prosazuje i v oborech dříve nečekaných. Vybíráme nejzajímavější příklady poslední doby, kde všude může firmám pomoci.

Není přitom zatím známo, zdali se automatizací daňového poradenství někdo v ČR systematicky zabývá. K tématu se vyjadřují velké poradenské společnosti jako EY nebo Deloitte, avšak zdá se, že vývoj je teprve na samém počátku.

Daňové poradenství je přitom oblast, kde by se AI mohla uplatnit ještě lépe než v účetnictví. Je složitější než účetnictví (zejména, pokud firma působí mezinárodně) a přitom ještě zdaleka nejde o neproniknutelné „raketové inženýrství“.

Ideální uplatnění by zde našla nedávno nalezená schopnost umělé inteligence, a sice tvořivost. Pokud je počítač schopen během sekund vytvořit olejomalbu ve stylu Hieronyma Bosche nebo Tamary Lempické (abychom uvedli dva naprosto odlišné malířské styly), proč by nemohl během srovnatelné doby přijít s několika návrhy daňové optimalizace?

Samozřejmě, umělá inteligence by vám nikdy neprovedla oblíbený kousek živých daňových poradců: „Bohužel, vaše daňová povinnost se blíží částce x milionů korun a do konce roku zbývají tři týdny, takže s tím už asi nic neuděláme. Ale koneckonců, někdo ty daně platit musí. Veselé Vánoce a hodně štěstí v Novém roce!“

S rozvojem AI může ubýt diletantských finančních modelů, unáhlených diagnóz nebo otrávených studentů. A může ubýt i otravných reklam.

Přínosy umělé inteligence

Čím více se zabýváme činností různých profesí (finanční analytik, pojistný matematik, investiční manažer, učitel, lékař, právník), tím více docházíme k závěru, že umělá inteligence by mohla poskytovat konzistentnější a vůbec lepší výkony než velká část lidí v daném oboru působících.

Co se stane, když si do firmy pustíte AI
Shutterstock

Co se stane, když si do firmy pustíte AI. První studie ukazuje reálné dopady

V posledních dvou letech nabral technologický pokrok po letech klidu na dynamice. Řada firem představila nové systémy umělé inteligence s neuvěřitelnými schopnostmi. Co bylo před pár lety sci-fi – roboti malující či píšící básně – se stalo každodenní realitou. Nová éra před nás ale klade i nové otázky. Jak třeba bude vypadat lidská práce a kolik za ni dostaneme?

S rozvojem AI může ubýt diletantských finančních modelů, unáhlených diagnóz nebo otrávených studentů. A může ubýt i otravných reklam. O schopnosti AI psát reklamní texty se už mluvilo. Ale existuje i systém umělé inteligence Everypixel Aesthetics, který je schopen vybírat fotobankové ilustrace podle jejich šance na úspěch.

Systém Everypixel Aesthetics je ovšem vyladěný na komerční úspěch v rámci publika s průměrným vkusem a nebere v úvahu skutečně estetickou stránku věci: fotografie velkých mistrů, jakými byli Henri Cartier-Bresson, František Drtikol nebo Jaromír Funke hodnotí směšně nízkým skóre. A Leonardově Moně Lise určil pravděpodobnost pouhých 6,6 procenta, že tento obraz bude „úžasný“.

Jiný systém, Rate my Photo, je zaměřen více výtvarně a je skutečně schopen ocenit fotografie a obrazy mimořádných autorů. Uznává Cartier-Bressona, Drtikola i Funkeho a Monu Lisu štědře ocenil na 94 procent. (Tip: vyzkoušejte si oběma systémy ohodnotit své vlastní fotografie. Asi budete překvapeni.)

Umělá inteligence se tedy vyzná už i v umění, a to jak v jeho vysoké, tak pokleslé variantě. Ale co lidé? Jaká úloha zůstane pro ně?

V úvahu připadají dvě možnosti. Ti schopnější zapřáhnou AI do svých služeb, ti ostatní budou muset odejít do penze anebo změnit obor.

Jak zkrotit AI

V úvahu připadají dvě možnosti. Ti schopnější zapřáhnou AI do svých služeb. Namísto vychvalování údajných (převážně neexistujících) předností lidí jakožto pracovníků se postaví čelem realitě a využijí unikátní situace, jaká nastává jednou za několik desítek let. (Naposledy v 90. letech v souvislosti s rozvojem internetu.)

Využíváte už ve firmě AI?

Ti ostatní budou muset odejít do penze anebo změnit obor. V této souvislosti stojí za zmínku několik profesí, které pravděpodobně ještě dlouhou dobu nebudou umělou inteligencí ohroženy: instalatér, elektrikář, truhlář, zedník a stavební dělník, uklízečka…

A kdybyste se zeptali ChatGPT, určitě vám jich vyjmenuje ještě pěknou řádku.

Autor je bývalý člen Národní ekonomické rady vlády, nyní působí v čele investičních fondů Algorithmic SICAV.

Kam dál? Ekonom Pavel Kohout na Finmagu:

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Daňové přiznání online

Ohodnoťte článek

-
9
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Pavel Kohout

Pavel Kohout

Ředitel Algorithmic Investment Management a strůjce investičních fondů Algorithmic SICAV. Dřív pracoval mimo jiné pro PPF investiční společnost, Komero, ING Investment Management a PPF, spoluzakládal finančněporadenskou... Více

Související témata

AIbyznysinformační technologiekomentářpodnikáníPodnikavé Českotechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo