Partner webuRoger logo
Předplatit časopis Finmag

Malé a střední firmy vidí budoucnost v umělé inteligenci. Brzdí je ale dostupnost technologií

Redakce Finmag.cz
Redakce Finmag.cz
11. 4. 2024
aktuality

Nejslibnější technologie pro růst a konkurenceschopnost malých a středních podniků (SME) jsou robotika, automatizace a umělá inteligence, vyplývá z průzkumu agentury IPSOS pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Překážkou v jejich implementaci je nízká dostupnost. „Malé a střední podniky striktně investují jen do toho, co dává jasný smysl ruku v ruce s ekonomickou logikou,“ říká předseda AMSP Josef Jaroš.

Hlavním cílem výzkumu, který si nechala vypracovat AMSP, bylo zjistit názor malých a středních podniků na inovace týkající se efektivity, využívání obnovitelných zdrojů a investic do startupů.

Malé a střední podniky vidí jako nejdůležitější krok inovačně směřovat do oblasti výroby (nové technologie zmínilo 42 % respondentů) a do automatizace a robotizace (37 %), zatímco u větších firem – zejména těch výrobních – představuje ochota investovat do výroby a automatizace až 65 %. Firmy ze segmentu SME zároveň vnímají rostoucí význam umělé inteligence.

Coufal, Peterka, Jezerský
DoToho!

Umělá inteligence ve firmách? Cílem není nahradit lidi, ale pomoci jim, říkají experti

Umělá inteligence (AI) není jen zábavné klábosení s programem ChatGPT, začíná mít přesah i do běžného života. Včetně nastavení firemních procesů. „Lidé si často představují, že AI je nějaká černá skříňka, kam se nalije cokoliv a problém se bez chyby vyřeší,“ varují ale před přehnaným očekáváním v podcastu mentoringového programu DoToho! experti Václav Peterka a Matouš Jezerský.

„Bohužel se zde firmy dlouhodobě potýkají s nízkou dostupností implementace těchto technologií“, říká místopředsedkyně představenstva AMSP ČR Pavla Břečková. Důvodů je více: dodavatelé auto/robo systémů preferují větší zakázky, takže dávají přednost velkoprovozům. Dalším důvodem jsou zdroje: lidské a při současném úročení i finanční.

Předseda AMSP Josef Jaroš upozorňuje, že malé a střední podniky jsou v tomto ohledu většinou zodpovědné a investují jen striktně do toho, co dává jasný smysl v rámci ekonomické situace firmy. Navzdory tomu, že s tím ruku v ruce může jít pomalejší tempo růstu. Firmy totiž investují do rozvoje často až tehdy, když si na to z větší části vydělají.

Dvě třetiny firem financují technologické novinky z vlastních zdrojů. Ty, které mají 50 až 249 zaměstnanců, v polovině případů využívají dotace. „Financování technologických novinek z vlastních zdrojů je v segmentu SME už evergreenem, objevuje se v průzkumech napříč investičním spektrem“, říká Jaroš.

Dalším trendem, který firmy z oblasti SME zachytávají, je využití obnovitelných zdrojů. Pro svůj provoz je využívají (nebo jejich implementaci zvažují) dvě třetiny podniků. Ve větším měřítku pak firmy s 50 až 249 zaměstnanci a také firmy z oboru výroby či průmyslu. „Z výsledku je patrné, že investice do obnovitelné energie zajímají především podniky s větší energetickou náročností. Těm totiž investice například do solárních panelů může do budoucna ušetřit nemalé peníze,“ říká Jiří Doležal, Specialista Mobility Services trh ČR za Škoda Auto.

S nástupem nových technologií firmy zároveň řeší investice do kyberbezpečnosti. V tomto ohledu je ale ochota uvolnit prostředky na zlepšení bezpečnosti spíš nižší, v průměru se pohybuje okolo 25 %. Výraznou odchylku tvoří pouze obchodní firmy se 43 %, které kyberbezpečnost vnímají jako prioritní oblast inovačních investic. Cítí se totiž vzhledem k charakteru podnikání a jeho závislosti na kyberprostoru patrně zranitelnější.

Daňové přiznání online

Zaujali jsme vás? Pokračujte...

Jak jde dohromady byznys a medicína? Dočtete se v novém Finmagu

Je medicína byznys? Jak pro koho. „Frustraci mladých lékařů chápu. Nemají ani na chůvu, aby jim pohlídala děti, když pracují,“ říká přednosta chirurgické kliniky Robert Lischke.

Finmag předplatnéZdroj: Finmag

MEDICÍNA A BYZNYS

Jak venkovští praktici nepřicházejí o iluze • Ženy mění medicínu • Nejstarší pražská nemocnice objektivem Alžběty Jungrové • Nejdražší léky na světě • Obézních přibývá, Česko dohání USA.

BYZNYS JE HRA

„Investice do umění se do tabulek nevtěsná,“ říká Pavlína Pudil z Kunsthalle • Nejdražší materiál roku 2023? Hrst štěrku z vesmíru za miliardu dolarů • Ekologie musí být podle Tomáš Nemravy, výrobce dřevěných domů, ekonomická.

Ohodnoťte článek

-
0
+

Sdílejte

Diskutujte

Vstoupit do diskuze
Redakce Finmag.cz

Redakce Finmag.cz

O podnikání píšeme v souvislostech, inspirujeme, poukazujeme na klíčové problémy podnikatelů a živnostníků. Úspěch nechceme glorifikovat jen skrze peníze, ale i společenské dopady podnikání. Píšeme o lidech,... Více

Související témata

aktualityautomatizacebyznysfirmymalé a střední firmypodnikáníPodnikavé Českorobotizacetechnologieumělá inteligence
Daňové přiznání online

Aktuální číslo časopisu

Předplatné časopisu Finmag

Věda je byznys –⁠ byznys je věda

Koupit nejnovější číslo